Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η περίφημη φράση του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκει σήμερα την πιο ξεκάθαρη ερμηνεία της – Η επίμονη Ισλαμική Ανατολή επιμένει να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη – Και στην Ελλάδα, βεβαίως  «ΘΑ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΡΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΣ»

 
Του Τηλέμαχου Μαράτου
Πλοιάρχου Ε.Ν., συγγραφέως
 
Διαβάζοντας Ιστορία, ερασιτεχνικά και ανεύθυνα, μου έρχονται στο μυαλό διάφορες θεωρίες γιά να περνάει ή ώρα. Μία θεωρία είναι γιατί οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς «δυσμάς» είναι συνήθως επιτυχείς, ενώ αντιθέτως εκείνες πού βλέπουν προς την Ανατολή έχουν πρόβλημα. 
Έτσι, παραδείγματος χάριν, έχουμε την μεγάλη -και μόνιμη- επιτυχία τών μεγάλων μετακινήσεων τών διαφόρων βόρειων γοτθικών φύλων σε όλη την Ευρώπη, τον εποικισμό τής Βορείου Αμερικής, τις διάφορες επιδρομές Κινέζων και Μογγόλων στην Ευρώπη, μεταξύ τών οποίων ή τουρκική, ένώ, από την άλλη πλευρά, ό Ιαπωνικός Πόλεμος εναντίον τής Αμερικής (προς το far-west, πού είναι ανατολικά τής ’Άπω Ανατολής) ήταν καταδικασμένος από χέρι. 
Να έχει, άραγε, κάτι να κάνει μέ την ιλιγγιώδη περιστροφή τής γης (προς Ανατολάς), οπότε οι άνθρωποι-όπως κάθε έρμαιο- μένουν πίσω (προς Δυσμάς) από αδράνεια;
Εδώ όμως έρχεται στην μνήμη ή μεγάλη εκστρατεία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας θρίαμβος. 
Ο Μέγας Στρατηλάτης πράγματι διεξήγε έναν κεραυνοβόλο επιθετικό πόλεμο, έναν Blitzkrieg, δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τούς Γερμανούς – χωρίς τα panzer και τα stukas. 
Γιατί το έκανε; Πιστεύω ότι έβλεπε τον εαυτό του σαν ιδεώδη Ιππότη -χίλια χρόνια πριν από την ρομαντική εποχή τής Ιπποσύνης, πού κάλπασε έφιππος να σκοτώσει το τέρας πού απειλούσε την ωραία κόρη. 
Την Ελλάδα. Κατάκτησε όμως -σε ένα απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα-το μεγαλύτερο μέρος τού γνωστού τότε κόσμου. Είναι, λοιπόν, ένα παράδειγμα επιτυχούς εκστρατείας προς Ανατολάς; Μόνο στρατιωτικά. Οι επίγονοί του μοίρασαν τον κόσμο σε βασίλεια, όχι Δημοκρατίες κατά το αθηναϊκό πρότυπο. Τα βασίλεια αυτά κατέληξαν υποτελή τής Ρώμης, μέ αυτοκράτορες πού τον λάτρευαν περίπου ως θεό.
Εμιμούντο τον Αλέξανδρο από την κόμμωση μέχρι την ενδυμασία, γέμισαν την Μέση Ανατολή μέ ωραία κτίρια και θέατρα, καθιέρωσαν την «κοινή» ελληνική γλώσσα – πού μιλάμε σήμερα, άλλά εν τέλει ό όχλος (στην Αλεξάνδρεια) κατακρεούργησε και έφαγε την, μεγάλη μαθηματικό, Υπατεία. 
Στα ρωμαϊκά θέατρα παίζουν μπουζούκια, ακριβώς όπως και στο Ωδείο τού Ηρώδου τού Αττικού, εδώ.
Την εποχή τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ή Ανατολή -μέ την μορφή τής Περσίας- είχε εγκατασταθεί στην συλλογική μνήμη τών Ελλήνων ως ή απειλή τού «κακού». 
Πολύ σωστά προβάλλουμε σήμερα την σημασία πού είχαν γιά το μέλλον τού κόσμου ή αντίσταση στις Θερμοπύλες και ή ναυμαχία τής Σαλαμίνας. 
Από την άλλη πλευρά, οι χάρτες πού προβάλλουν οι υπουργοί τού Έρντογάν σήμερα είναι ανατριχιαστικοί, γιατί επιβεβαιώνουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, έστω και αν περνάνε οι χιλιετίες. Μας δείχνουν από τί έχουμε γλυτώσει – μέχρι στιγμής…
Έχω ξαναγράψει την εντύπωση πού μου είχε κάνει-προ ετών-ή δήλωση του Οζάλ ότι «νοσταλγεί την Ανδαλουσία» (I regret Andalusia).
Τί σημασία έχει αν την εποχή πού Μαυριτανοί είχαν καταλάβει την Ανδαλουσία οι πρόγονοι τού Οζάλ ήταν κάπου στις στέππες τής Ασίας. 
Ο Οζάλ ήξερε τί έλεγε. Η Ανατολή είχε κατακτήσει την μισή Ισπανία. Διαχρονικά δεν σταμάτησαν ποτέ να επιτίθενται στην Ευρώπη από κάθε πλευρά, όπως βλέπουμε (στα ντοκυμανταίρ) τις ύαινες να έχουν περικυκλώσει μία ζέβρα και να προσπαθούν να την δαγκώσουν. 
Την μία στα Πυρηναία, πού τούς σταμάτησε ο Μαρτέλλ, τον 8ο αί., την άλλη έξω από το Βελιγράδι, την Πόλη, την Βιέννη, παίρνουν μία ανάσα και πάλι στον αγώνα σε δεύτερη πολιορκία. 
Αμμόχωστο το 1570, Μάλτα, Ναυμαχία τής «Ναυπάκτου» το 1571 (τέτοιες μέρες…), δεν το βάζουν κάτω. Σήμερα όμως ή απειλή είναι μέσα. 
Δεν πολιορκούν κλειστά τείχη. Ο Καντάφι το είχε πει πεντακάθαρα. «Δεν χρειαζόμαστε βόμβες και σφαίρες – θα σας νικήσουμε μέ τις μήτρες τών γυναικών μας!» Φαντασθείτε μία πόλη πού πολιορκείται και οι κάτοικοι διαπληκτίζονται γιά το πόσους από τούς εισβολείς θα πάρει ό καθένας σπίτι του! 
Αυτό είναι το ζητούμενο! Αποβλακωμένοι πρώην υπουργοί συνεχίζουν να μιλάνε γιά «μάνες μέ μωρά στα χέρια». 
Αυτές είναι οι βόμβες, σήμερα τυλιγμένες στις πάνες – αύριο με μαντήλες και μπούργκες…

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
https://elthraki.gr/2019/10/%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%83-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD/
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters