Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1955 : Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

Πηγή: Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιγραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997
Κορνήλιος Χατζηκώστας ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ. Η καρδιά της ΕΟΚΑ. Εκδόσεις φυλλίς Λευκωσία 2015.

 
Στις 22 Ιουνίου 1955 έγινε η πρώτη καταδρομική επιχείρηση της ΕΟΚΑ στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου, απο την ομάδα του Ρένου Κυριακίδη(Ρωμανός). Στην επιχείρηση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε άλλος ένας, η ομάδα πήρε μαζί της οπλισμό του σταθμού και απο τη βόμβα που τοποθετήθηκε υπέστη σοβαρή ζημιά το κτήριο. Η φωτιά που ακολούθησε την βομβιστική ενέργεια έκαψε σημαντικά χαρτιά της Οργάνωσης που κρατούσε στα συρτάρια του ο αστυνομικός σταθμός Αμιάντου.
Γράφει ο Κορνήλιος Χατζηκώστας, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο : «ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ. Η καρδιά της ΕΟΚΑ», για την επίθεση της 22ας Ιουνίου στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου :
«....Ο στόχος της επίθεσης, είπε ο τομεάρχης(Ρωμανός) προς τους αγωνιστές που συγκεντρώθηκαν, είναι να εξουδετερωθούν οι αστυνομικοί, χωρίς να τους εκτελέσουμε. Να παραλάβουμε τα όπλα του σταθμού και στη συνέχεια να τον ανατινάξουμε χωρίς να διατρέξει κανένας κίνδυνος. Όταν πήραν και τις τελευταίες πληροφορίες ότι η κατάσταση στον σταθμό ήταν όπως την είχαν σχεδιάσει, οι αγωνιστές ξεκίνησαν για την πρώτη ένοπλη επίθεση της ΕΟΚΑ. Με πολλές προφυλάξεις προχωρούν και συγκεντρώνονται μπροστά στον τοίχο του σταθμού προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ο Ρωμανός κάνει νόημα σε δυο αγωνιστές να προχωρήσουν προς την είσοδο του σταθμού. Προχωρούν και κρύβονται ανάμεσα στα άνθη. Η πόρτα είναι κλειστή, αλλά το παράθυρο ανοιχτό. Ο σταθμάρχης κάθεται στο γραφείο του και γράφει στη γραφομηχανή. Δίνονται οδηγίες στου δυο αγωνιστές να παραμείνουν εκεί σημαδεύοντας τον σταθμάρχη. Ο τομεάρχης και άλλοι αγωνιστές, με μια γρήγορη κίνηση ανοίγει την πόρτα και εισέρχεται στο γραφείο. Ο σταθμάρχης, με μια γρήγορη κίνηση του χεριού ανοίγει το συρτάρι για να πάρει, προφανώς το πιστόλι του, αλλά δέχεται μια ριπή απο αυτόματο όπλο, η οποία τον αφήνει νεκρό. Οι σφαίρες τραυμάτισαν στο πόδι και έναν αστυνομικό που ήταν κοντά στον σταθμάρχη, ο οποίος δοκίμασε να τρέξει προς το μέσα δωμάτιο. Ο Ρωμανός, τότε, εξαναγκάζει τον τραυματισμένο αστυνομικό να του δείξει που είναι τα κλειδιά της οπλοθήκης. Αφού τους υπέδειξε που ήταν τα κλειδιά, άνοιξαν την οπλοθήκη και πήραν όπλα. Ένας άλλος αστυνομικός κρύφτηκε κάτω απο το κρεββάτι. Οι αγωνιστές τον έσυραν έξω και του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια. Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες. Στο γραφείο του σταθμάρχη περιχύθηκε και βενζίνη ώστε να καούν τα έγγραφα του σταθμού. Οι εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκαν και μόλις οι αγωνιστές έφυγαν απο το σταθμό έγινε έκρηξη και ο σταθμός παραδόθηκε στις φλόγες....Μια εκρηκτική συσκευή δεν εξερράγη. Οι δυναμίτες της ήταν κλεμμένοι απο το μεταλλείο του Καλαβασού, γι’ αυτό και την άλλη μέρα οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν συλλήψεις στην Καλαβασό.... Η πρώτη ένοπλη επίθεση της ΕΟΚΑ, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία...»
Τη ίδια ημέρα έγιναν επιθέσεις στους Αστυνομικού σταθμούς Κερύνειας και Λαπήθου, απο τις ομάδες του Γρηγόρη Αυξεντίου και εκεί είχαμε και τον τραυματισμό ενός αγωνιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters