Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

7 ΜΑΪΟΥ 1945 : ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ - Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ

Πηγή: » Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή 1941-1945″ Εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ
 

Μετά το φόνο του Γερμανού διοικητή της φρουράς πλωτάρχη Κόβεν κατά τη διάρκεια ενέδρας από περίπολο Ιερολοχιτών στις 5 Δεκεμβρίου του 1944, τη διοίκηση ανέλαβε ο ταγματάρχης Κνάουερ (Knauer). Στις αρχές του 1945 η δύναμη της γερμανικής φρουράς ανερχόταν σε 7 αξιωματικούς και 571 οπλίτες. Η διάταξή της περιλάμβανε:

Διοίκηση και επιτελείο στην περιοχή Πλάκες-Κάστρο
Ναυτική Διοίκηση στον Αδάμαντα
Μοίρα Παράκτιας Άμυνας στην περιοχή Τράχηλα
Αντιαεροπορική Μοίρα στην περιοχή Κόρφους
Λόχος Πεζικού στην περιοχή Πλάκες-Αδάμαντας
Τμήματα Πεζικού στην οργανωμένη αμυντική τοποθεσία Καμινιών
Κέντρο Διαβιβάσεων στο Κάστρο
Νοσοκομείο στις Πλάκες
Από τον Ιανουάριο του 1945, η βρετανική αεροπορία συνέχισε τον περιοδικό βομβαρδισμό των εχθρικών θέσεων, ενώ από το απόσπασμα Σίφνου του Ιερού Λόχου, εγκαταστάθηκε μόνιμη περίπολος με επικεφαλής τον τότε Υπολοχαγό Χαλκουτσάκη Ιωάννη, που καταγόταν από το νησί και επιστρατεύθηκε ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση. Η περίπολος ενεργούσε με μυστικότητα και μετέδιδε τις πληροφορίες για κάθε εχθρική δραστηριότητα στη βάση της.
Τον Φεβρουάριο 1945, μετά από ισχυρό συμμαχικό αεροπορικό βομβαρδισμό, οι Γερμανοί συγκεντρώθηκαν στην οχυρωμένη τοποθεσία των Καμινιών και μόνο τη νύκτα ενεργούσαν περιπολίες και εγκαθιστούσαν σκοπιές. Πρακτικά όλο το υπόλοιπο νησί είχε αφεθεί ελεύθερο για τους κατοίκους του.
Σε μια δοκιμαστική παρενόχληση από τους Ιερολοχίτες, η φρουρά απάντησε με πυρά πολυβόλων και πυροβολικού. Είχαν όμως συγκεντρωθεί πληροφορίες από διάφορες πηγές, ότι το ηθικό των Γερμανών ήταν πεσμένο και σκέπτονταν την παράδοσή τους.



Τον Μάρτιο, ένας Γερμανός και 4 Ιταλοί λιποτάκτησαν και παραδόθηκαν με τη θέλησή τους στην περίπολο των Ιερολοχιτών. Επιβεβαιώθηκε το πολύ χαμηλό ηθικό των Γερμανών και αφού αναφέρθηκε το περιστατικό στο στρατηγείο Μέσης Ανατολής, αποφασίσθηκε σφοδρός βομβαρδισμός των Καμινιών, ο οποίος έγινε τις επόμενες δύο ημέρες. Επιπλέον εγκαταστάθηκε μεγαλύτερη δύναμη του Ιερού Λόχου στη Μήλο.

Από τον Μάρτιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου 1945, ο Ιερός Λόχος δεν άφησε σε χλωρό κλαρί τους Γερμανούς! Οι προσβολές και τα νυκτερινά εγχειρήματα ήταν συνεχή και εντατικά.
Στις 5 Μαΐου, ο Γερμανός διοικητής ενημέρωσε τον Έλληνα Έπαρχο, ότι αναμενόταν διαταγή της ανωτέρας γερμανικής διοίκησης νησιών Αιγαίου που είχε έδρα την Κρήτη, περί παράδοσης της φρουράς.
Πράγματι, το απόγευμα της 6 Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, ενώ οι Ιερολοχίτες συνεόρταζαν με τους κατοίκους του ελεύθερου μέρους του νησιού, φάνηκε από τις Πλάκες να έρχεται αυτοκίνητο με λευκή σημαία. Οι επιβάτες ήταν ο Έπαρχος, ένας Γερμανός γιατρός και 2 στρατιώτες. Ζήτησαν να έλθουν σε επαφή με τη διοίκηση του αποσπάσματος του Ιερού Λόχου της περιοχής των νησιών (που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στην Κίμωλο) και με εκπρόσωπο των Βρετανών. Μετά από επικοινωνία με τη βάση της Κιμώλου, στάλθηκαν 2 Έλληνες αξιωματικοί Ιερολοχίτες και ένας Βρετανός με την εντολή ν’ απαιτήσουν την άνευ όρων παράδοση των γερμανικών τμημάτων.
Στις 8 Μαΐου 1945 στις 3 το απόγευμα, έγινε επίσημα αποδεκτή η παράδοση των Γερμανών! Παραδόθηκαν 522 Γερμανοί και 20 Ιταλοί στρατιώτες άνευ όρων. Επιτράπηκε μόνο στους αξιωματικούς να φέρουν τα πιστόλια τους. Την ίδια ημέρα όλο το απόσπασμα του Ιερού Λόχου μεταφέρθηκε από την Κίμωλο στη Μήλο με τα πλοιάριά του και αφού παρέλαβαν από την Απολλωνία την μόνιμη περίπολο του νησιού, αποβιβάστηκαν στον Αδάμαντα.
Οι κάτοικοι του νησιού τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, ενώ οι Ιερολοχίτες βάδιζαν προς την πρωτεύουσα, τις Πλάκες. Σε όλη τη διαδρομή οι Γερμανοί σκοποί απέδιδαν τιμές παρουσιάζοντας όπλα.
Η παράδοση της γερμανικής φρουράς και η κατάθεση όπλων άρχισε αμέσως. Μέχρι τις 12 Μαΐου οι Γερμανοί είχαν παραδοθεί και είχαν αποχωρήσει από τη Μήλο, εκτός από ομάδα ναρκαλιευτών, που παρέμεινε για την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων που είχαν εγκαταστήσει.
Η παράδοση της γερμανικής φρουράς της Μήλου, θεωρήθηκε σαν γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, γιατί επιβεβαιώθηκε ότι με συχνές καταδρομικές ενέργειες ενός μικρού τμήματος κομάντος του Ιερού Λόχου, μια μεγάλη και ισχυρή δύναμη απομονώθηκε για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ανέδειξε την αξία των ειδικών επιχειρήσεων.
Το απόσπασμα του Ιερού Λόχου παρέμεινε στη Μήλο μέχρι τις 29 Μαΐου του 1945, οπότε παρέδωσε την ασφάλεια του νησιού σε τμήματα του 115 Τάγματος Εθνοφυλακής του νεοσυγκροτούμενου ελληνικού στρατού και ανεχώρησε για την έδρα του που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Χίο.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μνημείο ή μια μαρμάρινη επιγραφή προς τιμήν του Ιερού Λόχου στη Μήλο, αλλά αν δεν υπάρχει, ποτέ δεν είναι αργά! Έστω και τώρα θεωρώ ότι οι Μήλιοι θα πρέπει για λόγους ηθικής αμοιβής προς αυτούς που πολέμησαν για το νησί τους, να το κάνουν.
Υπάρχουν ακόμη στη ζωή λίγοι γέροντες Ιερολοχίτες. Πιστεύω ότι κάποιος θα έχει σκεφτεί να τους καλέσει στη γιορτή της απελευθέρωσης που προγραμματίζουν στη Μήλο, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν το έχουν …ξεχάσει, ας το θυμηθούν για του χρόνου. 



Ανιχνευτής
http://hellasforce.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters