Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

ΠΩΣ ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ - ΕΓΓΡΑΦΟ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Του Ανδρέα Καψαμπέλη
 
Eγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εξωτερικών, από το οποίο προκύπτει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια για το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί κερκόπορτα για το Αιγαίο και τη Θράκη, αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία»!

Το έγγραφο, που χαρακτηρίζεται «επείγον», έχει αποσταλεί στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές λίγες ημέρες αργότερα και ως αφορμή έχει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό.

Το σκέλος αυτό έχει αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους -μετά το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα- της συμφωνίας, για την οποία μάλιστα επικρατεί εξίσου μεγάλη ασάφεια αλλά και ανησυχία ως προς την απειλή που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους με εμπορικό σήμα τη
λέξη «Μακεδονία» ή τον προσδιορισμό «μακεδονικό». Την ασάφεια και αβεβαιότητα ενισχύει το σχετικό άρθρο της συμφωνίας που διευκολύνει -μέσω και της εμπορικής οδού- τις γενικότερες επιδιώξεις των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας, ως συνέπεια της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.


Απειλή
Το σημαντικό από το εν λόγω έγγραφο είναι ότι εντοπίζεται -δίπλα στη «Μακεδονία»- η ίδια ακριβώς απειλή για τη «Θράκη» και το «Αιγαίο» με εργαλείο τα προϊόντα που διακινούνται σε ξένες αγορές. Ο συσχετισμός αυτός μάλιστα κάθε άλλο παρά τυχαίος ή ανώδυνος θεωρείται, καθώς την ίδια ώρα που εδραιώνεται από τη μία πλευρά ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, από την άλλη, οι ύπουλες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας με τα σενάρια είτε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο είτε για καθεστώς αυτονομίας στη Θράκη...

Οπως φαίνεται από το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Φραγκίσκου Βέρρου, και περιλαμβάνει προσεκτικές και «άχρωμες» διπλωματικές διατυπώσεις, που δεν απομειώνουν όμως τη μεγάλη σημασία του στην παρούσα συγκυρία, είχε πραγματοποιηθεί παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα, όπως επιγράφεται, ήταν η «διερεύνηση χρήσης ελληνικών οινικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” σε ξένες αγορές». Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν «περιπτώσεις χρήσης ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” επί ετικετών οίνων που παράγονται και πωλούνται στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, από επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας αλλά και της Βουλγαρίας και της Πολωνίας. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις γίνεται χρήση λοιπών συμβόλων και λέξεων, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δίδεται στον αλλοδαπό καταναλωτή η εντύπωση ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν, ενώ δεν είναι».

Οπως υπογραμμίζεται, «οι όροι “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο”, αλλά και οι λατινικοί ισοδύναμοί τους, αποτελούν ευρωπαϊκές προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις για οίνους που προέρχονται από τις αντίστοιχες ελληνικές περιοχές». Ακόμη αναφέρεται ότι από την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση των ονομασιών αυτών «οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται απώλεια μεριδίου στις ξένες αγορές και λόγω της μη πιστοποιημένης ποιότητας πολλών από αυτά τα προϊόντα, πλήττεται η φήμη των ελληνικών κρασιών και υπονομεύονται οι προσπάθειές τους να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές».


Ερευνα
Με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου -οκτώ μόλις ημέρες μετά τις Πρέσπες- καλούνται οι παραλήπτες του να πραγματοποιήσουν «εκτεταμένη έρευνα της επιτόπιας αγοράς, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας και της Αυστραλίας για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών προϊόντων». Ως προθεσμία για τη συλλογή των στοιχείων τίθεται η προσεχής Παρασκευή 13 Ιουλίου, που τυγχάνει να είναι και η επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οπότε ξεκινά μια νέα περίοδος για τα Σκόπια με όλα τα «μακεδονικά» πλεονεκτήματα που τους προσέφερε με την αμφισβητούμενη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση.

Ενώ, μάλιστα, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και διπλωμάτες άρχισαν έναν αγώνα δρόμου για να διασώσουν ό,τι μπορούν, ο κ. Κοτζιάς στη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Δημητρόφ υπό τα χαμόγελα Τσίπρα και Ζάεφ αναγνώριζε ότι «σε σχέση με τα ονόματα και τις ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο». Και για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί ομάδα ειδικών «εντός του 2019», που «θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα διασφαλιστεί η προστασία των μακεδονικών προϊόντων όταν ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών προοιωνίζεται σημαντικές παραχωρήσεις, μέσω της «αμοιβαιότητας», προς την άλλη πλευρά ως προς τη χρήση των ενδείξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» με τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στο εθνικό θέμα αλλά και για πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες παραγωγούς και εργαζομένους. Οπως επίσης επισημαίνεται, κατά τον ίδιο τρόπο που τα Σκόπια πέτυχαν να εγείρουν αμφισβητήσεις επί των ελληνικών προϊόντων ως τμήμα του συνολικού σχεδίου τους, έτσι ανοίγει και ο δρόμος για να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι τουρκικές απειλές στη Θράκη και στο Αιγαίο.


Επίσπευση από το ΣτΕ  ζητούν οι παμμακεδονικές
Εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται Τετάρτη και Πέμπτη, αυτή η εβδομάδα ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη και από δικαστικής πλευράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι παμμακεδονικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή της με νέα αίτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή ζητούν «ταχύτατο προσδιορισμό» της συζήτησης για προσωρινή διαταγή κατά της συμφωνίας ως την Τρίτη εξαιτίας «της κατεπείγουσας περίπτωσης και της προφανούς αντισυνταγματικότητας της καταστροφικής δέσμευσης της Ελλάδας με μόνη την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών», όπως τονίζουν. Η «απόλυτα κατεπείγουσα κατάσταση» εξηγείται από το γεγονός ότι στην ελληνική Βουλή «θα έρθει για κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, μαζί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταγενέστερα και πάντως, αφού αυτή Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρωθεί». Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας και -παρά τις δημόσιες εντυπώσεις- σημαίνει ότι «για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν απαιτείται ΚΑΝ προηγούμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην Ελληνική Βουλή ή μέσω προεδρικού διατάγματος, αλλά αυτή θα ξεκινήσει, πραγματοποιηθεί και ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, χωρίς καμία άλλη διαδικασία από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ!»


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters