Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Tου Στάθη Κεφαλούρου
Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε, απέκτησε διεθνή ισχύ και έγινε νόμος του κράτους. Με τις αντιδράσεις όμως που προηγήθηκαν, έστω κι αν αυτές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχουμε πια ακονίσει τα εθνικά μας αντανακλαστικά για οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων και οφείλουμε πλέον να έχουμε αυξημένη την ευθύνη να υπερασπιζόμαστε σε κάθε έκφανση της ζωής μας την ιστορία, την ταυτότητα αλλά και τα συμφέροντα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων. 
Υπάρχει ένα μάθημα που το διδάσκει καλύτερα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο η ίδια η ζωή, τόσο η προσωπική όσο και η πολιτική. Να προσπαθούμε να βρίσκουμε κάτι καλό ακόμα και μέσα σε ένα κακό. Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε κι αυτό είναι όντως κακό. Δεν είναι όμως δόκιμο ούτε γόνιμο να χάνουμε χρόνο και δυνάμεις σε κάτι που προηγήθηκε και είναι πια τετελεσμένο και αναφέρομαι βεβαίως στην ίδια την συμφωνία και όχι στην ιστορία της Μακεδονίας και των ανθρώπων της που συνεχίζεται.
Κοντολογίς, δεν είναι φρόνιμο να στηθούν κόμματα και πολιτικές καριέρες πάνω σε μία ήττα. Σε μια τέτοια περίπτωση δυστυχώς θα αποκτήσει δικαιολογητική βάση η κατηγορία που οι πονηροί μειοδότες διαρκώς εκστομίζουν περί εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων και πατριδοκαπηλίας. Υπήρξε στο παρελθόν η κατάλληλη βάση και ο σωστός χρόνος για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε αλλά ποιός το θυμάται πια ή ακόμα περισσότερο ποιός από τους σημερινούς πρωτοστάτες το στήριξε τότε ; Ο ρομαντικός χριστιανοσοσιαλιστής Στέλιος Παπαθεμελής είχε ιδρύσει εγκαίρως ένα κίνημα με τίτλο Μακεδονικό Μέτωπο τότε στο μακρινό αλλά αθώο από εθνικές μειοδοσίες 2009 μα στις εκλογές είχε πάρει μόλις το 1,29%.
Όπως λέει κι ένας καλός μου φίλος υπάρχουν νίκες που οδηγούν σε αδιέξοδα και ήττες που ανοίγουν νέους δρόμους. Και ο νέος αυτός δρόμος οδηγεί πια στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην βόρειο Ήπειρο, όπου υπάρχει ακόμα πολυάριθμος και ζωντανός γηγενής ελληνικός πληθυσμός σε αντίθεση με άλλες ελληνικά φορτισμένες περιοχές εκτός συνόρων.
Γραπτές συνθήκες και πρωτόκολλα προς συζήτηση και διαπραγματεύσεις υπάρχουν κάμποσες. Διαλέγουν και παίρνουν οι διπλωμάτες μας, όταν το θελήσουν. Κι αν το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 περί αυτονομίας της βορείου Ηπείρου τους πέφτει μακρυά, ας αξιοποιήσουν την σύμβαση της Ευρώπης του 2000 για τις εθνικές μειονότητες, προκειμένου να υπερασπίσουμε και να διαιωνίσουμε την παρουσία του ηπειρώτικου ελληνισμού στις εστίες του.
Ακόμα κι όταν μιλάμε για μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι άτοπο να ισχυριστεί κανείς ότι ένα εθνικό θέμα φαίνεται λιγότερο δύσκολο από ένα άλλο. Κι ας μου συγχωρεθεί εδώ η ποδοσφαιρική αναγωγή. Γιατί δηλαδή να θέλουμε να παίζουμε συνεχώς μπάλα με την Φενέρ Μπαχτσέ, που είναι επιπέδου Τσάμπιονς λιγκ που τα βρίσκουμε σκούρα και να μην πάμε να παίξουμε λίγο μπαλίτσα με την Παρτιζάν Τιράνων να βάλουμε κανά γκολ και να νικήσουμε ; Μια τέτοια μικρή νίκη εκτός από την ζωτική ανύψωση του ηθικού, μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει και παραδειγματικά σε άλλα θέματα. Εννοώ σαφώς πως ασφαλώς θα παρακολουθούμε την Τουρκία και θα την καταγγέλλουμε διατηρώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί της αλλά εδώ φαίνεται πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, αν ενσκήψουμε σε αυτό με πίστη και επαγγελματισμό, θα φέρει άμεσα αποτελέσματα διπλωματικά, πολιτικά, ηθικά.
Η μειονότητα υπάρχει, το νομικό πλέγμα προστασίας της είναι απολύτως ενεργό και διεθνώς αναγνωρισμένο. Οι ταμπέλες στην βόρειο Ήπειρο ακόμα και τώρα, αν και φθαρμένες, είναι νομίμως δίγλωσσες, ελληνικά μιλιούνται, ελληνικές σημαίες νομίμως σηκώνονται, θείες λειτουργίες τελούνται και όλα αυτά μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Και με τα πόδια πας.
Όσο έγραφα αυτό το άρθρο, εμφανίστηκαν δύο ακόμη σημεία. Το πρώτον, έφτασαν τα μαντάτα από την Αλβανία, όπου λίγο κόντεψε να λιντσάρουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα. Το δεύτερο είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, κος Μητσοτάκης, έστειλε χαιρετισμό στην Δοξολογία που έγινε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της πλατείας Καρύτση για την Βόρειο Ήπειρο.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την Νέα Δημοκρατία να απαντήσει όπως πρέπει σε όσους την κατηγορούσαν πως δεν έκανε όσα έπρεπε για την Μακεδονία. Και επειδή η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται -γιατί ίδιοι είναι πάντα οι άνθρωποι αλλά διαφορετικές οι περιστάσεις – ίσως στην εποχή μας να μην είναι τελικά η Μακεδονία αλλά η φτωχή Ήπειρος αυτή που θα μας σώσει.
 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.