Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΟΙΡΑ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ!

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και μία ολόκληρη τουρκική πολεμική μοίρα πρόκειται να συναντηθούν σε λίγο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σωτηρίας της ιστορίας τους λαμβάνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αλλά και της Τουρκίας με σκοπό τον απεγκλωβισμό χιλιάδων αμάχων οι οποίοι βρίσκονται εν το μέσω της Λιβυκής κρίσης. Η τουρκική αποστολή όμως εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τον σκοπό της.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν στήσει γέφυρα σωτηρίας για χιλιάδες Έλληνες και ξένους πολίτες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη.

Αυτή τη στιγμή η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» (F 454) τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ, βρίσκεται καθ’ οδών προς την Λιβύη. Το σκάφος πλέει προς τον κόλπο της Σύρτης φέροντας ότι ακριβώς προβλέπεται από το ΝΑΤΟ όταν στέλνει συμμαχικά σκάφη σε τέτοιου είδους αποστολές. Με άλλα λόγια στην φρεγάτα επιβαίνουν και άντρες ειδικών αποστολών.

Εκτός όμως της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», η οποία απέπλευσε από την Σούδα, σε ετοιμότητα βρίσκεται και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F 452) τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ και αυτή, η οποία βρίσκεται και αυτή στον ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη. Επιπροσθέτως το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ετοιμότατα στο να αποστείλει και άλλα πολεμικά σκάφη στην περιοχή αναλόγως των επιχειρησιακών αναγκών και των εξελίξεων.

Ας σημειωθεί πως οι διαταγές των σκαφών είναι να παραμείνουν εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, προφανώς προς αποφυγή κάθε… παρεξήγησης, και να επιτηρούν την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από την χώρα της Βορείου Αφρικής.

Έκτος όμως των σκαφών η Πολεμική Αεροπορία εκτελεί και  αυτή επιχειρησιακές αποστολές με την δέσμευση τριών μεταγωγικών C-130. Αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς την Τρίπολη 2 C-130 ενώ ένα ακόμα βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Σάμπχα.

Σε ένα από τα αεροσκάφη επιβαίνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δόλλης, ορθώς πράτων με την πρωτοβουλία αυτή θέλει να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας προς του πολίτες της οι οποίο δοκιμάζονται από τις φλόγες του εμφυλίου στην Λιβύη.

Από την πλευρά της η Τουρκία φαίνεται να έχει πάρει το θέμα πολύ σοβαρά αφού ούτε λίγο ούτε πολύ αποστέλλει στην περιοχή ολόκληρη ναυτική μοίρα εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για μακροχρόνια παραμονή στην περιοχή, νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ’ οδών για την Λιβύη δύο φρεγάτες και δύο άλλα σκάφη ένα εκ των οποίων είναι… αρματαγωγό. Πηγές του defence-point.gr αναφέρουν πως οι τουρκικές φρεγάτες είναι οι κλάσης GABYA τύπου PERRY, «GEMLİK» (F 492) και «GÖKÇEADA» (F 494). To αρματαγωγό δε είναι το «ISKENDERUN» (Α-1600) ενώ το τέταρτο σκάφος είναι το «YARBAY KUDRET GÜNGÖR» (Α 595) το οποίο είναι σκάφος ανεφοδιασμού και υποστήριξης.

(c) turkishnavy.net

Με άλλα λόγια η Άγκυρα στέλνει στην περιοχή δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό και ένα σκάφος υποστήριξης. Η παρουσία του σκάφους ανεφοδιασμού υποδηλώνει πως η Τουρκία σκοπεύει να κρατήσει τα σκάφη της πλησίον της Λιβύης. Το ερώτημα βέβαια είναι το τι ακριβώς το αρματαγωγό θέλει στην ευρύτερη περιοχή.

Να κάνουμε μία υπόθεση εργασίας; Εάν η χρησιμοποίηση εμπορικών σκαφών για την εκκένωση της περιοχής είναι μία πολύ απλή και πρακτική λύση, την οποία ακολουθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, γιατί το Γενικό Επιτελείο της Άγκυρας αποφάσισε να στείλει αυτή τη στιγμή αρματαγωγό; Γιατί να μπουν στα λειτουργικά έξοδα κίνησης ενός ακόμα πολεμικού σκάφους ενώ θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους και με εμπορικά της γραμμής…

Eρώτηση: το 10.583 τόννων σκάφος τί ακριβώς αποστολή έχει να εκπληρώσει στην Λιβύη;
(c) turkishnavy.net

Εάν σκεφτούμε λίγο ποιο… συνθετικά και θυμηθούμε πως σε πρόσφατη ανάρτηση του defence-point.gr είχε επισημανθεί πως στην εξέγερση, σύμφωνα με τις Λυβικές αρχές εμπλέκονται και Τούρκοι, τότε ίσως να λάβουμε μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Με άλλα λόγια υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να μεταφέρουν «κάτι» στην Λιβύη το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί με πλοίο της γραμμής;

Εάν, υπογραμμίζουμε το εάν, οι καθεστωτικοί έχουν δίκιο για την εμπλοκή της Άγκυρας στην περιοχή τότε τι μας εμποδίζει να υποθέσουμε πως πριν την επιβίβαση των διασωθέντων το τουρκικό αρματαγωγό θα μπορούσε να… αποβιβάσει, όπλα, πυρομαχικά, προσωπικό κλπ;

Φυσικά η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μία υπόθεση εργασίας αλλά εάν αυτή συνοδευτεί και με την πρόσφατη δήλωση του ιού του Μουαμάρ Καντάφι πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την χώρα στα χέρια Ιταλών και Τούρκων» τότε η όλη υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον. 


http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2152:2011-02-24-10-23-56&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.