Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΛΤΕΖΟΣ, ΨΑΡΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗ : ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ «ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΦΛΥΚΤΑΙΝΕΣ» ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου
ιστορικού

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με αφορμή την επέτειο από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς το 1944. Το άρθρο έκανε λόγο για «φλύκταινες που βγάζουν ορισμένοι μόνο στο άκουσμα των λέξεων ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ». Συνέχιζε κάνοντας λόγο για προσπάθεια να ξαναγραφτεί και να αναθεωρηθεί η ιστορία και να σβηστεί η εαμικη αντίσταση. Όπως είναι λογικό το άρθρο αναδημοσιεύθηκε από όλα σχεδόν τα αριστερόστροφα site και ιστολόγια.

Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι; Άλλωστε η συγγραφή της ιστορίας της δεκαετίας του 1940 στη χώρα μας έχει γραφτεί με τον τρόπο που κατηγορεί ο συγγραφέας του άρθρου, δηλαδή με ιδεοληψίες και ιδεολογική αν όχι κομματική προπαγάνδα. Αντιπαρερχομαι τον ισχυρισμό ότι ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη με την λογική ότι ανάγκασε (!) τους Γερμανούς να φύγουν.
Καμία αντιστασιακή οργάνωση δεν ευθύνεται για την αποχώρηση των Γερμανών. Ούτε ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, ούτε ο ΕΔΕΣ τα Ιωάννινα. Απλώς όταν αποχωρούσαν οι ναζί οι οργανώσεις αυτές που κυριαρχούσαν σ’ αυτές τις περιοχές μπήκαν θριαμβευτικά στις πόλεις. Αυτό το αντικειμενικό γεγονός δεν μειώνει την εθνική μας αντίσταση. Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί να υπερηφανεύεται για την αντίσταση στον Άξονα.
Η συνεισφορά της ελληνικής αντίστασης στον συμμαχικό αγώνα συνοψίζεται κατά βάση στη συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων στις επιχειρήσεις Harling, Animals και Noah Ark’s. Σε αυτά τα σαμποτάζ κατά περιοχές η συνεισφορά του ΕΛΑΣ πολλές φορές ήταν δευτερευούσης σημασίας. Και συνέβαινε αυτό επειδή η ηγεσία της οργάνωσης έθετε σαν προτεραιότητα τη διάλυση κάθε άλλης οργάνωσης έξω από αυτό ή και την εξόντωση μεμονωμένων προσώπων, με τελικό και μέγιστο σκοπό την πολιτική εξουσία πριν την αποχώρηση των Γερμανών.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Προσωπικότητες όπως ο Κίτσος Μαλτέζος, ο συνταγματάρχης Ψαρρός και η Ελένη Παπαδάκη είναι μερικά μόνο από αυτά. Το κοινό και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είναι το έτος που διαπράχθηκαν οι εκτελέσεις, το 1944. Ο Κίτσος Μαλτέζος αν και πρώην μέλος του ΕΑΜ δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του ’44 στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας. Η δράση του είχε στοιχίσει στο κόμμα και στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ… Έπρεπε επομένως με τρομοκρατικές επιθέσεις να βγουν από τη μέση όσοι δεν ήθελαν να επιτύχουν οι σκοποί του κόμματος.
Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εν ψυχρώ εκτέλεση του στρατιωτικού ηγέτη της ΕΚΚΑ, Δημητρίου Ψαρρού. Ο ίδιος αιχμάλωτος τον Απρίλιο του 1944 από τον ΕΛΑΣ, μετά την τρίτη διάλυση του τμήματός του θα δολοφονηθεί από τον Θύμιο Ζούλα και στο άψυχο σώμα του θα τοποθετηθεί ένα χαρτόνι που θα γράφει πάνω τη λέξη «προδότης». Την ηθική αυτουργία παραδέχθηκε ο Βελουχιώτης στη γνωστή έκθεση του προς το κόμμα και την οργάνωση και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έγραψε και αυτός πως ο Ψαρρός ήταν «προδότης» που τα είχε βρει με τους Γερμανούς! Αυτή ήταν η επίσημη γραμμή του ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, «πας μη εαμίτης, γκεσταπίτης». Ευτυχώς η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει.
Τελευταία περίπτωση η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη. Συνελήφθη, ανακρίθηκε  και εκτελέστηκε από τον Δεκέμβριο του 1944 ΕΛΑΣ. Από το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε διαγραφεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών  εξαιτίας της «φιλογερμανικής» της στάσης. Το ΣΕΗ ελεγχόταν από το ΚΚΕ. Τραγική ειρωνεία: σήμερα εν έτει 2019 και πάλι το ΣΕΗ (που εξακολουθεί να ελέγχεται από το ΚΚΕ) αντέδρασε επειδή δόθηκε σε μια από τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου το όνομά της, επειδή η Παπαδάκη ήταν «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα». Για αυτή την «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» πάντως είχε ζητήσει συγγνώμη ο Ζαχαριάδης.
Για τον γράφοντα αυτές οι πράξεις, αυτά τα γεγονότα είναι οι λόγοι που «βγάζει φλύκταινες» όταν ακούει ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Και ακόμη περισσότερο όταν βλέπει προσπάθειες να διατηρηθεί ένα αγιοποιητικό «ιστορικό» αφήγημα για την εαμική αντίσταση που τα τελευταία χρόνια καταρρέει ακριβώς επειδή είναι κάλπικο. Δεν έχει σχέση με την αντικειμενική πραγματικότητα και την επιστήμη της ιστορίας παρά μόνο με ασόβαρες και σπασμωδικές αντιδράσεις ανθρώπων που ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη «νικηφόρα επανάσταση» που χάθηκε…


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
https://istorikaxronika.com/2019/11/04/%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82-%CF%88%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters