Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : Ο 98ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ, ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΚΑΣ

Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το έτος 1921. Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς. 

Διοίκησε : - 
Τον 14 ΛΟΚ (1947 – 49) - 
Τη Γ΄ ΜΑΚ (1954 – 55) - 
Το 3ο ΣΠ «ΡΙΜΙΝΙ» (1971 – 72) - 
Την ΧΙ ΜΠ (1973 – 74) - 
Το Β΄ ΣΣ το 1974-1976 - 
Το Δ΄ ΣΣ του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής το 1976 και τέλος - 
Την 1η Στρατιά . 

Υπηρέτησε ως αξιωματικός του: - 
Μ.Ο. 4 - 133 Δύναμης το 1944. - 
Στο ΝΑΤΟ LSE το 1955 – 57. - 
Ως ΑΚΕΔ Βουκουρεστίου–Βουδαπέστης το 1968–70 - 
Ως Α΄ Υ/ΓΕΣ το 1977 και - Ως ΓΕΠΣ/ΓΕΣ το 1979 – 80. 

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941) , της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. 

Τιμήθηκε με τις εξής ηθικές αμοιβές : 
α. Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία. 
β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών. 
γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄. 
δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος. 
ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄. 
στ. Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις) 
ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως. 
η. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (επτάκις) 
θ. Μετάλλιο Εξαιρέτου πράξεων (Τρις) 
ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως 
ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως. 
ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45 
ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 
ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας. 

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως : - 
Του όπλου του, - Στη Σχ.ΠΖ Αγγλίας και ΗΠΑ - 
Στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ - 
Στην ΑΣΠ και στη ΣΕΘΑ. 
Πλέον αυτών είναι απόφοιτος της Βιομηχανικής Σχολής Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ. 
Γνωρίζει πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα. Είναι έγγαμος με μία κόρη και διαμένει στο Νέο Ψυχικό Αττικής.

Λίγα λόγια για τον Ιερό Λόχο. 

Είναι γνωστό κάθε φορά που συγκλονίζουν την Ελλάδα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ηρωικά ή τραγικά, γεννιέται κι ένας «Ιερός Λόχος». 
Το 376 π.Χ. ο Επαμεινώνδας δημιούργησε τον πρώτο στην ιστορία μας Ιερό Λόχο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς το 338 π.Χ. στη μάχη της Χαιρώνειας. 
Το 1821, στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες 500 σπουδαστές συγκρότησαν τον δεύτερο στην ιστορία Ιερό Λόχο ο οποίος ενίσχυσε τον αγώνα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη περιοχή της Φωξάνης. Ο Λόχος αυτός αποδεκατίσθηκε από τους Τούρκους στις 7 Ιουν 1821 στο Δραγατσάνι όπου έπεσαν 200 καιαιχμαλωτίσθηκαν 40 

Τέλος μετά τις επιχειρήσεις του πολέμου 40-41, ακολούθησε μια μικρή παύση και μετά η φλόγα για την επανάκτηση της Ελευθερίας άναψε παντού, στα βουνά και στις πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπου είχαν καταφύγει όσοι μπόρεσαν, αξκοί και όχι μόνο, για τη συνέχιση του αγώνα. 
Η κατάσταση στην Ευρώπη είχε κριθεί πλην της Μ. Βρετανίας. 
Τα Βαλκάνια κατείχοντο και αυτά πλην της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Στη Βόρειο Αφρική μετά βίας αναχαιτίζετο ο Ρόμμελ, 100 χλμ. δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο Ελ Αλαμέιν. 
Στη Ρωσία οι Γερμανικές δυνάμεις είχαν ανακόψει την επιθετική τους προσπάθεια πριν από το Στάλιγκραντ. 
Αυτή ήταν η γενική κατάσταση των επιχειρήσεων, λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. 
Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων προέκυψε η ανάγκη της συγκρότησης κατάλληλης μονάδας για την εκτέλεση εξειδικευμένων αποστολών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καιρού και εδάφους. Ακόμη και για ενέργειες στη θάλασσα και από τον αέρα. 
Έτσι δημιουργήθηκε ο τρίτος Ιερός Λόχος στην Αίγυπτο, τον Αύγουστο του 1942, με διοικητή το πολύπειρο Συν/ρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, που με τη γενναιότητά του και τη βαθιά πατριωτική συμπεριφορά τον οδήγησε σε νίκες και δόξες. 
Όμως κάθε προσπάθεια αναφοράς στον 3ο Ιερό Λόχο εκ μέρους μου εκτιμώ ότι δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τα στοιχεία όπως αυτά μπορεί να μας τα παρουσιάσουν οι άνθρωποι που έζησαν οι ίδιοι τα γεγονότα. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters