Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912

Του Ιωάννου Μπουγά

Μετά τον απροσδόκητο για πολλούς θρίαμβο του στρατού μας στον Σαραντάπορο στις 10 Οκτωβρίου –οι Τούρκοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά μάχη μιά ημέρας, φοβούμενοι παγίδευσή τους από τις γρήγορες κυκλωτικές προωθήσεις Ελληνικών μονάδων από τα δύο άκρα της αμύνης τους, μέσα από δύσκολες διαδρομές – οι Τούρκοι εγκατάλειψαν αμαχητί τα Σέρβια (όπου δυστυχώς δολοφόνησαν 73 Μακεδόνες κρατούμενους πριν φύγουν !) και την Κοζάνη στις 11ην Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες στις 12 Οκτωβρίου μπήκαν ελευθερωτές στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στα Σιάτιστα, στις 15 στην Κατερίνη, στη Βέροια στις 16, και στην Έδεσσα στις 18 του μηνός. Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο μέρος της Στρατιάς της Μακεδονίας, 80.000 περίπου άνδρες, βρισκόταν δυτικά των Γιαννιτσών.

Τα Γιαννιτσά ήταν σπουδαία πόλη όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους κατακτητές Οθωμανούς επειδή στην πόλη αυτή είχε ταφεί ο Οθωμανός στρατηγός ΓΑΖΗ ΕΒΡΕΝΟΣ, πρώτος κατακτητής της Ευρωπαϊκής πλευράς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί είχε αποφασίσει να δώσει τη μεγάλη του μάχη μετά τον Σαραντάπορο ο Τούρκος στρατηγός Χασάν Ταχσίν πασάς συγκεντρώνοντας 30.000 στρατό και 30 περίπου πυροβόλα στα υψώματα δυτικά από την πόλη.
Η θέση ήταν ισχυρή.
Τα υψώματα έδιναν δυνατότητα στους αμυνόμενους να βλέπουν τις Ελληνικές μονάδες από μακριά όπως θα πλησίαζαν, ενώ το βουνό Πάϊκο κάλυπτε το δεξιό πλευρό τους, και η βαλτώδης έκταση κοντά στη λίμνη των Γιαννιτσών βοηθούσε το αριστερό τους πλευρό.

Οι ηγέτες του Ελληνικού στρατού δεν περίμεναν ότι ο Τουρκικός στρατός θα αμυνόταν στα Γιαννιτσά αλλά ανατολικότερα στον Αξιό ποταμό. Έτσι στις 19 Οκτωβρίου βάδιζαν προς τα Γιαννιτσά πιστεύοντας ότι θα μπουν χωρίς μάχη στην πόλη, όπως και στις προηγούμενες στη Δυτική Μακεδονία. Αιφνιδιάστηκαν όταν οι στρατιώτες δέχτηκαν τα πρώτα πυρά, αλλά αντέδρασαν σωστά, έκαμψαν την αντίσταση των Τούρκων, άντεξαν τις αντεπιθέσεις τους και στο τέλος της ημέρας τους ανάγκασαν να συμπτυχθούν προς την πόλη.
Πολλές Ελληνικές μονάδες, παρά τη συνεχή βροχή, τη λάσπη και το κρύο, έμειναν όλη τη νύχτα της 19ης του μηνός στις θέσεις στις οποίες είχαν προωθηθεί την ημέρα. Άλλες κατέλαβαν θέσεις κατάλληλες για την τελική επίθεση που ξεκίνησε τα χαράματα της 20ης Οκτωβρίου, σε πολλές περιπτώσεις με εφ’όπλου λόγχη από τους Ευζώνους και το πεζικό!
Όπως και στον Σαραντάπορο, ο Τουρκικός στρατός ...έσπασε από την ορμή των Ελλήνων και πριν το μεσημέρι άρχισε να φεύγει άτακτα προς τις γέφυρες του Λουδία και με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Ο Ταχσίν πασάς κατέβαλε προσπάθειες να σταματήσει την άτακτη υποχώρηση, ώστε να εμποδίσει τη διάβαση του Ελληνικού στρατού από τον ποταμό, αλλά ο στρατός του δεν είχε παρόμοια διάθεση και συνέχισε την υποχώρησή του προς τη Θεσσαλονίκη.
Έτσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ελληνικός στρατός ήταν κάτοχος των διαβάσεων και είχε πλέον εμπρός του τον δρόμο ανοικτό προς Θεσσαλονίκη. Ο αξιωματικός πυροβολικού Εμμανουήλ Ρακτιβάν σε επιστολή του προς την Πηνελόπη Δέλτα, έγραφε ακριβώς αυτό:
«20η Οκτωβρίου. Γιαννιτσά. Είναι η μέρα που ουσιαστικά πήραμε την Θεσσαλονίκη»!


Στις 11 η ώρα της 20ης Οκτωβρίου ο Διάδοχος Κωνσταντίνος με το επιτελείο του μπήκαν στην πόλη και κατευθύνθηκαν στη μητρόπολη όπου ετελέσθη νεκρώσιμη ακολουθία για τους νεκρούς της μάχης. Στην ημερησία διαταγή της 21ης Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος σημείωσε:
«Η νίκη των Γιαννιτσών συμπληροί την του Σαρανταπόρου και αποτελεί δια τον Ελληνικόν Στρατόν νέον τίτλον τιμής και δόξης".
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν τη μάχη των Γιαννιτσών την σπουδαιότερη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

Οι Έλληνες είχαν 188 νεκρούς (10 αξιωματικούς και 178 στρατιώτες) και 756 τραυματίες (29 αξιωματικούς). Οι Τούρκοι είχαν 250 νεκρούς, 1000 περίπου τραυματίες, ενώ 3.000 αιχμαλωτίσθηκαν.
Σημειώνω ότι το βάρος της επίθεσης στο αριστερό της Τουρκικής άμυνας, που άρχισε την ανατροπή της Τουρκικής άμυνας, το σήκωσε η 4η Μεραρχία της νότιας Πελοποννήσου, και από τη Μεραρχία η αιχμή του δόρατος ήταν το 9ο σύνταγμα Μεσσηνίας, το οποίον έκτοτε ονομαζόταν τιμητικά Γιαννιτσά!
Τιμή και Δόξα στους Τιμημένους νεκρούς της Μάχης των Γιαννιτσών, που πότισαν με το αίμα τους τη Μακεδονική γή!
Αιωνία τους η Μνήμη!!

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters