Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ «YUNUS» ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ


 

Για 5 ώρες οι Τούρκοι έπλεαν δυτικά της Λέσβου. Η σοβαρή πρόκληση κρατήθηκε μυστική, δεν υπήρξε αντίδραση ούτε διάβημα

Μείζον ζήτημα προκύπτει από την επιλογή της κυβέρνησης να αποκρύψει τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφού δεν πληροφόρησε τον ελληνικό λαό ότι τις προηγούμενες ημέρες τουρκικό ερευνητικό έκανε βόλτες επί αυτής. Βόλτες που σίγουρα δεν ήταν αναψυχής, αλλά είχαν συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», το περασμένο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Yunus» παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί πέντε ολόκληρες ώρες βόρεια της Χίου και δυτικά της Λέσβου.

Πρόκειται για μια πρόκληση επί του πεδίου την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει, αφού το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που καθημερινά διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι τηρούν αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκίας, απέκρυψαν το γεγονός, και μέχρι χθες δεν είχαν προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα και σε ενημέρωση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.

Βάσει της ναυτιλιακής οδηγίας NAVTEX, που εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, το «Yunus» θα πραγματοποιούσε έρευνες μέχρι και χθες, Τετάρτη, κοντά στη Λέσβο, αλλά εγκατέλειψε την περιοχή το Σάββατο για άγνωστο λόγο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η τουρκική πρόκληση σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από τη βαριά εθνική ήττα της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Όσον αφορά, πάντως, τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τη σαφή όσο και ξεκάθαρη στήριξή του στην Αθήνα εξέφρασε χθες το Βερολίνο, διά στόματος του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν δεσμεύει την Αθήνα.

«Επί της αρχής θα ήθελα να πω ότι αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Δεν μπορούν δύο μέρη να συνεννοηθούν ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε κάποιον τρίτο. Εάν σε αυτή την περίπτωση δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση. Αυτό είναι μια αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να συνάψουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους» είπε συγκεκριμένα.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκαν και οι ΗΠΑ, με μια προβληματική, όμως, ανακοίνωση. Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτώμενος για την τουρκολιβυκή συμφωνία υπογράμμισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, δε, ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Σαφή, όμως, θέση πήρε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, το Foreign Office ξεκαθάρισε ότι δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας. Σημαντική και η τοποθέτηση του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος σε ομιλία του δήλωσε ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο απειλητική η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία τόσο πιο σαφής θα είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου.

Οι τοποθετήσεις αυτές, ωστόσο, δεν εμπόδισαν τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από το να προβεί σε ακόμα ένα ξέσπασμα κατά της χώρας μας. «Αποκλείεται να κάνουμε πίσω, να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Δεν έμεινε, όμως, σε αυτά, αλλά έγινε απειλητικός, κάνοντας λόγο για σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί στο τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία, συνοψίζοντάς τις στο «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με τη λογική του όρκου των κομάντο “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”».

Την ίδια ημέρα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτώμενος σχετικά με το τι ακριβώς θα πράξει η χώρα μας, εάν σταλούν τουρκικά πλοία νοτίως της Κρήτης, απέφυγε να απαντήσει, προτιμώντας για ακόμα μία φορά να γενικολογήσει αναφερόμενος στο Διεθνές Δίκαιο, στις συμφωνίες και στην αποτρεπτική ικανότητά μας.

«Τουρκικά ερευνητικά θα βγουν στη λιβυκή ΑΟΖ»

Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε σαν να πιάστηκε στον ύπνο με την υπογραφή του νέου ενεργειακού μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, όμως ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής εξέθεσε την έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς, λέγοντας χθες ότι «αυτό το οποίο συνέβη ήταν ένα από τα πιο προβλέψιμα σενάρια μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού (το 2019)».

Εξηγώντας τη θέση του είπε πως «η επιβίωση της προσωρινής κυβέρνησης με την οποία η Τουρκία υπέγραψε το πακέτο αυτών των συμφωνιών κρέμεται σε μια κλωστή, είναι πάρα πολύ εύθραυστα τα πράγματα και όλο αυτό προκάλεσε μια αίσθηση επείγοντος στην Τουρκία».

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα βγάλει ερευνητικά σκάφη στην περιοχή νότια της Κρήτης. «Δεν είναι καθόλου εξωπραγματικό το σενάριο αυτό, γιατί, αν ισχύει ότι υπάρχει μια αγωνία στην τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιήσει το μνημόνιο εν όψει εξελίξεων στο εσωτερικό της Λιβύης, τότε στα όρια του τουρκολιβυκού θα δούμε την Τουρκία να προσπαθεί de facto να “νομιμοποιήσει” το μνημόνιο του ’19» είπε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να δούμε έρευνες. Η Τουρκία θα ξεκινήσει αρκετά νότια έτσι ώστε να μετρήσει αντιδράσεις, να μην προκαλέσει αμέσως, αλλά ανάλογα με τη συγκυρία θα προχωρά προς τα πάνω».

Ερωτηθείς (στα Παραπολιτικά όπου μίλησε) για τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας σημείωσε πως «όλες αυτές οι συντονισμένες αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα των ελληνικών διπλωματικών ενεργειών και στο επίπεδο της Ε.Ε. και στο επίπεδο της Ουάσινγκτον», και τόνισε πως «είναι κρίσιμο το ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο να παραμείνει αρραγές, και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα παραμείνει».

 

https://www.newsbreak.gr/amyna/382355/to-yunus-eisevalle-stin-elliniki-yfalokripida/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters