Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΙΣΟΔΕΡΙ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Του Ιωάννη Αμπατζόγλου
Ακτινοφυσικού Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνου του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.


Στις 17 Ιουνίου 2020, την Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ομάδα μας Μακεδόνες Δραμινοί έστησε ένα μνημείο στο Πισοδέρι της Φλώρινας. Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία αυτού του μνημείου γεννήθηκε μέσα μου την ημέρα της υπογραφής της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω του αγώνα των Ελλήνων πατριωτών που έλαβε χώρα στο Πισοδέρι κατά αυτής της συμφωνίας.
Αυτή η αντίσταση των Ελλήνων πατριωτών έπρεπε να αποτυπωθεί σε ένα μνημείο, λόγω της δυναμικής της αλλά και επειδή η συγκεκριμένη συμφωνία ουσιαστικά ξεπουλούσε τη Μακεδονία μας. Στα μέσα Ιουνίου του 2019, δηλαδή ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών –ενόψει της εκδήλωσης με την οποία θα τιμούσαμε στο Πισοδέρι για πρώτη φορά την Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών– είχα διατυπώσει σε άρθρο μου την πρόταση να καταγραφεί σε επιγραφή στο Πισοδέρι, το γεγονός της αντίστασης των Ελλήνων πολιτών κατά την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι μήνες περνούσαν, προφανώς κανείς δεν έδωσε σημασία σε εκείνη μου την πρόταση, όμως το συγκεκριμένο σχέδιο το δούλευα, ακατάπαυστα μεν, χωρίς να το ανακοινώνω δε. Κάποια στιγμή απέστειλα –εκ μέρους της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί» στην οποία είμαι επικεφαλής– το αίτημα τοποθέτησης αυτού του μνημείου στον πρόεδρο της Κοινότητας Πισοδερίου, ο οποίος το αποδέχθηκε εκφράζοντας τη γνώμη των κατοίκων του χωριού και το διαβίβασε προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρεσπών.
Με τη σειρά του το Δημοτικό Συμβούλιο το ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ και μου απέστειλε την απόφαση. Ακολούθησε η ανεύρεση των χορηγών και έπειτα δόθηκε η εντολή στο εργοστάσιο να το κατασκευάσει. Η κατασκευή του μνημείου αυτού έγινε με το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο «Πρίνος» από τη Θάσο. Αποτελείται από δύο μεγάλα τεμάχια μασίφ μάρμαρο, από τα οποία το ένα είναι η βάση και το άλλο η στήλη του μνημείου.
Όλη αυτή την περίοδο της προετοιμασίας του μνημείου δεν έγινε καμία δημοσιοποίηση. Αυτή την τακτική τηρήσαμε μέχρι την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του και ας είχαμε την άδεια από τον Δήμο Πρεσπών. Αφού στήθηκε το μνημείο στις 17 Ιουνίου 2020, το τυλίξαμε με μία ελληνική σημαία, το φωτογραφίσαμε και ανακοινώσαμε –μέσω του Facebook– ότι τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν στις 6μμ την ίδια ημέρα. Μέσα σε λίγες ώρες από αυτή την ανακοίνωση, μας ενημέρωσαν ότι αυτό το μνημείο ενόχλησε ορισμένους κατοίκους της Φλώρινας, οι οποίοι μάλιστα διερεύνησαν μέσω της αστυνομίας αλλά και του Δήμου Πρεσπών εάν είχε εκδοθεί άδεια για την τοποθέτησή του. Από πληροφορίες μάθαμε ότι αυτοί που ενοχλήθηκαν είναι ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ και ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από αυτή μας την ενέργεια.
Τρεις ημέρες αργότερα, διαβάσαμε στον ιστότοπο neaflorina.gr, ότι η κ. Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ανοικτή επιστολή με θέμα «Ανάκληση Απόφασης τοποθέτησης μνημείου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών». Την επιστολή αυτή η κ. Πέρκα την απευθύνει προς τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρεσπών και τον πρόεδρο της Κοινότητας Πισοδερίου κ. Θωμά Μούσια, ενώ την κοινοποιεί και στα ΜΜΕ. Στην επιστολή της αναφέρει τα πιο κάτω:
—————————————————-
«Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδρε της Τ.Κ. Πισοδερίου,
Με λύπη μου έμαθα την απόφασή σας να αδειοδοτήσετε την τοποθέτηση μνημείου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών σε χώρο της κοινότητας Πισοδερίου.
Ανεξάρτητα με την άποψη του οποιουδήποτε η εν λόγω συμφωνία έχει γίνει παραδεκτή από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις –την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που την πέτυχε και της ΝΔ που εκ των υστέρων την υιοθετεί– και έχει εγκωμιαστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Είναι εμφανές πως την περίοδο που είναι αναγκαία η μέγιστη ενότητα, το μνημείο αυτό έρχεται να διχάσει τον ελληνικό λαό και να υποδαυλίσει εθνικισμούς.
Η δικαιολογία ότι είναι μνημείο δήθεν αγώνα, από συλλογικότητα της Δράμας, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αλλοίμονο εάν κάθε συλλογικότητα δημιουργούσε ένα μνημείο για κάθε της κινητοποίηση. Τότε η Ελλάδα θα ήταν γεμάτη μνημεία. Και ανάμεσά τους δυστυχώς όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση και μνημεία μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού. Άλλωστε οι κάτοικοι του νομού μας έχουν και το νου και τη γνώση να αναγνωρίζουν τι πρέπει να τιμηθεί και δεν χρειάζονται τέτοιες υποδείξεις και ενέργειες από συλλογικότητες άλλων περιοχών.
Παρακαλώ για την ανάκληση της απόφασης προς το συμφέρον της ομοψυχίας και σας γνωρίζω πως σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ηρεμία και η ενότητα στην περιοχή μας.
Με εκτίμηση
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα»
—————————————————-
Μεταξύ των άλλων, η κ. Πέρκα στην επιστολή της, λέει ότι:
α) Λυπάται που αδειοδοτήθηκε το μνημείο.
β) Το μνημείο αυτό διχάζει τον ελληνικό λαό.
γ) Είναι μνημείο δήθεν αγώνα.
δ) Είναι μνημείο μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού.
Και τελειώνει αυτή την αριστουργηματική επιστολή της, παρακαλώντας τους αρμόδιους να ανακαλέσουν την απόφαση ώστε να ξηλωθεί το μνημείο. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει, θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να πετύχει το ξήλωμα αυτού του μνημείου.
α) Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση λυπεί την κ. βουλευτή, δεν μας αφορά.
β) Τον ελληνικό λαό δεν τον διχάζει το συγκεκριμένο μνημείο αλλά η εθνοπροδοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε το όνομα της Μακεδονίας, την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα, χωρίς να λάβει υπόψη της την βούλησή του.
γ) Είναι μνημείο πραγματικού, γνήσιου και αυθόρμητου αγώνα κατά της προδοσίας που συντελέστηκε στις 17 Ιουνίου του 2018.
δ) Δεν είναι μνημείο μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού. Είναι μνημείο εθνικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Επίσης είναι ένα μνημείο ενάντια στην εθνοπροδοτική και αντιεπιστημονική συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι σύντροφοί της και με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσαν το έργο των ιδεολογικών τους προγόνων, δηλαδή των εαμοβουλγάρων και των κομιτατζήδων.
Οι Φλωρινιώτες, «περιποιήθηκαν» την κ. Πέρκα, με τα σχόλιά τους στον συγκεκριμένο ιστότοπο και καλά έκαναν. Δεν θα αντιδρούν μόνο οι ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ και οι συνοδοιπόροι τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Ήταν καιρός να αντιδράσουν και οι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. Συγχαρητήρια στους Φλωρινιώτες που υπερασπίζονται αυτό το μνημείο, το οποίο άλλωστε αφορά κατ’ αρχάς αυτούς. Στον τόπο τους έλαβε χώρα ο συγκεκριμένος αγώνας κατά της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και συντοπίτες τους αναγράφονται στην πρώτη σειρά των χορηγών αυτού του μνημείου (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Δασοκτημόνων Πισοδερίου). Επίσης, οι Πισοδερίτες ήταν αυτοί που αποδέχτηκαν την τοποθέτηση του μνημείου και ζήτησαν να αδειοδοτηθεί από τον Δήμο Πρεσπών.
Ο σχεδιασμός αλλά και η τοποθέτηση αυτού του μνημείου έγινε –από την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί»– χωρίς ανακοινώσεις και δημοσιοποιήσεις, επειδή ήμασταν σίγουροι για τις αντιδράσεις των ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ και των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ. Δεν το δημοσιοποιήσαμε επειδή δεν θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας εμποδίσουν στο έργο μας. Άλλωστε είναι γνωστές οι μέθοδοί τους. Και μόνο αυτά που γράφει στην επιστολή της η κ. Πέρκα, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους γνωστούς-αγνώστους ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΥΣ προκειμένου να βεβηλώσουν το μνημείο. Γι’ αυτό το λόγο υπήρξε μυστικοπάθεια από την πλευρά μας. Εμείς δώσαμε περισσότερο σημασία στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας παρά στη διαφήμισή της.
Τώρα όμως το μνημείο έχει στηθεί. Είναι εκεί που πρέπει, στο Πισοδέρι της Φλώρινας και εκφράζει όλους όσοι θεωρούν ότι εκεί υπήρξε αντίσταση και αγώνας κατά της επαίσχυντης και προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλοι μας θα δώσουμε για μία ακόμα φορά τον καλό αγώνα προκειμένου να μην πετύχουν τον στόχο τους οι μισέλληνες. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξηλώσουν το μνημείο μας, για το οποίο μάλιστα έχει εκδοθεί νόμιμη άδεια. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι και ας διεκδικήσουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε και εμείς την άποψή μας. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι και ας υποστηρίξουμε τα δίκαια της πατρίδας μας.
Υ.Γ.: Ευχαριστούμε την κ. Πέρκα που με την επιστολή της μας έδειξε για μία ακόμα φορά ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν ανθελληνικές θέσεις.


E-mail: abadzoglou@yahoo.gr
original posted 22 June 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters