Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ η ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ;

Του Ιωάννη Αμπατζόγλου
Ακτινοφυσικού Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
E-mail: abadzoglou@yahoo.gr

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αντισθένης έλεγε «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις». Επομένως πρώτα θα πρέπει να εξετάζεται η σημασία της κάθε λέξης και στη συνέχεια αυτή να χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει μία κατάσταση.
Ας έρθουμε όμως στο θέμα της παράνομης εισόδου στη χώρα μας ανθρώπων από άλλες χώρες. Αυτό το φαινόμενο το βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μέχρι και εισβολή!
Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλυθούν οι αιτίες αυτής της μετανάστευσης. Οι λόγοι μετακίνησης ανθρώπων μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί, κλιματικοί, προσωπικοί κ.λπ. Κάποιος μπορεί να θέλει να μεταναστεύσει επειδή στη χώρα του διεξάγεται πόλεμος και κινδυνεύει η ζωή του ή επειδή διώκεται από το πολιτικό σύστημα της χώρας του και πάλι κινδυνεύει η ζωή του ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αναλόγως για ποιο λόγο κάποιος μεταναστεύει μπορεί να χαρακτηρισθεί «πρόσφυγας» ή όχι. Για τους πρόσφυγες υπάρχουν δικαιώματα τα οποία απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Γενεύης) αλλά και από νόμους των επιμέρους κρατών.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ενώ δεν είναι πρόσφυγας εισέρχεται σε ένα κράτος; Αυτό μπορεί να γίνει είτε από τις νόμιμες πύλες εισόδου της χώρας -με την επίδειξη στις αρχές των νόμιμων εγγράφων του ανθρώπου που θέλει να εισέλθει στη χώρα- είτε παράνομα. Στην περίπτωση όπου ένας μετανάστης εισέρχεται παράνομα σε μία χώρα προφανώς παρανομεί. Αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης.
Τώρα, πως θα χαρακτηρίσουμε έναν μετανάστη που εισέρχεται παράνομα σε μία χώρα; Γενικά χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι, όπως για παράδειγμα: «λαθρομετανάστης», «παράνομος μετανάστης», «παράτυπος μετανάστης», «παράτυπος εργάτης μετανάστης», «μετανάστης χωρίς χαρτιά», «εργάτης σε παράτυπη κατάσταση» κ.λπ.
Εδώ, θα αναλυθούν οι δύο πρώτοι όροι, δηλαδή ο «λαθρομετανάστης» και ο «παράνομος μετανάστης» επειδή οι άλλοι όροι -«παράτυπος μετανάστης» κ.λπ.- ουσιαστικά παραβλέπουν το παράνομο της συγκεκριμένης πράξης, δηλαδή της εισόδου στη χώρα με μη νόμιμο τρόπο.
Στην αναζήτηση του νοήματος των όρων «λαθρομετανάστης» και «παράνομος μετανάστης» θα χρησιμοποιήσουμε το λεξικό του Μπαμπινιώτη1. Διαβάζουμε λοιπόν σχετικά:
λάθρα: «κρυφά, χωρίς να γίνεται κανείς αντιληπτός». Να σημειωθεί ότι η λέξη «λάθρα» είναι αρχαιοελληνική.
λαθρομετανάστης«πρόσωπο που μετακινείται και εγκαθίσταται σε χώρα άλλη από αυτήν τής καταγωγής του, χωρίς να πληροί τους απαραίτητους όρους ή χωρίς να έχει περάσει από τις νόμιμες διαδικασίες».
παράνομος: «αυτός που γίνεται με τρόπο που παραβιάζει τους νόμους».
μετανάστης: «πρόσωπο που εγκαταλείπει με τη θέληση του την πατρίδα του, για να εγκατασταθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε άλλη χώρα».
Ενώ λοιπόν ο όρος «λάθρα» σημαίνει «κρυφά», ουσιαστικά στη λέξη «λαθρομετανάστης» υπονοείται το μη νόμιμο της εισόδου του σε μια χώρα, αν και πολλές φορές η «λαθρομετανάστευση» αναφέρεται ως «κρυφή μετανάστευση» κυριολεκτώντας, αφού όπως ειπώθηκε το «λάθρα» σημαίνει «κρυφά». Με τη χρήση λοιπόν του όρου «λαθρομετανάστης» μπορεί να εννοείται ο παράνομος μετανάστης ή ο μετανάστης που εισήλθε κρυφά στη χώρα, δηλαδή χωρίς να γίνει αντιληπτός. Πάντως, δεν φαίνεται να απασχολεί πολύ τους μετανάστες να μη γίνουν αντιληπτοί κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, αφού εδώ τους καλοδέχονται οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και η FRONTEX. Έτσι, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μετανάστες διέσπασαν τον κλοιό των Ελλήνων αστυνομικών στα χερσαία σύνορα ή διήλθαν με βάρκες από τα θαλάσσια σύνορά μας υπό το βλέμμα των ανδρών του ελληνικού λιμενικού. Δεν λείπουν και αυτοί που μεταδίδουν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παράνομη είσοδό τους στη χώρα μας και βιντεοσκοπούν τη στιγμή κατά την οποία βρίσκουν ένα πέρασμα στα σύνορά μας και διέρχονται από αυτό. Επομένως, κάποιοι μετανάστες περνούν τα σύνορα φανερά και μόνον κρυφά δεν εισέρχονται στην Ελλάδα.
Στον όρο «παράνομος μετανάστης» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο μετανάστης που εισήλθε στη χώρα με μη νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν παρερμηνείες του όρου.
Επομένως, είναι περισσότερο ακριβής ο όρος «παράνομος μετανάστης» παρά ο όρος «λαθρομετανάστης».
Στα πιό πάνω να προστεθεί η προσπάθεια που γίνεται από τα ΜΜΕ ώστε να μην προβάλλονται οι όροι «λαθρομετανάστης» και «λαθρομετανάστευση». Σε αυτή την περίπτωση εάν κάποιος θέλει να αναφερθεί στην κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει τον όρο «παράνομη μετανάστευση» αφού είναι και πιο δόκιμος και δεν θα «κοπεί» από τα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν δέχονται τους όρους «λαθρομετανάστης» και «παράνομος μετανάστης» με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι» ουσιαστικά χρησιμοποιούν σοφιστία για να απαλείψουν τους πιο πάνω όρους. Εάν θέλαμε να μιλήσουμε για «παράνομο άνθρωπο» θα το εκφράζαμε έτσι ακριβώς, δηλαδή θα λέγαμε «παράνομος άνθρωπος». Ο όρος «παράνομη μετανάστευση» θεωρεί παράνομη την πράξη της μετανάστευσης, η οποία γίνεται με μη νόμιμο τρόπο και όχι την ανθρώπινη υπόσταση του μετανάστη που με αυτό τον τρόπο παρανομεί. Όταν το εμπόριο γίνεται με παράνομο τρόπο το αποκαλούμε «παράνομο εμπόριο» ή «λαθρεμπόριο» και τον έμπορο που κάνει αυτή την πράξη «παράνομο έμπορο» ή «λαθρέμπορο». Εκεί δεν θίγεται η ανθρώπινη υπόσταση του εμπόρου που είναι και αυτός άνθρωπος. Και θίγεται όταν μιλάμε για την παράνομη μετανάστευση; Προφανώς αυτό γίνεται για να μειωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών των χωρών υποδοχής των μεταναστών και να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς αυτές.
Παράνομοι μετανάστες λοιπόν είναι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα με μη νόμιμο τρόπο και ανεύθυνη έως επικίνδυνη η ελληνική πολιτική που δεν κάνει προσπάθειες να σταματήσει το φαινόμενο, το οποίο εάν συνεχιστεί θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνισμού.
Υ.Γ.: Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν από έξι ημέρες. Tις τελευταίες τέσσερεις ημέρες η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει στη χώρα μας χιλιάδες αλλοδαπούς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας για πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν και έκλεισαν τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο, κόμματα της Αριστεράς επιμένουν να ανοίξουμε τα σύνορα και να κατακλυστούμε από τις ορδές των παράνομων μεταναστών οι οποίοι πλέον θα πρέπει να χαρακτηρίζονται εισβολείς στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας. Για μια ακόμα φορά τμήμα της ελληνικής ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ λειτουργεί ως ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ.
1Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Β΄ έκδοση, 2002.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ
http://www.antibaro.gr/article/26156
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.