Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΠΕΡΙ «ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Στοιχεία και ερωτήματα, για τους τόμους που δημοσιοποιούνται
 
Δικαιολογημένα μεγάλο το ενδιαφέρον σε Κύπρο και Ελλάδα, για τη δημοσιοποίηση των τεσσάρων πρώτων τόμων του υλικού που συγκέντρωσε η Ειδική «Εξεταστική Επιτροπή» της Ελληνικής Βουλής, για τον λεγόμενο «Φάκελο της Κύπρου», τη διετία 1986-88 Ο κάθε Έλληνας θέλει να μάθει όσο το δυνατό περισσότερα, για το πώς η Κύπρος οδηγήθηκε στην καταστροφή το 1974.
Τον ονομάζω «λεγόμενο Φάκελο της Κύπρου», γιατί έτσι είναι, αφού από τους 34 συνολικά τόμους του υλικού που θα δημοσιοποιηθεί, δεν πρόκειται να φανεί όλη η αλήθεια για το ανήκουστο έγκλημα. Γιατί αυτό, επεξηγώ αμέσως:
1. Το υλικό που δημοσιοποιείται, δεν έχει υποστεί τη βάσανο του δικαστηρίου. Είναι απλώς συλλογή μαρτυρικών καταθέσεων όσων εξετάστηκαν από την Επιτροπή. Που δεν ήταν όλοι, όσοι είχαν ανάμειξη στα της Κύπρου. «Αυτό που δημοσιοποιείται», σύμφωνα με τον κ.Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον «Φάκελο της Κύπρου», «δεν είναι αποδεικτικό υλικό».
2. Η ίδια η «Εξεταστική», παραδέχεται,στο πόρισμά της συμπολιτευόμενης πλειοψηφίας – διότι υπήρξαν και άλλα δυο πορίσματα, από βουλευτές άλλων κομμάτων – ότι: «Δεν είναι δυνατόν, από τη φύση των ερευνών, να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία, που πιθανόν να φώτιζαν και από άλλη οπτική γωνία την Κυπριακή τραγωδία».
3. Μα, πώς να είναι αποδεικτικό το υλικό που συγκεντρώθηκε, αφού ο κάθε μάρτυρας έλεγε τα δικά του, ό,τι ήθελε. Με δεδομένο, μάλιστα, το ότι οι περισσότεροι από τους μάρτυρες ήταν αξιωματικοί που υπηρέτησαν στην Κύπρο και σ’ αυτούς αποδίδονταν οι πιο πολλές, ή και όλες, οι ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία, είναι το λιγότερο αστείο να μην προσπάθησαν, κατά την «ανάκρισή» τους στην «Εξεταστική», να κρύψουν, ή και αλλοιώσουν, γεγονότα, για σκοπούς προσωπικής άμυνας και απόσεισης ευθυνών.
4. Το ότι, επίσης, έγινε προσπάθεια αλλοίωσης της Ιστορίας από τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση, τι σήμαινε; Αναφέρομαι στη διαταγή (Νιόβρης 1974) του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, Δ. Αρμπούζη, και του Αρχηγού Στρατού Ξηράς, Ι. Ντάβου, όπως «καταστραφούν δια πυράς» όλες οι εκθέσεις πολεμικής δράσης των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και μονίμων υπαξιωματικών, που υπηρέτησαν στην Κύπρο την κρίσιμη περίοδο και συνταχθούν καινούργιες»!
5. Αλλά, για ποιαν Ιστορία και αλήθεια μπορούμε να μιλούμε, όταν από την «Εξεταστική» δεν παρέλασαν κύριοι πρωταγωνιστές της κρίσιμης για την Κύπρο περιόδου, όπως ο Κ. Καραμανλής; Και πώς εξηγείται το γεγονός, ότι ο Νίκος Σαμψών προθυμοποιήθηκε να καταθέσει, αλλά τον απέκλεισαν, αφού δεν αποδέχτηκε τον «όρο» τους να μην αναφέρει οτιδήποτε για τους Καραμανλή και Μακάριο; Είναι αυτό, μήπως, προσπάθεια για τη διακρίβωση της ιστορικής αλήθειας;
6. Κατά τον ίδιο, δυστυχώς, τρόπο, λειτούργησε και η «Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου» της Κυπριακής Βουλής. Υπάρχουν «κτυπητές» τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες παραλείπω λόγω χώρου, όμως ρωτώ: Γιατί εμένα, ή άλλο συνάδελφό μου, δημοσιογράφο ή τυπογράφο της εφημερίδας «Εθνική», κατά την περίοδο 1973-74, δεν μας κάλεσαν στην Επιτροπή, για να μαρτυρήσουμε τα όσα δεινά και ανήκουστα ζήσαμε από κρατικά όργανα; (απειλές, παράνομες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, κλοπή σελίδων, κλείσιμο εφημερίδας, κλπ.)
6. Ερώτηση: Γιατί η «Εξεταστική Επιτροπή» της Βουλής των Ελλήνων, κάλυψε στις εργασίες της μόνο την περίοδο 1/1/1967-31/12/1974; Δεν ήταν, μήπως, αιτίες καταστροφής της Κύπρου οι επάρατες Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που έθαβαν την Ένωση και έφεραν στο προσκήνιο ένα ομοίωμα κράτους που δεν μπορούσε να λειτουργήσει με κανένα τρόπο; Δεν οδηγούσε στο βάραθρο η ύπαρξη παρακρατικών Οργανώσεων το 1960-63, οι δολοφονίες και η με πολλούς τρόπους καταπίεση όσων αντιτάσσονταν στο ζυριχικό έκτρωμα; Δεν ήταν εκτροπή η συμφωνία της «Πράσινης Γραμμής», που από το 1963 διχοτόμησε τη Λευκωσία; Δεν ήταν αντεθνική ενέργεια, το όργιο σε βάρος της ελληνικής μεραρχίας κατά την περίοδο 1964-67; (Μέχρι και «κατοχική δύναμη», έφτασε να αποκαλείται!)
7. Η καταστροφή της Κύπρου έγινε προσπάθεια να κουκουλωθεί από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Και να πώς: Τον Μάρτιο του 1975, με νωπά ακόμα τα σημάδια του πολέμου, του θανάτου, του ολέθρου και της προσφυγιάς στην Κύπρο, έγινε νόμος του κράτους το εξής: «Για να μην διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά απάντων των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας»!
8. Ερώτηση: Αν οι ηγήτορες της Ελλάδας πίστευαν πως για την κυπριακή τραγωδία ευθυνόταν μόνο η Χούντα, δεν θα άνοιγαν τον «Φάκελο» από την πρώτη στιγμή; Δεν θα δίκαζαν και θα καταδίκαζαν τους υπευθύνους; Ασφαλώς και θα το έκαναν. Όμως, ποτέ δεν το έκαμαν. Ακόμα και ο Δ. Ιωαννίδης, δικάστηκε και καταδικάστηκε για το Πολυτεχνείο και όχι για την Κύπρο. Να προσθέσω, εν προκειμένω, και τη δήλωση στο ΡΙΚ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κουτσογιάννη, μέλους της «Εξεταστικής Επιτροπής», ότι ενώ συνέχιζαν τη δουλειά τους ως Επιτροπή, απανωτά έφταναν τα τηλεφωνήματα από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Α. Παπανδρέου, «να σταματήσουν»! Άρα;
9. Για το υλικό που δημοσιοποιείται, λέγεται από τους υπευθύνους, ότι «κανείς δεν έχει επέμβει επάνω του», ότι «υπάρχουν τα λάθη, οι παρατυπίες, οι χειρόγραφες διορθώσεις» και ότι «είναι απολύτως γνήσιο τεκμήριο». Ναι, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί, ότι δεν έχει υπεξαιρεθεί υλικό από ενόχους και συνενόχους, που βρέθηκαν στην εξουσία στην Ελλάδα από το 1988 μέχρι σήμερα;
Στο δια ταύτα: Το μόνο θετικό που προσθέτει η δημοσιοποίηση στοιχείων του «Φακέλου», είναι η άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ένα κομμάτι της ιστορικής αλήθειας. Όμως, η καταστροφή της Κύπρου είναι ένα πολύ σοβαρό και πολύπλευρο θέμα και δεν εξαντλείται με τα πιο πάνω.

nikospa.wordpress.com
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters