Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ


Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφου – Αμυντικόυ Αναλυτή
Από το editorial του περιοδικού
 «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική»,
 τεύχος 15, Μάϊος 2011, Αιγίς Εκδοτική.


«Λόγω της κρίσης στις χώρες της Βόρειου Αφρικής, τα
πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη μας βρίσκονται συνεχώς
πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο» 
(Αχμέτ Νταβούτογλου)


Ουδείς σώφρων αμφιβάλλει πλέον για το τι εννοεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου όταν αναφέρεται μέσα από τα βιβλία του στην πολιτική υλοποίηση του δόγματος του νέο-οθωμανισμού. Εκείνο όμως που πρέπει ειδικά να προσεχθεί από την Ελλάδα, εντοπίζεται στην ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος και πως αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γεωστρατηγικά, προς όφελος των βλέψεων της Άγκυρας. Οι επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αποκάλυψαν – μεταξύ άλλων – μέρος των τουρκικών σχεδιασμών για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, καθώς και για την σημασία του κάθετου άξονα Αλβανίας-Λιβύης (Δυρράχιο-Τρίπολης), που σηματοδοτεί το δυτικό όριο της υπό κατασκευής νεοθωμανικής ναυτικής σφαίρας επιρροής.

Όπως αναφέρει ο Α. Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος» (Εκδόσεις Ποιότητα, σελ. 319) για το ενδιαφέρον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την Λιβύη: «… υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος θαλασσοκράτειρα δύναμη, η οποία παράλληλα προς την επιρροή που άσκησε στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη εξαπλώθηκε σε όλη την Μεσόγειο… η υπεράσπιση της Τρίπολης (σ.σ. κατά τον 20ο αιώνα κατά των Ιταλών) προς την οποία πραγματοποιήθηκαν οι στρατιωτικές αποστολές υπό δυσχερείς συνθήκες και κατά την δυσκολότερη περίοδο που αντιμετώπισε με έναν υπεράνθρωπο τρόπο το Οθωμανικό κράτος, ήταν ως η τελευταία υπερπόντια στρατιωτική επιχείρηση αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής συνείδησης παγκόσμιας κλίμακα έχουσα άξονα την εγγύς ηπειρωτική περιοχή». Η περιοχή της Λιβύης προσαρτήθηκε στους Οθωμανούς επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ενός σουλτάνου που είχε επενδύσει στην ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος, συγκροτώντας έναν ισχυρότατο στόλο.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια (29 Σεπτεμβρίου 1911) από την έναρξη του Πολέμου της Τριπολίτιδος, γνωστότερου ως ιταλο-οθωμανικού, ο οποίος είχε και ως συνέπεια την κατάληψη της Λιβύης και της Δωδεκανήσου από τις ιταλικές δυνάμεις. Ο σύγχρονος νέο-οθωμανισμός δεν αγνοεί την ιστορία, την οποία αξιοποιεί κατάλληλα προς άντληση επωφελών διδαγμάτων. Με αφορμή την επέτειο του πολέμου που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την πρόσφατη εκ νέου στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στην Λιβύη, εκτιμούμε ότι πρέπει να μελετηθούν ορισμένα πολύ σημαντικά κατά την άποψή μας δεδομένα. Η Τουρκία υλοποιεί ήδη ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ναυτικών εξοπλισμών, η συγκριτική αξιολόγηση των οποίων μας επιτρέπει να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι στόχος είναι αναβάθμιση της ναυτικής ισχύος και η προβολή της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η Τουρκία έχει καθορίσει την ζώνη ενδιαφέροντος στην Μεσόγειο, μέσω της εμπλοκής της (φανερής ή παρασκηνιακής) στο ζήτημα καθορισμού ορίων ΑΟΖ, υπονομεύοντας τα ελληνικά συμφέροντα. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τις όμορες προς την Ελλάδα χώρες με τις οποίες η Αθήνα δεν έχει καθορίσει όρια ΑΟΖ. Τα δυτικά ακρότατα όρια αυτής της ζώνης συμπίπτουν με τον άξονα Αλβανίας-Λιβύης, δύο μουσουλμανικές χώρες, που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με τις οποίες η Άγκυρα διατηρεί ειδικές σχέσεις, έχοντας επενδύσει πολιτικά, οικονομικά μα και πολιτιστικά.

Σήμερα η τουρκική σημαία επιδεικνύεται στα λιμάνια της Μεσογείου από την μόνιμη ναυτική δύναμη που έχει συγκροτήσει η Άγκυρα, φροντίζοντας να αποκτήσει ναυτικές διευκολύνσεις σε αλβανικά λιμάνια και ειδικά στο Δυρράχιο. Έτσι το Τουρκικό Ναυτικό «κλείδωσε» τον πρώτο γεωστρατηγικό στόχο, εξασφαλίζοντας το βόρειο τμήμα του άξονα Αλβανίας-Λιβύης. Με τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Μισράτα (πλησίον της Τρίπολης) και την εμπλοκή στην περιοχή της Βεγγάζης, η Άγκυρα προσδοκά την εξασφάλιση και του άλλου άκρου του κάθετου άξονα, μέσω της απόκτησης στην μετά Καντάφι περίοδο, μιας αντίστοιχης ναυτικής διευκόλυνσης.

Από τα προαναφερόμενα αποκαλύπτεται το ενδιαφέρον του νεο-οθωμανισμού να ολοκληρώσει την κατασκευή, βόρεια και νότια της ελληνικής ζώνης ενδιαφέροντος (με επίκεντρο την ΑΟΖ), μιας περιοχής όπου τα τουρκικά πολεμικά πλοία, θα έχουν προκεχωρημένες ναυτικές διευκολύνσεις. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αφορά την αυξημένη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα πολιτικο-διπλωματικής παρέμβασης της Άγκυρας, επηρεάζοντας αποφασιστικά τις σχέσεις Λιβύης και Αλβανίας και πιθανόν της ρέπουσας προς τον ισλαμισμό Αιγύπτου, με προφανή στόχευση την μείωση του εύρους της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτά σε πρώτη φάση σχεδιασμών, καθώς ακολουθεί και επόμενη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπηγήσεων πολεμικών πλοίων…

ΠΕΡΙ ΑΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters