Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ «Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ» - ΟΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ

Του Νίκου Παπαναστασίου

Την άνοιξη του 1988, κι ενώ στην Ελλάδα η Επιτροπή για τον «Φάκελο Κυπρου» είχε ολοκληρώσει τη λήξη των καταθέσεων, έγινε στη Βουλή των Ελλήνων συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την τραγωδία της Κύπρου. Σ’ αυτήν, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Αμύνης της πρώτης μετά τη στρατιωτική δικτατορία κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ανέλαβε να δικαιολογήσει την προδοτική φράση Καραμανλή «η Κύπρος κείται μακράν» και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν βοηθήθηκε η Κύπρος κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Ο Αβέρωφ, εκτός από υπουργός Άμυνας, ήταν τότε και επίτιμος πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», η δε ομιλία του δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην τύπο.

Την παρουσιάζουμε σήμερα επί λέξει και τα σχόλια δικά σας:

ΑΒΕΡΩΦ: «Μας κατηγόρησαν τότε, γιατί δεν στείλαμε στην Κύπρο το «Φάντομς». «Φάντομς» είχαμε παραλάβει 18 σύνολο και με διαταγή του Καραμανλή στάθμευαν στην Κρήτη, δια να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο. Το ένα χάλασε κατά την προσγείωση, διότι δεν είχαν εκπαιδευτεί ακόμη οι αεροπόροι τους στο νέο αυτό όπλο. Αλλά, και πέραν αυτού, εάν πήγαιναν, διά να έχουν καύσιμα και να μπορούν να γυρίσουν, θα έπρεπε να μείνουν υπεράνω της Κύπρου μόνο 5 έως 8 λεπτά.

Ποιος τρελός θα έστελνε αυτά τα αεροπλάνα, τα τόσο χρήσιμα για το μέλλον, να κινδυνεύσουν να ριχθούν από τους Τούρκους; Διότι οι Τούρκοι, στα νότια παράλια, είχαν τρία ραντάρ και διάφορα αεροδρόμια, από τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν 50 δικά τους αεροπλάνα και να τα ρίξουν. Η Χούντα έστειλε αεροπλάνα και, από κακή συνεννόηση, το ένα κατερρίφθη από την Εθνοφρουρά και σκοτώθηκαν τόσα παιδιά. »

Ελέχθη και διά τα υποβρύχια, για τον στόλο ο οποίος έπρεπε να πάει στην Κύπρο. Ο υπερπατριωτισμός, μας κάνει να διαστρέφουμε τα πράγματα. Λησμονείτε ότι οι Τούρκοι είχανε εκλάβει τρία αντιτορπιλικά τους για δικά μας και με τρία αεροπλάνα βούλιαξαν το ένα και έβλαψαν πολύ σοβαρά το δεύτερο; Θέλατε με τέτοιαν έλλειψη αεροπορικής καλύψεως δικής μας, με πλήρη και συνεχή κάλυψη δική τους, να στείλουμε το στόλο μας στην Κύπρο, για να μην μπορούμε να υπερασπίσουμε έπειτα τα άλλα νησιά;

«Ομιλήσατε για τα υποβρύχια. Σας πληροφορώ, ότι οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν μπροστά στην Κύπρο τρία υποβρύχια εν ακινησία, τα οποία, με τα μηχανήματα Sonar, συνελάμβαναν παν υποβρύχιο που θα συναντούσαν.

Και θα στέλναμε τα καινούργια μας υποβρύχια, τα οποία ίσως θα εκαλούντο να υπερασπιστούν τα νησιά μας, να πέσουν ως πρόβατα επί σφαγή;»

ΑΥΤΕΣ υπήρξαν οι δικαιολογίες Αβέρωφ για την απραξία της «δημοκρατικής» κυβέρνησης του Καραμανλή στο να έρθει αρωγός προς την αιμάσσουσα κάτω από την μπότα του Αττίλα Κύπρο. Ας αναλύσουμε, όμως, για λίγο τα λεγόμενα Αβέρωφ:

ΕΝ πρώτοις, μιλά για πολεμικά αεροπλάνα «Φάντομς» και υποβρύχια και δίνει την εντύπωση ότι τα αγόρασε η κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν είναι όμως έτσι. Τα αεροπλάνα και τα πολεμικά πλοία αγοράστηκαν από τη στρατιωτική διακυβέρνηση της εφταετίας, η οποία φρόντισε και για την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να μειώσει την αποστολή της ηρωικής Μοίρας των λοκατζήδων με το ότι καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το ένα από τα 15 αεροπλάνα μεταφοράς, αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι η βοήθεια αυτή ήταν η μόνη που εστάλη το 1974 στην Κύπρο κι αυτή είχε σταλεί από τη Χούντα. Και ότι, παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους, οι αποσταλέντες λοκατζήδες έδωσαν πολύ σκληρές μάχες με τους εισβολείς και κράτησαν, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να δικαιολογήσει την μη αποστολή των «Φάντομς», με το ότι οι Τούρκοι είχαν τη δυνατή τα κατάρριψής τους και ότι τα «Φάντομς» ήσαν «χρήσιμα για το μέλλον», αναφορά που η μόνη εξήγηση που μπορεί να της δοθεί, είναι ότι το παρών, που ήταν η βοήθεια στην Κύπρο διεγράφη εντελώς και παρέμεινε μόνο το μέλλον, που ήταν η σταθεροποίηση του καθεστώτος Καραμανλή στην εξουσία. Το εθνικό συμφέρον, δηλαδή, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα, με προτεραιότητα να παραμένει η πολιτική επικράτηση. Αυτό διδάσκουν, όμως, οι εθνικοί αγώνες του Ελληνικού Έθνους στη μακραίωνα ιστορία του;

ΛΕΕΙ ψέματα ο Αβέρωφ, ότι τα «Φάντομς» είχαν μετακινηθεί στην Κρήτη «για να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο». Ψέμα. Το ότι τα αεροσκάφη προωθήθηκαν στην Κρήτη ήταν απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης και κανενός Καραμανλή. Ο Καραμανλής, ο Αβέρωφ και οι πέριξ αυτών το μόνο που έκαμαν, ήταν να φροντίσουν για να μην δοθεί ποτέ η διαταγή για απογείωση των βομβαρδιστικών για Κύπρο.

ΤΑ…κλάματα, όμως, Αβέρωφ αφορούσαν και τα υποβρύχια που έρχονταν προς Κύπρο και ανακλήθηκαν, τα οποία, κατά την επιχειρηματολογία του, «θα έπεφταν ως πρόβατα επί σφαγήν». Πρόκειται για ένα έωλο επιχείρημα εκ των υστέρων, το οποίο έδινε βάρος στην τουρκική ισχύ και καθόλου σ’ αυτήν των υποβρυχίων, τα οποία οι πλέον αρμόδιοι – οι κυβερνήτες τους – έχουν δηλώσει πολλές φορές, ότι θα έκαναν τάπια τον τουρκικό στόλο που ήταν έξω από την Κερύνεια.

ΗΤΑΝ τόσο ελεεινή και καταγέλαστη η αντιμετώπιση των πραγμάτων από τη κυβέρνηση Καραμανλή τότε, που οι δικαιολογίες Αβέρωφ να υπέχουν θέση ανεκδότων. Αυτοί βέβαια γελούσαν και κορδακίζονταν με ανέκδοτα, αλλά η Κύπρος χανόταν. Και υπάρχει εξήγηση για τη συμπεριφορά τους αυτή, η οποία θα αναδεικνυόταν κατά πανηγυρικό τρόπο με το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου», τον οποίο, όμως, όχι μόνον αυτοί, αλλά και οι μετέπειτα κυβερνώντες την Ελλάδα φρόντισαν – μέχρι σήμερα – να κρατούν σφραγισμένο και απαραβίαστο.


Νίκος Παπαναστασίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters