Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ''ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΕΒΡΟΥ''

Του Ζαχαρία Μίχα
Διευθυντή Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις του Λιμενικού, της Αστυνομίας, αλλά και του στρατού στα νησιά του ανατολικού Αγαίου, καθώς στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι το καθεστώς Ερντογάν προετοιμάζει έναν “θαλάσσιο Έβρο”. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στα μικρασιατικά παράλια έχουν ήδη συγκεντρωθεί μερικές χιλιάδες μετανάστες και καταφτάνουν ολοένα και περισσότεροι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, έγινε συστηματική προσπάθεια να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά πλοιάρια μετανάστες. Η αποτυχία της Τουρκίας στο μέτωπο του Έβρου –πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες– την έχει οδηγήσει στην απόφαση να επαναλάβει την υβριδική επίθεση στα εκ της φύσεώς τους πιο ευάλωτα θαλάσσια σύνορα. Η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων από την Άγκυρα, εξάλλου, προσθέτει μια ακόμα προβληματική παράμετρο στην εικόνα, γεγονός που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.
Στην εικόνα έρχεται να προστεθεί η απόπειρα εργαλειοποίησης μεταναστών που έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό, όπως είχε αποκαλύψει από τις 2 Απριλίου ο Σταύρος Λυγερός στο SLpress.grσε μια προσπάθεια αξιοποίησής τους ως ενός ιδιότυπου βιολογικού όπλου σε βάρος της Ελλάδας.
Από τότε, μία σειρά γεγονότων έχει εδραιώσει την πεποίθηση στων αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι το καθεστώς Ερντογάν παίζει βρώμικα, εξ ου και τα σχετικά ρεπορτάζ αυτών των ημερών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Λιμενικό έχει εμποδίσει την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα 21 πλοιαρίων γεμάτων με παράνομους μετανάστες, κυρίως στην περιοχή της Λέσβου και του Αγαθονησίου. Δύο πλοιάρια (το ένα με 56 και το άλλο με 39 μετανάστες) κατάφεραν να περάσουν από το “φράγμα” και να προσεγγίσουν ελληνικό έδαφος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία αναφορικά με την προέλευση των μεταναστών που πάτησαν τελικά το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος τον τελευταίο μήνα. Το 19% μόλις ήταν Σύριοι, το 49% ήταν Αφγανοί. Εισήλθαν στην Ελλάδα και 138 από τη Σομαλία και 120 από το Κογκό. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αρχές έχουν μεριμνήσει για την απομόνωσή τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν και πόσοι από αυτούς είναι φορείς του ιού Covid-19, ώστε να αποτραπεί η διασπορά στον πληθυσμό.
Η συσσώρευση μεταναστών στα μικρασιατικά παράλια –όπως προαναφέραμε– φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των ελληνικών αρχών ότι το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται για έναν “θαλάσσιο Έβρο”. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Σμύρνη, οι ντόπιοι Τούρκοι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και κάνουν μαζικές προμήθειες από τα σούπερ μάρκετ, φοβούμενοι όχι γενικά την πανδημία, αλλά και τον κίνδυνο να κολλήσουν από το πλήθος των μεταναστών που ετοιμάζονται για το “άλμα” προς τα ελληνικά νησιά.
Υπό αυτή την έννοια, η στρατηγική της εργαλειοποίησης των μεταναστών έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά αυτό –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν φαίνεται να την πτοεί. Αυτός είναι ο λόγος που εκτός από το Λιμενικό και την Αστυνομία σε επιφυλακή βρίσκεται και ο Στρατός και το Ναυτικό. Αν και πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί την κρίση χωρίς την ανάμιξη των ενόπλων δυνάμεων, αυτές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο καταστεί αναγκαία η επέμβασή τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Γενικό Επιτελείο παρακολουθούν στενά και προσεκτικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο του μεταναστευτικού, επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να εμπλέξει το δικό της πολεμικό ναυτικό, εκμεταλλευόμενη τις αναπόφευκτες τριβές που προκαλεί η ανάσχεση του πλου των πλοιαρίων με τους μετανάστες.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για το Λιμενικό που έχει και το προηγούμενο του εμβολισμού του σκάφους “Γαύδος” τον Φεβρουάριο του 2017.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Τούρκοι στέλνουν πλοιάρια, εκτός από τη Λέσβο και στο Αγαθονήσι, το οποίο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρό τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν προετοιμάσει σχέδιο μαζικής αποβίβασης μεταναστών και στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, καθώς η απόσταση από την απέναντι πόλη Καρς της Τουρκίας είναι μικρή.


Defencepoint
https://www.defence-point.gr/news/i-ellada-se-epifylaki-gia-na-apokroysei-toyrkiki-apopeira-quot-thalassioy-evroy-quotΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters