Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Δημοτικού Συμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» info@thess-el-poli.gr

Πρόσφατα «γιορτάσαμε» την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 κλεισμένοι στα σπίτια μας

Χωρίς δοξολογίες, χωρίς παρελάσεις, χωρίς συμμετοχή του κόσμου στις τυπικές καταθέσεις στεφάνων, όπου αυτές έγιναν και από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το πνεύμα και τη βιοτή των προγόνων μας εκείνης της εποχής που υποτίθεται πως τιμούν.

Είναι, βεβαίως, εύκολο να πει κανείς ότι οι ηγέτες εκείνης της εποχής ήταν στρατιωτικοί και ότι το πρόταγμα για το οποίο έδιναν τη ζωή τους ήταν το «Ελευθερία ή θάνατος», σε αντίθεση με την «τέχνη του εφικτού», που επικαλούνται οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες μας.
Κι όμως, και εκείνη την εποχή ανεφύησαν πολιτικές προσωπικότητες με ρόλο πολύ κατώτερο των απαιτήσεών της. Η διαφορά με το σήμερα είναι πως όταν χρειάστηκε έκαναν το χρέος τους προς την πατρίδα θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι.
Δυστυχώς, τα διαγγέλματα των υψίστων πολιτειακών παραγόντων της εποχής μας, με αφορμή την Εθνεγερσία, ήταν πολύ κατώτερα του πνεύματος του Αγώνα. Ακούγοντας λ.χ. τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάθαμε ότι οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον του «οθωμανικού δεσποτισμού»! Πόσο ξένη, πράγματι, ακούγεται η διατύπωση αυτή ενώπιον του «Ελευθερία ή θάνατος» ή του «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» ή στη θέα του σταυρού σε όλα τα λάβαρα των αγωνιστών!
Ο υποβιβασμός της Εθνεγερσίας των Ελλήνων, σε μια απλή εξέγερση εναντίον ενός δεσποτικού καθεστώτος που δυνάστευε όλους τους λαούς της αυτοκρατορίας, αποτελεί βάναυση προσβολή στα ιδανικά και στις αξίες των προγόνων μας, που τους οδήγησαν στο θαύμα της νίκης.
Ακόμη πιο απαξιωτική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο διάγγελμά του ανέφερε ότι το 1821 οι Έλληνες δημιούργησαν έθνος! Η σκόπιμη αυτή σύγχυση μεταξύ κράτους και έθνους συνεχίζει μια αθλιότητα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια, μέσω της τηλεοπτικής παραγωγής «1821 – Η γέννηση ενός έθνους». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί αφενός στο να ξεκόψει τον Ελληνισμό από το εθνικό παρελθόν του (αυτό δηλαδή που υπήρχε πριν από την Εθνεγερσία του 1821) και αφετέρου να του εμφυσήσει την αντίληψη του υπηκόου ενός κράτους και όχι του μέλους της εθνικής κοινότητας.
Δυστυχώς, δύο αιώνες μετά την Εθνεγερσία, πρέπει ακόμη να τονίζουμε αυτονόητα πράγματα. Ότι, δηλαδή, άλλο το κράτος (Ελλάδα) και άλλο το έθνος (Ελληνισμός). Αλίμονο αν περιορίσουμε το έθνος μας στα στενά όρια ενός κράτους!
Πέραν της μεταναστευτικής διασποράς του Ελληνισμού, που δημιούργησε πολυπληθείς κοινότητες σε πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχουν και γηγενείς ελληνικοί πληθυσμοί που ζουν και σήμερα ακόμη στη Βόρειο Ήπειρο, στην Κύπρο, στη Νότια Ιταλία, στη Μικρά Ασία, στις παρευξείνιες χώρες κ.α. Πληθυσμοί που δεν έπαψαν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να διαφυλάσσουν το ομότροπον και, όπου το κατάφεραν, μαζί με αυτό και άλλα χαρακτηριστικά της εθνικής τους ταυτότητας.

Αν τα λεγόμενα δυτικά κράτη έχουν κατορθώσει να ενσωματώσουν στην επικράτειά τους, σε γενικές γραμμές, το σύνολο των εθνικών τους κοινοτήτων, δεν συμβαίνει το ίδιο και για το ελληνικό κράτος, και μάλλον δεν αποτελεί καν επιδίωξή του. Αν για κάποια έθνη ο μεγαλοϊδεατισμός τους εξαντλείται στο «όber alles», για τον Ελληνισμό προέχει ο πολιτιστικός εξανθρωπισμός της οικουμένης, αυτή η κοσμοπολίτικη ανάσα μας, όπως τον προσδιόρισαν οι πρωτοπόροι του ελληνικού εθνικισμού και τον υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι μεγάλες πνευματικές μορφές του Ελληνισμού, πολύ πριν και μετά την Εθνεγερσία του 1821. Και το έκαναν ως μέλη ενός έθνους, που μετρά ιστορία χιλιάδων ετών και όχι κρατική υπόσταση δύο αιώνων..

NEWSBREAK
https://www.newsbreak.gr/apopseis/89628/vanaysi-prosvoli-gia-ton-ellinismo/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters