Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΗΡΩΕΣ» ΤΩΝ REALITIES


Του Ανδρέα Μητσόπουλου

Δικηγόρου-Συγγραφέως

Αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»


Κάποτε, στα ένδοξα χρόνια του παρελθόντος, ο Ελληνικός Λαός υπεδέχετο τους Στρατιώτες του Έθνους που επέστρεφαν από το μέτωπο, με Τιμές Ηρώων, όπως πραγματικά τους άρμοζε. Ήταν η εποχή που το Ηρωικό Πρότυπο και ο Αγνός Πατριωτισμός, αποτελούσαν τρόπο και στάση ζωής για τους Έλληνες. 
Σήμερα, σε μια εποχή παρατεταμένης ειρηνικής περιόδου και ταυτοχρόνως ακραίας και πρωτοφανούς εθνικοκοινωνικής παρακμής, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν θεωρούνται πλέον Πρότυπα οι προασπιστές της Ελευθερίας και των Εθνικών Ιδεωδών, γιατί απλούστατα, ορισμένοι νομίζουν ότι η επίπλαστη «ελευθερία» που επικρατεί, είναι δεδομένη. 
Δεν θεωρούνται όμως κάτι το ιδιαιτέρως σημαντικό, ούτε ασφαλώς είναι διάσημοι και Πρότυπα για τη Νέα Γενιά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ακόμη και εκείνοι που διακρίνονται και αριστεύουν στα γράμματα, στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στο αθλητικό ιδεώδες, σε κάθε έκφανση εν γένει του κοινωνικού γίγνεσθαι, που ανθεί κατά τις ειρηνικές περιόδους. 
Στις παρακμιακές ημέρες μας λοιπόν, «Ήρωες», «Πρότυπα» και «Πηγή Εμπνεύσεως» αποτελούν δυστυχώς μεταξύ άλλων και οι παίκτες των realities, όχι για την λαμπρή προσωπικότητα και τις περγαμηνές τους, στοιχεία τα οποία δεν αποκλείεται να διαθέτουν, αλλά μόνο και μόνο γιατί συμμετείχαν στα προαναφερθέντα θεάματα. Αυτοί είναι που προβάλλονται καθημερινά και με ένταση, από συγκεκριμένης ποιότητος και χρησιμότητος, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εκπομπές των Μ.Μ.Ε. Αυτούς υποδέχεται ως «Ήρωες» και σε κάθε περίπτωση, λες και πρόκειται για χαρισματικούς Εθνικούς Ηγέτες, αναρίθμητο πλήθος πολιτών οι οποίοι προβαίνουν σε υπέρμετρες εκδηλώσεις λατρείας, απευθυνόμενες στα πρόσωπα των παικτών που επιστρέφουν στον τόπο τους, μετά το πέρας αυτών των ξενόφερτων υπερπαραγωγών. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των προαναφερόμενων πολιτών μάλιστα, που αποθεώνουν με αυτόν τον εκκωφαντικό τρόπο τα λανθασμένα πρότυπα που υπηρετούν, είναι πολύ πιθανόν με παρόμοιο απερίσκεπτο σκεπτικό, να ψηφίζουν πολιτικούς ήσσονος αξίας (ανεξαρτήτως κόμματος), συμβάλλοντας με την δύναμη της ψήφου τους, σε μη εθνικά ωφέλιμες επιλογές, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτών των πολιτών, συνήθως αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση επιδερμικά και δεν πρόκειται να μπει καν στον κόπο να επιλέξει πολιτικούς, δυνάμει ιδεολογικο-πολιτικών, επαγγελματικών, μορφωτικών και ηθικών κριτηρίων. 
Είναι βέβαιο άλλωστε, ότι τα δεινά και δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα του 21ου αιώνος, δεν προέρχονται μόνο από χείριστους πολιτικούς που αναλαμβάνουν κατά καιρούς τις τύχες της Πατρίδος μας, αλλά και από αδιάφορους και ημιμαθείς ψηφοφόρους που τους εκλέγουν. 
Πράγματι. Τα προπεριγραφέντα νοσηρά φαινόμενα είναι απότοκα της ανύπαρκτης ή έστω ελλιπούς παιδείας, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει παύσει να είναι εθνική και ως εκ τούτου τα Ελληνόπουλα έχουν αποκοπεί από το Ένδοξο Παρελθόν του Ελληνισμού, τις διαχρονικές Αξίες, Αρχές και Ευγενή Ιδανικά και αδυνατούν να οραματιστούν ένα ανάλογο μέλλον. 
Επομένως, με τις ευλογίες ή έστω την ανοχή και αδιαφορία του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, προκρίνονται γενικότερα ως λανθασμένα πρότυπα, πρόσωπα και καταστάσεις και μέσω αυτών προωθούνται ως «ιδεατός» τρόπος και στάση ζωής η εφήμερη προβολή, η ραθυμία, το εύκολο κέρδος, η κατάπτωση των ηθών και η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
Μέσα σε αυτήν την σαρωτική λαίλαπα, λίγοι μόνο Πατριώτες εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο) είναι αυτοί που ανθίστανται στα ως άνω διαλυτικά φαινόμενα και διδάσκουν τα Ελληνόπουλα, μεταλαμπαδεύοντας σε αυτά το λεγόμενο ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. Το Ηρωικό Πρότυπο που γαλούχησε γενιές και γενιές Ελλήνων, τόσο κατά το απώτερο όσο και κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ένα Πρότυπο, ένα Ιδανικό που οδήγησε το Έθνος των Ελλήνων στην εγγραφή Χρυσών Σελίδων Ιστορίας. Από αυτό το Ηρωικό Πρότυπο διαπνέονταν ο Σπαρτιάτης Λεωνίδας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι Ήρωες του 1821, ο Παύλος Μελάς, οι Ήρωες του ΟΧΙ, οι Ήρωες της ΕΟΚΑ αλλά και οι σύγχρονοι Μάρτυρες του Ελληνισμού της Κύπρου, Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, οι σύγχρονοι Μάρτυρες του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος, Αριστοτέλης Γκούμας και Κωνσταντίνος Κατσίφας, οι δολοφονηθέντες Ήρωες των Ιμίων, Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτωρ Γιαλοψός. Κάθε Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και κάθε Αξιωματικός και Οπλίτης του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί στα ελληνικά σύνορα και είναι διατεθειμένος να προσφέρει την ζωή του στην Πατρίδα, ούτως ώστε να την διατηρήσει Ελεύθερη και Υπερήφανη. 
Αυτό είναι το ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ του Ελληνισμού που ανέθρεψε Μάρτυρες, Ήρωες και εμπνευσμένους Ηγέτες. Αυτό το Εθνικό Ιδανικό οφείλουμε ως Έλληνες Πατριώτες να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, απορρίπτοντας κάθε ανύπαρκτο ψευδοπρότυπο. Θα επανέλθει όμως και θα καθιερωθεί εντός της ελληνικής κοινωνίας, μόνο όταν οι Εθνικές Δυνάμεις επικρατήσουν πολιτικά και ιδεολογικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την παλινόρθωση κάθε Ελληνορθόδοξης Αξίας που θα καταστήσει την Πατρίδα μας Μεγάλη εκ νέου. 
Ασφαλώς, έως ότου να αναδυθεί από την αφάνεια το Ελληνοκεντρικό Σχολείο, κάθε ελληνική πατριωτική οικογένεια οφείλει να αγωνίζεται συνεχώς και αδιαλείπτως κατά της εθνικοκοινωνικής παρακμής. Έχει χρέος απέναντι στο Έθνος, να λειτουργεί ως το Νέο  Κρυφό Σχολειό που θα μάχεται σκληρά ώστε να ενστερνιστούν τα Ελληνόπουλα τις πνευματικές αξίες του Ελληνισμού και να επέλθει η πολυπόθητη Εθνική Αφύπνιση που θα απομακρύνει την Ελλάδα και τους Έλληνες από τις ατραπούς της φαυλότητος και της απαιδευσιάς που εξυπηρετούν τις εθνομηδενιστικές αντιλήψεις. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters