Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ : ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ''IRINI''

Η φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

-Οι Ευρωπαίοι άφησαν μόνη της την φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»
-Πολλά τα κενά στους κανόνες εμπλοκής
-Με επτά -εππλέον- φρεγάτες η Τουρκία στη Λιβύη
Το φιάσκο στο οποίο οδεύει η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το χθεσινό περιστατικό, είναι δεδομένο. Πολιτικά μπορεί να ελήφθη η απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όμως στην πράξη οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταθεί κατώτερες των περιστάσεων στο πρώτο ουσιώδες crash test που φάνηκαν ιδιαίτερα μικρές μπροστά στην εξόφθαλμη προβολή ισχύος της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Εδώ και λίγες ώρες αν κοιτάξει κανείς τ’ ανοιχτά της Λιβύης, θα δει ότι οι Τουρκικές φρεγάτες ξεπερνούν την μια μοίρα, φτάνοντας της επτά, σε μια περιοχή η οποία φλέγεται και η γειτονική νευρική χώρα δεν σταματά να στέλνει όπλα ώστε να στηρίξει με κάθε μέσω την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Τουρκία επιχειρεί καιρό τώρα, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, να μετατρέψει τη Μεσόγειο, κάτω από την Κρήτη σε μια Τουρκική λίμνη.
  • Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» από μόνη της δεν ήταν δυνατό να ενεργήσει χωρίς την διαταγή του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της επιχείρησης «IRINI», του Ιταλού Ναυάρχου, ο οποίος γύρισε πίσω το ελικόπτερο Aegean Hawk και η μόνη οδηγία που έδωσε στον κυβερνήτη του «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι να γίνει «σκιά» του εμπορικού πλοίου.
Μια σκιά όμως που παρακολουθούσε το εμπορικό σημαία Τανζανίας και τρεις Τουρκικές φρεγάτες που δημιουργούσαν περίμετρο ασφαλείας περίπου δέκα ναυτικών μιλίων.
Και μπορεί στην Αθήνα να τα βλέπουν όλα αυτά, να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα όσα πράττει η γείτονα στη Λιβύη, όμως αυτό που εισπράττεται τελικά είναι η απόλυτη απραξία. Το περιστατικό της Τετάρτης είναι το πιο χειροπιαστό δείγμα του τι είναι στην πραγματικότητα η επιχείρηση «IRINI» που ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση…
  • Κενά στους κανόνες εμπλοκής;
Πληροφορίες μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι στην χάρτα που εκπονήθηκε και αφορά την επιχείρηση «IRINI», ανάμεσα στους κανόνες εμπλοκής υπάρχουν κενά.
Το πιο χαρακτηριστικό και χειροπιαστό παράδειγμα είναι αυτό που έζησε το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», δηλαδή την μοναξιά αλλά και την μη εμπλοκή από την στιγμή που το ύποπτο πλοίο είχε συνοδεία πολεμικών σκαφών. Φυσικά μόνο της η Ελληνική φρεγάτα τι θα μπορούσε να κάνει; Προφανώς λίγα, αλλά αν υπήρξε ουσιώδης αντίδραση όλες τις υπόλοιπες ώρες, τώρα δεν θα μιλούσαμε ούτε για ολιγωρία ούτε για φιάσκο…
Τι κι αν όλο το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στ’ ανοιχτά της Βεγγάζης ήταν σαφή ένδειξη κατάφορης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές.
  • Από την πρώτη στιγμή ο πλους του φορτηγού πλοίου «Cirkin», έθεσε σε ετοιμότητα τις Ελληνικές δυνάμεις ελέγχου. Η ισχυρή πολεμική συνοδεία, με τρεις φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού από τα Δαρδανέλια, και η αλλαγή ρότας από την Τυνησία προς την Τρίπολη ήταν στοιχεία που «κάρφωνε» τις προθέσεις κι έδειχνε το ύποπτο φορτίο. Όμως και πάλι η Ευρώπη σιώπησε γιατί κανείς δεν μπορεί να πει δεν ήξερε όταν 48 ώρες, από τις 8 του μήνα το πλοίο παρακολουθείτε σ’ όλο τον πλου του στο Αιγαίο.
Τα ξημερώματα της Τρίτης δόθηκε η εντολή στο ελικόπτερο της Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» να απονηωθεί και να πραγματοποιήσει προκαταρκτικό έλεγχο στο υπό σημαία Τανζανίας, πλοίο. Στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις δια ασυρμάτου, δεν ανταποκρίνεται κανείς από τη γέφυρα του φορτηγού πλοίου και η απάντηση δίνεται από την τουρκική φρεγάτα.
«Το πλοίο βρίσκεται υπό κρατική προστασία της Τουρκίας».
Υπό αυτές τις συνθήκες και με την Ελληνική φρεγάτα να βρίσκεται στη Μεσόγειο μόνη της, γιατί η Τουρκία να μην επαναλάβει ένα ακόμη προκλητικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο ώστε ν’ ανεβάσει την ένταση; Ή μάλλον και να το πράξει γνωρίζει ότι κανείς δεν θα την εμποδίσει…
Επιβεβαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για επιχείρηση χαμηλής έντασης
Στο Ελληνικό Επιτελείο και το Πολεμικό Ναυτικό τονίζουν από το πρωί της Τετάρτης, πως τα όσα έλεγαν στις συσκέψεις μεταξύ τους αλλά και ενώπιο των Ευρωπαίων, βγήκαν αληθινοί κυρίως στο γεγονός πως η Τουρκία προχωρά τώρα που είναι η Ελληνική φρεγάτα επιφορτισμένη με τις περιπολίες, σε επίδειξη δύναμης, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς το σύνολο της Ευρώπης, η οποία δείχνει ιδιαίτερα ανίσχυρη στα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας.
Μόλις πριν από ένα 24ωρο Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν έκλυση για την διακοπή των εχθροπραξιών στη Λιβύη και απαιτούσαν τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων, όπως και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη φλεγόμενη σε εμφύλιο περιοχή.
  • Και από την άλλη πλευρά η Ευρώπη ασκεί μια πολιτική στη Μεσόγειο άκρως αναποτελεσματική, με μια μόνο φρεγάτα. Τώρα είναι η Ελληνική, πριν η Γαλλική και κάποια στιγμή στο μέλλον πιθανό να γίνει «σκάτζα» ανάμεσα στη «ΣΠΕΤΣΑΙ» κι ένα πλοίο γενικής υποστήριξης της Ιταλίας πράγμα που επιχειρησιακά μεταφράζεται σε ακόμη μικρότερη επιχειρησιακή ισχύ. Κι’ αν αυτή η εναλλαγή διατηρηθεί ακριβώς όπως τώρα, δηλαδή ένα πλοίο ανά μήνα σ’ ένα εύρος της τάξεως περίπου στα 10.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια, δεν είναι μόνο φιάσκο, αλλά η απόλυτη κοροϊδία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα μέλη της και «πλάτη» στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Τι κι αν η Γερμανία έχει αποφασίσει πως θ’ αποστείλει κι εκείνη μονάδα επιφανείας, κάποια στιγμή μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κι αυτό μια τρύπα στη Μεσόγειο είναι, εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό. Μπορεί να κάνουν εξαιρετική δουλειά τ’ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου, όμως νηοψία δεν μπορούν να κάνουν. Όμως κι αν  δώσουν στοιχεία στο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται εν πλω, κι εκείνο πιθανό να μείνει άπραγο από την στιγμή που θα’ χει ν’ αντιμετωπίσει και πάλι ομάδα ναυτικής κρούσης…
Η Ευρώπη την ώρα που μιλά για Ευρωπαϊκή άμυνα, αύξηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Άμυνα, μόνο άμυνα δεν γνωρίζει τι είναι, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά των γεγονότων.

HELLASJOURNAL
https://hellasjournal.com/2020/06/me-tis-evlogies-tis-e-e-ta-opla-tis-tourkias-sti-livii-anamenomeno-to-fiasko-tis-epichirisis-irini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters