Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

25-26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 : Η ΣΦΑΓΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (Δείτε στη φωτογραφία πόσες ακόμη οικογένειες εσφαγησαν στον Φενεό!).

Δείτε ποσες οικογένειες εσφάγησαν στον Φενεό!
Του Ιωάννη Μπουγά
 

25 Ιουνίου 1944. Αρχίζει το δράμα της οικογενείας του έφεδρου λοχαγού Παπαχριστόπουλου από την Αιγείρα Αιγιαλείας.
Ο ίδιος εσφάγη σύντομα στη Βαλιμή, ενώ η σύζυγος Χαρίκλεια (28 ετών), ο Αργύρης (5 ετών) και ο Γιάννης (4 ετών) εσφάγησαν στην Τρύπα του Φενεού 25 ημερες άργότερα αφού πέρασαν 20 ημέρες φυλακισμένοι υπό απάνθρωπες συνθήκες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (η μητέρα με συνεχείς βιαζσμούς και βασανισμό).

Όλα αυτά, η Πολιτική της Μονόπλευρης Λήθης τα σκέπασε κάτω από το χαλί, μαζί με την απάλειψη κάθε μνήμης για τα θύματα. Έτσι φθάσαμε να στήνονται μνημεία και αδριάντες στους θύτες.

Διαβάστε λίγα ακόμη στη μνήμη αυτών των 4 αθώων θυμάτων από το έργο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44» Τόμος Β’, σελ. 142.:
«Στίς 25 Ἰουνίου 1944 συνελήφθη ἀπό τήν ΟΠΛΑ ὁ Νικό­λαος Παπαχριστόπουλος, ἔφεδρος λοχαγός στόν πόλεμο τοῦ ᾽40. Εκτελέστηκε (ἐσφάγη) μετά ἀπό ἄγριο τριήμερο βασανισμό στό χωριό Βαλιμῆ, ἐπειδή ἀρνιόταν νά ὑπογρά­ψει ὅτι εἶναι ἀντιδραστικός καί προπαγανδιστής τοῦ Βασιλιᾶ. Με­ταξύ τῶν βασανιστῶν του ἦταν καί μιά ξακουστή γυναίκα σφα­γέας τῆς Κορινθίας μέ τό ὄνομα Ἀργύρω, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το Στόμιο της Τρύπας στο Κακοβούνο του Φενεού.
 
Ἡ σύζυγος του Παπαχριστόπουλου, Χαρίκλεια, μέ τά παιδιά της συνελήφθη μιά ἡμέρα μετά τή σφαγή τοῦ ἄνδρα της, στίς 29 Ἰουνίου 1944 καί ὁδηγήθηκε στό Μοναστήρι τοῦ Φενεοῦ. Λόγω τῆς ἡλικίας της καί τῆς ὀμορφιᾶς της, ἔμεινε κρατούμενη μέχρι τήν τελευταία ὁμαδική σφαγή κρα­τουμένων στό βάραθρο, στό Κακοβούνι, στίς 18 Ἰουλίου 1944, πα­ραμονές τοῦ Προφήτη Ἠλία.
Στή διάρκεια τῆς φυλάκισής της ὑπέφερε τή χειρότερη τα­πείνωση ὡς γυναίκα ἀπό τά «παλλη­κάρια τῆς Ἀντίστασης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ». Πλήν τῶν ἐπανειλημμένων βιασμῶν, τήν ὑποχρέωναν νά πλένει καί τά ματωμένα ροῦχα ἀπό τά θύματα. Δέν μπορεῖ νά γίνει καμιά ὑπό­θεση, γιατί ἐσφάγη ἡ νεαρή μητέ­ρα, ἀφοῦ εἶχαν ἤδη δολοφονή­σει τόν ἄνδρα της. Ἐκτός καί οἱ ὑπεύθυνοι τοῦ ΕΑΜ Αἰγείρας ἤθε­λαν νά ἀφαιρέσουν δυό μελ­λοντικούς ἐχθρούς τους δολοφονώ­ντας τά μικρά παιδιά της καί ἡ μητέρα ἦταν ἁπλά παράπλευρη ἀπώλεια».
Χιλιάδες παρόμοιες πράξεις κρίθηκαν Αντίσταση από τη Βουλή των Ελλήνων, και οι δράστες τιμήθηκαν ως αντιστασιακοί!

Τον έφεδρο λοχαγό, πατέρα και σύζυγο, σίγουρα θα τον έβρισαν «Αντιδραστικό», «δοσίλογο», «γκεσταπίτη», και ποιός ξέρει τι άλλο!

Τη νεαρή μητέρα Χαρίκλεια, τι άραγε να την αποκάλεσαν;
Τον 5-ετή Αργύρη, τί;
Το 4-ετή Γιάννη, τί;
Φρίκη, αγαπητοί αναγνώστες και διπλή φρίκη ότι αυτά σκεπάστηκαν και τα αθώα θύματα δεν δικαιώθηκαν ποτέ ηθικά από το επίσημο Ελληνικό κράτος.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters