Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΗΡΘΕ ΜΕΣΩ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΩΣ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Η συνεκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου, του Κρητικού πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου ήταν το πρώτο αίτημα που διατυπώθηκε από το Τουρκικό κράτος, την περίοδο που η Ελλάδα αξιοποίησε τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο της Θάσου.
Το αίτημα της συνεκμετάλλευσης, προς το οποίο η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδειχναν (με παραινέσεις και πολιτικές) να συμφωνούν, προωθήθηκε σαν κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών διαφορών, πριν ακόμη καθιερωθεί η Οικονομική – Κυριαρχική έννοια της Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).Έφτασε μάλιστα μέχρι το Casus Belli με απόφαση του Τουρκικού Κοινοβουλίου, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα πραγμάτωνε το κυριαρχικό της δικαίωμα επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 μίλια.
Έκτοτε, και υπό την απειλή πολέμου, ΟΛΕΣ οι Ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και αναζήτησαν πολιτικό άλλοθι στην Ευρώπη εφαρμόζοντας “πολιτικές κατευνασμού” προς την γείτονα χώρα.Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Η πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία, πέραν της αναγνώρισης καθεστώτος περιορισμένης επιρροής στα μικρά νησιά του Ιονίου πελάγους (κάτι που δημιουργεί πρόκριμα και για τα μικρά νησιά του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου), αποδέχθηκε και κάτι ακόμη. Μια παραχώρηση που οι συστημικοί δημοσιογράφοι και αναλυτές απέκρυψαν ή το ξεπέρασαν αποφεύγοντας να το θέσουν υπό την βάσανο των νομικών επιπτώσεων που δημιουργούσε.

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, παραχώρησε στην Ιταλία δικαιώματα συνεκμετάλλευση στο Ιόνιο, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Και ακόμα χειρότερα, εντός της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης των 12 μιλίων, που δεν έχει μέχρι και σήμερα ανακηρυχτεί, ακριβώς γιατί αντιδρούσαν οι Ιταλοί. Ο λόγος για τον οποίο αντιδρούσαν οι Ιταλοί, ήταν ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο αντιδρούν και οι Τούρκοι για το Αιγαίο. Δεν αναγνώριζαν τα δικαιώματά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ούτε και τα δικαιώματά μας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Συγχρόνως απαιτούσαν καθεστώς συνεκμετάλλευσης στο Ιόνιο πέλαγος, όπως ακριβώς και η Τουρκία.

Οι διαφορές των διεκδικήσεων των Ιταλών από τις διεκδικήσεις των Τούρκων ήταν τρεις.
ΠΡΩΤΟΝ: Οι Ιταλοί δεν μας απειλούσαν –ευθέως- με πόλεμο.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι Ιταλοί δεν ζητούσαν συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου αλλά κρατούσαν πισινή για τα υπάρχοντα κοιτάσματα στο τριεθνές με την Αλβανία
ΤΡΙΤΟΝ: Οι Ιταλοί ζητούσαν το δικαίωμα συνεκμετάλλευσης των πόρων του Ιονίου και συγκεκριμένα, το δικαίωμα να ψαρεύουν τα αλιευτικά τους ελεύθερα εντός της ελληνικής Αιγιαλίτιδας ζώνης.


Σήμερα, η προσδοκώμενη συμφωνία με την Αίγυπτο αναμένεται να επιβεβαιώσει την μειωμένη επιρροή, ως προς την ΑΟΖ του συμπλέγματος Μεγίστης-Καστελόριζου και να παραχωρήσει Ελληνικά δικαιώματα στην χρυσοφόρο λεκάνη του Ηροδότου.

Η αδράνεια των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων επέτρεψε στην Τουρκία να μελετήσει και να υλοποιήσει στρατηγικό σχέδιο που έφερε την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο, ενώπιον του τραγικού διλήμματος. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μας παρουσιάζει ως επιτυχία την λύση «Δίνουμε σε όλους ότι ζητάνε και κρατάμε την ελπίδα εκμετάλλευσης για ότι μας μείνει». Αποκρύπτουν όμως ότι, όπως η αρχή της περιορισμένης επιρροής των μικρών νησιών που υπογράψαμε με την Ιταλία, καθιερώνεται και εφαρμόζεται και με την Αίγυπτο, έτσι και η αρχή της συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων της δικής μας ΑΟΖ στο Αιγαίο, θα απαιτηθεί και θα επιβληθεί, ως έχουσα νομικό προηγούμενο, από την Τουρκία ή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου και –τότε- θα οδηγηθούμε.

Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή. Από πίσω έρχεται ο Τουρκικός σχεδιασμός με το κωδικό «Η μεγάλη Πατρίδα»
Ο εν υπνώσει, σήμερα, λαός μας έλεγε παλιά … «στον εκβιαστή δεν πρέπει να δώσεις ποτέ ούτε μια δραχμή. Δώσε του κατάμουτρα ένα όχι».
Αλλά… τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες!ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters