Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΠΩΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
Διευθυντού Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (IAAA / ISDA)

Η υπόθεση του Έβρου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον δημόσιο διάλογο. Ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τηλεοπτική του εμφάνιση να δώσει διευκρινίσεις, με στόχο να κλείσει αυτή η υπόθεση. Τουλάχιστον, να την εμποδίσει να λάβει διαστάσεις που δεν έχει, απειλώντας με εκτροπή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα ακόμα σημείο.

Η πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι ότι την απόφαση εάν η ατζέντα των ελληνοτουρκικών θα εμπλουτιστεί, ανήκει στον μονίμως επιτιθέμενο, δηλαδή στην Τουρκία. Εάν αποφασίσει να ανοίξει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων και στον Έβρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κάνει.
Εξάλλου, δεν θα συζητούσαμε τίποτα σήμερα, εάν δεν είχε προηγηθεί η υβριδικού χαρακτήρα επίθεση στην περιοχή. Επίθεση που αποκρούστηκε από την αποφασιστική στάση της ελληνικής πλευράς. Ήλθε στη συνέχεια ο κορονοϊός και έβαλε άλλη μια παράμετρο στην εξίσωση, αναστέλλοντας την τουρκική δράση, η οποία –αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Τούρκων υπουργών– θα εκδηλωθεί εκ νέου προσεχώς.
Είναι αυτή ακριβώς η πάγια επιθυμία της ελληνικής πλευράς να αποφεύγει όχι απλά κάθε κλιμάκωση, αλλά και κάθε αποφασιστική αντίδραση, που στην παρούσα συγκυρία οδήγησε σε λάθος χειρισμούς τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τελικά σε κλιμάκωση στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και σε αδιευκρίνιστες εξελίξεις στη μεθοριακή γραμμή.
Η μεταβολή της κοίτης του ποταμού Έβρου αφήνει ελληνικά καλλιεργήσιμα εδάφη στην ανατολική πλευρά του Έβρου και νοτιότερα (λιγότερα) τουρκικά εδάφη στη δυτική πλευρά. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είχε δημιουργήσει έναν άτυπο μηχανισμό επίλυσης παρεξηγήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές που δεν ξεπερνούσε το επίπεδο των διοικητών των μεραρχιών που καλύπτουν εκατέρωθεν τα σύνορα.
Στην υπόθεση της ομηρείας των Ελλήνων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη, η τουρκική πλευρά έσπασε αυτή την άτυπη, αλλά λειτουργική συμφωνία, αιφνιδιάζοντας την ελληνική πλευρά. Από τότε σημειώνεται μια ποιοτική διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει επιλέξει και την περιοχή του Έβρου για να κλιμακώσει.
Πράγματι, στο μέτωπο του Έβρου έλαβε χώρα η υβριδική επίθεση με όχημα μετανάστες. Η ύφεση λόγω κορονοϊού έδωσε χρόνο στην ελληνική πλευρά να ενισχύσει τις οχυρώσεις της και να εγείρει εμπόδια, αναμένοντας μία νέα εισβολή, όπως μας την έχει προαναγγείλει τόσο ο Σοϊλού όσο και αυτές τις ημέρες ο Τσαβούσογλου.
Στις 13 Μαΐου προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες ότι οι Τούρκοι άρχισαν να επιδεικνύουν κινητικότητα στην περιοχή. Υπήρξε φωτογραφία που έδειχνε σκηνή δίπλα στο ελληνικό έδαφος, ενώ μερικές δεκάδες Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εισέρχονταν στην ελληνική περιοχή (στην ανατολική ακτή του Έβρου) κατά το δοκούν, κάτι το οποίο τεκμηριώνεται και από φωτογραφίες. Αυτό ομολόγησε στην τηλεοπτική του εμφάνιση και ο Νίκος Δένδιας.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ: SLpress.gr

Ουδείς υποστήριξε ότι είχε γίνει κατάληψη ελληνικού εδάφους, με την έννοια της στρατιωτικής επιχείρησης Τούρκων στρατιωτών που υποχρεώνουν σε υποχώρηση Έλληνες στρατιώτες. Το θέμα ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ξένα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ με χάρτες της ελληνικής περιοχής, σε γενικές γραμμές οριοθετημένους μέσω Google σωστά, βαφτίζοντας όμως τις βόλτες των Τούρκων «κατάληψη ελληνικού εδάφους», «εισβολή» κ.λπ. Η αναπαραγωγή των δημοσιευμάτων στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη.
Κατά τη γνώμη του γράφοντος, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι εάν αποφευχθεί κάθε δημοσιότητα, το θέμα θα έσβηνε σιγά σιγά. Αυτή η τακτική, όμως, έστειλε στην Άγκυρα το λάθος μήνυμα. Αντί της επιθυμίας αποκλιμάκωσης, η ελληνική σιωπή έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να μιλήσουν κατά τρόπο που εμμέσως πλην σαφώς έλεγε πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να κρύψει κάποιο τετελεσμένο.
Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή που μελετούσαν τα γεωμορφολογικά δεδομένα για να δουν πως θα τοποθετηθούν οι πάσσαλοι για τον φράχτη, προφανώς βρέθηκαν σε δίλημμα: εάν τους έβαζαν στην ανατολική πλευρά του Έβρου, ίσως δεν μπορούσαν να το υπερασπίσουν εάν δεχόταν πίεση από μετανάστες. Από την άλλη, τοποθετώντας τον φράχτη στη δυτική πλευρά του ποταμού, στην ουσία θα μετακινούσαν το σημείο άμυνας δυτικότερα των συνόρων της Ελλάδας, αφήνοντας εκτεθειμένο ελληνικό έδαφος στην ανατολική όχθη (Κτήμα Μιχαηλίδη).
Οι Τούρκοι προσποιούμενοι ότι ανησυχούν για ενδεχόμενη καταπάτηση των εδαφών τους, βρήκαν ευκαιρία να απαιτήσουν διακοπή των εργασιών και σύγκληση διμερούς ομάδας ειδικών. Στόχος να μην υψωθεί ο ελληνικός φράχτης, καθώς πρόκειται για σημείο, από το οποίο είναι δυνατή η διέλευση μεταναστών στο ελληνικό έδαφος!
Επιπρόσθετα, φρόντισαν να αναφέρουν ότι η τοποθέτηση φράχτη υποδεικνύει εμμέσως ότι αυτό είναι το ελληνικό σύνορο! Προφανώς, ο ισχυρισμός είναι γελοίος. Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να βάλει έναν φράχτη 100 χιλιόμετρα δυτικότερα, αυτό δεν θα συνεπαγόταν πως οτιδήποτε βρισκόταν ανατολικότερα, θα αποτελούσε τουρκική επικράτεια!
Κάπου εκεί ξεκίνησε και η συζήτηση για τις συμφωνίες του 1926, με τους Τούρκους να θυμούνται ότι οι μεταβολές της κοίτης του ποταμού επιβάλλουν εκ νέου συζήτηση προτού γίνει οτιδήποτε, Κάπως έτσι επιχειρούν να κηρύξουν παράνομες τις εργασίες για την κατασκευή του φράχτη.
Το επιχείρημα του σημειώματος αυτού είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει διαγνώσει τις τουρκικές επιδιώξεις και ως εκ τούτου να κινηθεί κατά τρόπο που η Ελλάδα να μην βρεθεί στη δυσμενή θέση που βρέθηκε. Προϋπόθεση για να είχε κινηθεί έτσι ο Νίκος Δένδιας ήταν να είχε αντιληφθεί πόσο ακατάλληλη είναι η τακτική της αποσιώπησης.
Επειδή, όμως, φαίνεται πως δεν το είχε αντιληφθεί, διέπραξε αλλεπάλληλα, τουλάχιστον επικοινωνιακά, λάθη. Γι’ αυτό και είναι διπλό λάθος το ένα λάθος να προσπαθείς να το καλύψεις, εξαπολύοντας κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση για fake news και για ακροδεξιές ιστοσελίδες. Οι διευκρινίσεις του Νίκου Δένδια δεν αλλάζουν την πραγματικότητα: οι χειρισμοί του προδίδουν εκνευρισμό και η ρητορική δεν συνάδει με υπουργείο Εξωτερικών.
Θα αρκούσε ένα εξ αρχής επεξηγηματικό σημείωμα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και μία ενημέρωση των αρμοδίων συντακτών για τις εξελίξεις. Τώρα πλέον, θέμα υφίσταται και μάλιστα αφέθηκε να γίνει μεγάλο.

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να ανοίξει πυρ εναντίον των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων που κινούνταν εντός ελληνικού εδάφους, αλλά η μη εξουσιοδοτημένη παρουσία Τούρκων σε ελληνικό έδαφος εγείρει οπωσδήποτε ένα ζήτημα…

SLPRESS.GR

DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters