Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ΚΑΙΝΟΦΑΝΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

Του Χαράλαμπου Β. Κατσιβαρδά
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
www.katsivardas-dimitriadou.gr


Εφ Δημοκρατία 20.05.2020

Η άλωση των θεσμών, η ιταμή περιφρόνηση του Συντάγματος ιδίως ως προς τις έννοιες «έθνος και Πατρίδα», μολονότι  αποτελούν θεμελιώδεις έννοιες του Συντάγματος όπως και η δημοφιλής ακροτελεύτια διάταξη του άρθρου 120 περί της επιτομής του Συνταγματικού Πατριωτισμού αλλά και του άρθρου 2 παρ. 3 «όλες οι εξουσίας πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα», φαίνονται να αγνοούνται ή να απαξιώνονται από την σημερινή πολιτική.

Ασφαλώς από την ανθελληνική Σταλινοφασιστική αριστερά και τα εκφυλιστικά παράγωγά της δεν αναμέναμε κάποια ελεύθερη σκέψη η ερμηνεία, καθότι  καθίσταται αιωνίας μυωπικά προσκολλημένη εις τις δογματικές ονειρώξεις της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Όμως φρονώ ότι συνιστά πλήγμα προς την Ελληνική Δημοκρατία,  η νυν Πρόεδρος να παρασιωπά τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες έννοιες έθνος και πατρίδα, όθεν η νομολογία του Σ.Τ.Ε, βασίζεται, δεδομένου ότι η ιδία χρημάτισε ως Πρόεδρος του εν λόγω Ακυρωτικού Δικαστηρίου ή να εισαγάγει δημοσίως άτοπους και επιστημονικά ανυπόστατους νεολογισμούς, τουτέστιν περί «νέου πατριωτισμού», επιλέγουσα,  πλειστάκις, την κατάδηλη εκδήλωση συμπάθειας προς μία ορισμένη κοινωνική ομάδα, με γνώμονα τις προσωπικές της πεποιθήσεις και ουδόλως με βάση το αξίωμά της, εκ του οποίου, εξ ορισμού τεκμαίρεται ότι δέον όπως εκπροσωπεί ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως των ατομικών των πιστεύω, διό αποτελεί εγγυητή και ρυθμιστή της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής εν γένει ενότητας των απανταχού Ελλήνων ανά την Επικράτεια, τούτο δε εξάλλου συνάγεται από το άρθρο 33 παρ. 2,  του Συντάγματος περί της ορκωμοσίας της όπου διαλαμβάνεται μεταξύ άλλων : «…να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού λαού».

Η εν λόγω στάση της απάδει προδήλως του θεσμικού κύρους του ύπατου αξιώματος το οποίο εκπροσωπεί, διχάζοντας ούτως αφεύκτως του Έλληνες, δοθέντος ότι δρα με μονολιθικώς χρωματισμένα ιδεολογικά κριτήρια, προερχόμενα από μία συγκεκριμένη μερίδα της κοινωνίας, παρεκτός εάν η ιδία συνειδητά πιστεύει ότι  αυτό σημαίνει Δημοκρατία, υπό την έννοια της αποκλειστικής υπερασπίσεως  δικαιωμάτων αμιγώς ορισμένων μόνον κοινωνικών ομάδων, ταυτιζόμενη τοιουτοτρόπως, εμμέσως πλην σαφώς, με ορισμένο  κόμμα το οποίο φέρει συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο.

Ευθύς αμέσως όμως η ως άνω σημειούμενη συμπεριφορά της δημιουργεί ανισότιμη μεταχείριση ως προς τις λοιπές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ως καταφώρως αδικημένες ευλόγως διαμαρτύρονται δια την αδικαιολόγητη καταφρόνησή τους.

Η βάση της κοινωνίας κοχλάζει, η οικονομία έχει καταβαραθρωθεί, η εργαλειοποίηση της υγειονομικής κρίσεως δια της εφαρμογής δύο μέτρων και δύο σταθμών σε όμοιες περιπτώσεις σοβεί παντελώς ανισότιμα, εις τους κόλπους της κοινωνίας έχουσα προξενήσει εύλογες αντιδράσεις, η επανεκκίνηση εις την οικονομία καρκινοβατεί, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η οποία επελαύνει  εν είδει μεθοδευμένου εποικισμού επί της Πατρίδα  μας, η οικονομική εξαθλίωση και η ανεργία καλπάζει, η Τουρκία απειλεί και η κοινωνία εν γένει βαίνει σε κινούμενη άμμο.
Περί αυτών των καίριων ζητημάτων, τα οποία ταλανίζουν συλλήβδην το έθνος, ανεξαρτήτως ποια κοσμοθεωρία πρεσβεύει κανείς δεν ακούσαμε μία ηγετική και στιβαρή δήλωση, υπό της εξοχότατης,  ως εκπροσωπούσα την βασανισμένη Δημοκρατία της καθημαγμένης Πατρίδας μας.

Ζούμε σε μία περίοδο, όπου οι θεσμοί λειτουργούν, όχι όπως αναφέρει το Σύνταγμα και οι Νόμοι, αλλά όπως βούλονται και βουλεύονται, οι εκάστοτε ταγοί, ήτοι κατά το δοκούν, η έννοια του έθνους αμφισβητείται, η γλώσσα υποβαθμίζεται, ο Ελληνισμός ποινικοποιείται, η θυσία των προγόνων μας ιστορικά ορίζεται ως «αφήγημα» και οι εκπροσωπούντες της ζώσας και αείζωης Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, φέρονται ως οιονεί Υπουργοί, δηλαδή φέρονται ότι τους ενδιαφέρει κατά το μάλλον ή ήττον, κυρίως ο θώκος και η νομή της εξουσίας παρά η διαφύλαξη των αρχών και η πίστη του ποιμνίου τους, πρόκειται δια προβατόσχημους λυκοποιμένες.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters