Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Φόβοι για μεγάλο κύμα από την Αφρική λόγω κορωνοϊού
ΕΝΩ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν το έργο του ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, κάποιες παράλληλες δράσεις της σχετικής επιχειρήσεως επηρεάζουν αμέσως την Ελλάδα, η οποία για λόγους ανεξηγήτους έχει αποδεχθεί να είναι η χώρα υποδοχής των παρανόμων μεταναστών, οι οποίοι ενδεχομένως θα «διασωθούν» από τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δυνάμεως (EUMARFOR) που θα περιπολούν την Μεσόγειο. Επικρατέστερος προορισμός η Κρήτη.
Παρ’ όλον ότι εν προκειμένω οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Σούδα ως λιμένα διελεύσεως προς ένα κέντρο υποδοχής που θα δημιουργηθεί στην ενδοχώρα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιχείρησις «Σοφία» ολοκληρώθηκε, ή ακριβέστερα διεκόπη τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να έχει φέρει αποτελέσματα. Ήταν η ευρωπαϊκή επιχείρησις που άρχισε 2015 προκειμένου να αποτρέψει την διακίνηση παρανόμων μεταναστών δια της κεντρικής Μεσογείου. Να αποτρέψει την προώθησή τους προς την Μάλτα ή την Ιταλία. Κατ’ ουσίαν επρόκειτο για έναν ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, ο οποίος απεδείχθη ατελέσφορος.  Η επιχείρησις «Ειρήνη» που ήλθε να την υποκαταστήσει, περιγράφεται ευθέως να έχει αποστολή τον ναυτικό αποκλεισμό. Η «πολιτικώς ορθή» περιγραφή του έργου που έχει αναλάβει είναι «ο έλεγχος της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ» στην Λιβύη. Δευτερευόντως θα εντοπίζει και πλοία μεταναστών που μπορεί να κινούνται και αν απαιτείται θα επεμβαίνει αναλαμβάνοντας την διάσωσή τους.
Η λογική λέγει ότι οι μετανάστες αυτοί, θα έπρεπε χωρίς χρονοτριβή να επαναπροωθηθούν προς την ακτή από την οποία προέρχονται. Δηλαδή προς την Λιβύη. Όμως τα ευρωπαϊκά όργανα απεδέχθησαν ότι θα πρέπει να αποβιβασθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι προκειμένου εκεί να γίνει η διαλογή για το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να υπάρχουν και κάποιοι πρόσφυγες που θα δικαιούνταν ασύλου. Και πάλι η λογική θα έλεγε ότι ενδεδειγμένοι προορισμοί για την υποδοχή και διαλογή αυτή έπρεπε να είναι η Μάλτα ή η Ιταλία, έστω η νησίς Λαμπετούσα. Για λόγους γεωγραφικούς αν μη τι άλλο. Και οι δύο αυτές χώρες όμως απέρριψαν κάθε τέτοια σκέψη. Η Ιταλία μάλιστα επικαλείται την κρίση του κορωνοϊού για να κλείσει τα λιμάνια της. Δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί και η Ελλάς το ίδιο; Πόσο μάλλον που καθώς πλησιάζει καλοκαίρι και οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα ευρεθούμε προ ενός νέου κύματος παρανόμων μεταναστών που θα διασχίζουν την Μεσόγειο. Και η Ελλάς θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά της…
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η ύποπτη δράσις των διαφόρων ΜΚΟ ουδόλως έχει ανακοπεί. Μόλις χθες σκάφος ναυλωμένο από την γερμανική ΜΚΟ Sea Eye προσπαθούσε να προσεγγίσει την Ιταλία για να αποβιβάσει 150 παρανόμους μετανάστες τους οποίους είχε «διασώσει».
Η Ρώμη ηρνήθη κατηγορηματικώς. Λόγω κορωνοϊού και πάλι. Και όλοι απεδέχθησαν την απόφαση. Ευκόλως βεβαίως μπορούμε να φαντασθούμε τις υστερικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφασις σε περίπτωση που την Ιταλία κυβερνούσε, όχι ο Τζουζέππε Κόντε αλλά ο Ματτέο Σαλβίνι. Για την Ελλάδα όμως που δεν έχει φέρει αντιρρήσεις, το σκεπτικό είναι πως όσοι «ενδεχομένως διασωθούν» από τα πλοία της επιχειρήσεως «Ειρήνη» θα πρέπει να αποβιβασθούν στο πλησιέστερο λιμάνι και, αυτό είναι η Σούδα της Κρήτης. Δεδομένης όμως της στρατηγικής σημασίας του λιμανιού αυτού, τόσο για το ελληνικό όσο και για το αμερικανικό Ναυτικό, δομή υποδοχής μεταναστών ή προσφύγων δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί. Η πρότασις λοιπόν είναι, η δομή να δημιουργηθεί στην ενδοχώρα. Όχι όμως μακρυά από το αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν να επαναπροωθηθούν αμέσως όσοι δεν κριθούν ότι πληρούν την προϋποθέσεις να τύχουν ασύλου, ή όσοι ενδεχομένως γίνουν δεκτοί ως πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξουν χώρες πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες και υπό την προϋπόθεση ότι η διαλογή θα γίνει ταχύτατα. Η κοινή πείρα δυστυχώς δεικνύει ότι ουδεμία των προϋποθέσεων αυτών μπορεί να συντρέξει. Όπως δεν συνέτρεξε σε κανένα άλλο ελληνικό νησί μέχρι σήμερα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters