Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΥΠΕΛ : ΟΧΥΡΟ ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ

Κατασκευάσθηκε στο ομώνυμο ύψωμα, περί τα οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου. Αποτελείτο από δυο στεγανά συγκροτήματα (Αρπαλούκι, Δίδυμοι) και περιελάμβανε οκτώ απλά πολυβολεία, τρία διπλά, δυο σύνθετα πολυβολεία- παρατηρητήρια, ένα σύνθετο διπλό πολυβολείο - προβολέα, ένα αντιαεροπορικό, δυο ολμοβολεία, ένα πυροβολείο, τέσσερα παρατηρητήρια, έναν οπτικό σταθμό, μία απλή έξοδο και μία με πολυβολείο. Το ανάπτυγμα των καταφυγίων ήταν 472 μέτρα, ενώ οι στοές συγκοινωνίας είχαν μήκος 1132 μέτρα. Ήταν αντοχής σε μεμονωμένες βολές 220 χιλιοστών.

Η επίθεση των Γερμανών, εναντίον του, ανατέθηκε στο τρίτο τάγμα του 100ου Ορεινού Συντάγματος κυνηγών.
Την 05.00΄, της 6ης Απριλίου, αρχίζει σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού από πυροβολικό διαφόρων διαμετρημάτων καθώς και από αεροπλάνα, που διήρκησε όλη μέρα. Εναντίον των αεροσκαφών έβαλε το μοναδικό αντιαεροπορικό του οχυρού. Ο βομβαρδισμός της αεροπορίας γινόταν με μεγάλες βόμβες, 500 – 1000 κιλών, ενώ το πυροβολικό έριξε πλήθος καπνογόνων και εμπρηστικών βλημάτων. Από τις εμπρηστικές βόμβες πήραν φωτιά οι πλαγιές και όλο το βουνό φλεγόταν. Παρά το σφοδρό βομβαρδισμό δεν παρατηρήθηκε καμία ενέργεια πεζικού εναντίον του οχυρού, καθώς καλύπτονταν από το Κελκαγιά και το Ιστίμπεη. Όταν οι καπνοί διαλύθηκαν παρατηρήθηκαν κινήσεις του εχθρού προς το οχυρό, από την κατεύθυνση του φυλακίου 155 και του υψώματος Τίπιτς. Αμέσως άρχισαν πυρά όλα τα αυτόματα όπλα, τα πυροβόλα και οι όλμοι του οχυρού.

Ξημερώνοντας η δεύτερη μέρα αρχίζει και πάλι ο βομβαρδισμός του οχυρού, με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση∙ σημάδι ότι κάτι ετοίμαζαν οι ορεινοί κυνηγοί. Το οχυρό εκτός από τα μετωπικά πυρά δέχεται τώρα πυρά και από τα πλάγια (Ιστίμπεη- Τίπιτς). Πυκνοί καπνοί έχουν τυφλώσει τα δυο συγκροτήματα του οχυρού και οι χειριστές των όπλων αδυνατούν να εκτελέσουν βολές. Επωφελούμενοι, από αυτό το γεγονός, οι Γερμανοί προσπαθούν να πλησιάσουν το συγκρότημα των Διδύμων με δυο λόχους σε πρώτη γραμμή. Ο βομβαρδισμός εντείνεται σε βαθμό σφοδρότητας. Οι βόμβες είναι τεράστιας ισχύος, κλονίζουν τα υπόγεια έργα και από τις δονήσεις σβήνουν όλες οι λάμπες και πυκνό σκοτάδι σκεπάζει το συγκρότημα. Παρ΄ όλα αυτά οι όλμοι και τα αυτόματα όπλα εκτοξεύουν με επιτυχία φραγμούς πυρός εναντίον των Γερμανών που προχωρούν ακάλυπτοι. Παρά τα φονικά πυρά των αμυνομένων, οι Γερμανοί, ανεβαίνουν στην επιφάνεια των Διδύμων χρησιμοποιώντας τις νεκρές γωνίες και τους απυρόβλητους χώρους. Συνέπεια της διείσδυσης αυτής είναι η καταστροφή ορισμένων έργων αυτομάτων όπλων. Από τα φατνώματα των έργων αυτών διοχετεύονται αποπνικτικά αέρια στις στοές του συγκροτήματος και η παραμονή μέσα σ΄ αυτό είναι πλέον αδύνατη. Μετά την τροπή αυτή διατάσσεται η σύμπτυξη της φρουράς προς το κύριο συγκρότημα. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο. Οι επιτιθέμενοι έχουν καταλάβει τις εισόδους του οχυρού και πυροβολούν όσους προσπαθούν να βγουν. Ο διοικητής του συγκροτήματος, έφεδρος ανθλγός Μανιάτης Ηρακλής, μαζί με έναν οπλίτη καταφέρνουν να βγουν και να φθάσουν στο κεντρικό οχυρό, ενώ όσοι δεν έχουν σκοτωθεί αναγκάζονται να αποσυρθούν στα ενδότερα και να παραδοθούν.

Μετά την κατάληψη των Διδύμων ο εχθρός εξαπολύει επίθεση εναντίον του κυρίως συγκροτήματος, από τρείς πλέον κατευθύνσεις, αλλά οι επιθέσεις πνίγονται στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπέπονται περίπολοι, για να καλύψουν τους απυρόβλητους χώρους που δημιουργήθηκαν από την κατάληψη των Διδύμων. Οι περίπολοι αυτοί, σε συνδυασμό με τους φραγμούς πυρός, αποτρέπουν τα σχέδια του εχθρού. Ο εχθρός όμως είναι παντού. Έχει κυκλώσει το οχυρό και η ό,ποια αντίσταση πλέον είναι μάταιη. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η διοίκηση του οχυρού (Τχης Καραθάνος) αιτείται από την Ομάδα Μεραρχιών τη σύμπτυξη της φρουράς προς τη γραμμή άμυνας της Μεραρχίας, η οποία και του δόθηκε. Στη διάρκεια της νύχτας, 7 προς 8 Απριλίου, η φρουρά συμπτύσσεται και από κατάλληλο δρομολόγιο κατεβαίνει προς τις γέφυρες του Στρυμόνα. Πλησιάζοντας περί τα 500 μέτρα αποστέλλεται περίπολος σε περιοχή του Νέου Πετριτσίου, προκειμένου να πληροφορηθεί το χώρο σύμπτυξης της Μεραρχίας. Η περίπολος συνεπλάκη με γερμανικό τμήμα. Από τη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκε ο σκοπευτής πολυβόλου και τραυματίστηκε ο επιλοχίας Βλάχος. Η φρουρά κατευθύνεται προς τις γέφυρες του Στρυμόνα, τις οποίες βρίσκει κατεστραμμένες. Καταβάλλεται προσπάθεια ζεύξης αλλά δέχεται εχθρικά πυρά και ματαιώνεται η προσπάθεια. Αρχίζει αμέσως τρίωρος αγώνας, έως ότου σκοτεινιάσει, για είναι πιο εύκολη η σύμπτυξη προς τα Κρούσια. Τα πυρομαχικά όμως, μετά την αποχώρηση από το οχυρό, είναι ελάχιστα και εξαντλούνται γρήγορα. Διατάσσεται εφ΄ όπλου λόγχη και καταδιώκεται ο εχθρός περί τα 800 μέτρα. Κυριεύονται ορισμένα αυτόματα όπλα και οι ελπίδες μεγαλώνουν. Όμως ο εχθρός ενισχύεται με όλμους. Για να μην υπάρξουν άσκοπες απώλειες και με δεδομένη την εξάντληση των φυσιγγίων, αναγκάζεται η φρουρά του οχυρού Αρπαλούκι να παραδοθεί, εκτός από ένα μικρό τμήμα, υπό αξιωματικό, το οποίο δεν ήθελε και άλλοι μεν πήδησαν στο Στρυμόνα και πέρασαν απέναντι, άλλοι δε διασκορπίστηκαν στους γύρω θάμνους και διέρρευσαν. Έτσι έληξε η μάχη του συγκροτήματος Αρπαλούκι- Δίδυμοι, που ήταν πολυαίμακτη για τους αντιπάλους. Ακριβή στοιχεία για τις Γερμανικές απώλειες δεν έγιναν γνωστά. Από τη φρουρά του οχυρού, που αποτελούνταν από έξι αξιωματικούς και τριακοσίους είκοσι δυο στρατιώτες, έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της τιμής σαράντα επτά οπλίτες, ενώ τραυματίστηκαν δέκα πέντε. Εντύπωση προκαλεί η δυσαναλογία των νεκρών με τους τραυματίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τραυματίες είναι πολλαπλάσιοι των νεκρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εδώ οφείλεται στη χρήση πυροβόλων ευθυτενούς τροχιάς. Τα πυροβόλα αυτά είχαν τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των θυρίδων των έργων και σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονταν μέσα σ΄ αυτά, προκαλώντας ακαριαίους θανάτους.


Κέντρο Ιστορικών Μελετών "Κίτσος Μαλτέζος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters