Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

ΒΙΓΛΕΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1994. ΕΝΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΜΕ 15 ΝΕΚΡΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ 200 ΑΘΩΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Του Ιωάννου Μπουγά

Κλασσικός τρόπος Αντίστασης του ΕΛΑΣ. Έστηναν ενέδρα σε λίγους Γερμανούς, τους κτυπούσαν και έφευγαν γρήγορα. Τι ακολουθούσε δεν τους ενδιέφερε. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΙΜΑ!
Τι συνέβει στις Βίγλες Μεγαλόπολης;
Στις 23 Φεβρουαρίου 1944 ο ΕΛΑΣ έστησε ένέδρα σε ένα (1) Γερμανικό αυτοκίνητο που μετέφερε προς Τρίπολη 28 Γερμανούς στρατιώτες (2 αξιωματικοί, 5 υπαξιωματικοί και 21 στρατιώτες). Η ενέδρα στοίχισε στους Γερμανούς 15 νεκρούς και 7 τραυματίες. Βέβαια, στα βιβλία των απολογητών της Αριστεράς και των καπετάνιων του ΕΛΑΣ, οι οποίοι συνήθως αντιγράφουν από τον πρώτο που αναφέρει ένα γεγονός, και απλώς αυξάνουν τους αριθμούς και τον «ηρωϊσμό» των συμμετασχόντων, ο αριθμός των θυμάτων δίδεται πολλαπλάσιος, οι Γερμανοί γίνονται όλοι αξιωματικοί και το ένα αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευαν γίνεται πότε τρία και πότε πέντε!
Την επομένη ημέρα, 24 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί έφεραν από την Τρίπολη 200* ομήρους και τους δολοφόνησαν στο ίδιο σημείο της ενέδρας.
Ποιοί ήταν οι 200 αθώοι όμηροι που δολοφονήθηκαν; Περισσότεροι από τους μισούς ήταν από 142 Καλαματιανούς που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί στις 27 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, τους οποίους την ίδια ημέρα μετέφεραν με φορτηγά αυτοκίνητα στην Τσακώνα, στα σύνορα των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας. Από εκεί, οι όμηροι συνέχισαν ποδαρόδρομο μέχρι την Τρίπολη με δυό στάσεις. Το πρώτο βράδυ έφθασαν στη Μεγαλόπολη, και πέρασαν τη νύχτα σε δυό καφενεία της πόλεως. Πολλοί κάτοικοι τους πρόσφεραν φαγώσιμα και ρούχα, κυρίως κάλτσες. Την επομένη ημέρα συνέχισαν τον ποδαρόδρομο, με μιά ολιγόωρη στάση στο χωριό Καλογερικό. Όταν έφθασαν στην Τρίπολη, κλείσθηκαν στις άθλιες Γερμανικές φυλακές της πόλης.
Όσοι Καλαματιανοί δεν ήταν μεταξύ των 200 που δολοφονήθηκαν στις Βίγλες, ήταν γιατί είχαν ήδη περιληφθεί σε 50 που δολοφονήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη ως αντίποινα για άλλο γεγονός. Για τη δολοφονία από την ΟΠΛΑ του διερμηνέα τους Κωνσταντίνου Λέκα.

Από την επομένη ημέρα, 25 Φεβρουαρίου 1944, οι Γερμανοί εγκατέστησαν φυλάκιο στις Βίγλες με μικρή φρουρά μέχρι την αποχώρισή τους τον Σεπτέμβριο του 1944, χωρίς ποτέ να ενοχληθούν.....
Εκτός των 142 Καλαματιανών το σύνολο των 250 το συμπλήρωναν Λάκωνες και Αρκάδες.
(*) συχνά ο αριθμός των θυμάτων αναφέρεται ως 212. Όμως, στα Γερμανικά αρχεία ο αριθμός που αναφέρεται είναι 200.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.