Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΟΙΞΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Του Αντώνη Φώσκολου
ομότιμου καθηγητού Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμου ερευνητού της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά

Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις. Εταιρείες-κολοσσοί όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon-Mobil, η ισπανική Repsol και οι πολύ μικρότερες σε μέγεθος ΕΛΠΕ και Energean θα επενδύσουν δισεκατομμύρια --όχι εκατομμύρια όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας-- στην έρευνα.

Η κάθε ερευνητική γεώτρηση, ιδιαίτερα στην υπεράκτια Κρήτη, στοιχίζει 140 εκατ. δολάρια. Δεδομένου ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν εντοπιστεί, προς το παρόν, 10 στόχοι που θα ερευνηθούν με δύο γεωτρήσεις ανά στόχο αυτό συνεπάγεται μία αρχική δαπάνη εκ μέρους των εταιρειών Total, Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ της τάξης των 2,8 δισ. δολάρια.

Ευελπιστούμε ότι οι στόχοι θα έχουν φυσικό αέριο. Το γιατί θα το αναπτύξω κατωτέρω. Στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπάρχει μεγάλο κοίτασμα ή κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες ίσες η μεγαλύτερες του Λεβιάθαν. Εκεί θα χρειαστούν  γεωτρήσεις. Η κάθε μία θα στοιχίσει 140 εκατ. δολάρια. Άρα η συνολική δαπάνη για την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισραηλινή Delek θα φθάσει τα 560 εκατ. δολάρια.

Στο Ιόνιο, όπου περιμένουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαφρύ πετρέλαιο, η κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ θα χρειαστεί να κάνει τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις που θα στοιχίσουν 100 εκατ. δολάρια η κάθε μια, διότι το θαλάσσιο βάθος είναι πιο μικρό. Από αυτή τη γεώτρηση και την γεώτρηση στον Πατραϊκό θα καλύψουμε ένα μέρος των εισαγωγών αργού πετρελαίου που ανέρχονται σε 121 εκατ. βαρέλια ετησίως και όχι σε 53 εκ. βαρέλια ετησίως, όπως ανακοίνωσε τελευταίως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.
Ως εκ τούτου, το σύνολο των δαπανών για τις πρώτες έρευνες υδρογονανθράκων θα ανέλθει, τουλάχιστον, στα 3,5 δισ. δολάρια ήτοι οκτώ φορές την επένδυση στο Ελληνικό. Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν στην έρευνα 140 εκατ. δολάρια είναι εσφαλμένη.

Κάνε το όπως οι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί

Τί ποσότητες φυσικού αερίου περιμένουμε να βρούμε στο δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ήτοι στην υπεράκτια Κρήτη και στην λιβυκή ΑΟΖ; Τις ίδιες ή ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, ήτοι στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου και Κύπρου. Η εκτίμηση στηρίζεται στο γεγονός ότι η γεωλογία είναι ίδια.

Στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έγιναν 1900 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκαν 4,8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εκτιμάται από την USGS (United States Geological Survey), τη γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι υπάρχουν ακόμα άλλα 4,2 τρισ. κυβικά αερίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην αιγυπτιακή ΑΟΖ περίπου 60 πλωτές εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος έχει σήμερα την ταχύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με έναν πρόεδρο που δεν ασχολείται με την κλιματική αλλαγή.
Στην ΑΟΖ του Ισραήλ έγιναν 460 γεωτρήσεις και βρέθηκαν 1,1 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται, κατά την USGS, άλλα 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η γεωλογική υπηρεσία του Ισραήλ ανεβάζει τα αναμενόμενα αποθέματα σε 6 τρισ. κυβικά μέτρα και σε 26 δισ. βαρέλια τις αναμενόμενες ποσότητες του αργού πετρελαίου. Στο Ισραήλ υπάρχουν ήδη τρεις πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων.
Στην κυπριακή ΑΟΖ έγιναν οκτώ γεωτρήσεις και αναμένονται εντός της επόμενης διετίας άλλες επτά. Βρέθηκαν 0,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αναμένονται κατά την γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM περίπου 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα βιογενούς φυσικού αερίου. Κατά την γεωφυσική εταιρεία PGS, μάλιστα, άλλο 1 τρισ. κυβικά μέτρα πυρολιτικό φυσικό αέριο.

Πλούτος υδρογονανθράκων

Άρα στο ανατολικό διαμέρισμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν περίπου 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αντιστοιχούν ενεργειακά σε 36 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, ήτοι δύο Αλάσκες. Περιμένουμε ακόμα τον εντοπισμό άλλων 14 περίπου τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Στο δυτικό μέρος της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου που γεωλογικά, όπως προανέφερα, είναι όμοιο με το ανατολικό διαμέρισμα, περιλαμβάνει την υπεράκτια Κρήτη και την ΑΟΖ της Λιβύης. Σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να έχουμε τα ίδια περίπου αποθέματα υδρογονανθράκων. Με την κατακύρωση των συμβάσεων από την ελληνική Βουλή ξεκινά το πρώτο βήμα για να βρούμε αυτόν τον πλούτο.
Η ανακάλυψη θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτή θα έχει θετικές συνέπειες στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης μας, στη μείωση της ανεργίας, στο σταμάτημα της μετανάστευσης και στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στους μισθούς και στις συντάξεις. Τα ποσά που θα μπουν στα ταμεία του κράτους και των περιφερειών --εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις-- είναι πολύ μεγάλα. Αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να τα προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.


SLPRESS 
https://slpress.gr/oikonomia/anoixe-epiteloys-o-dromos-gia-geotriseis-stin-ellada-oi-ektimiseis-gia-pithana-koitasmata/
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters