Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΘΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ


Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο, για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Όμως, δικαιολογημένα η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νίκη του, αφού τα δείγματα νοθείας είναι πολλά. Την ίδια στιγμή είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της για να επιτύχει οτιδήποτε.

Σε μία χώρα όπου ένας πανίσχυρος πρόεδρος έχει στη δούλεψη του τον στρατό, την αστυνομία και το παρακράτος, οι αντίπαλοί του δεν έχουν την παραμικρή τύχη. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με νοθεία ή όχι, δεν θα κουνηθεί από τη θέση του και θα πραγματοποιήσει το όνειρο του: Να γίνει δικτάτορας ψηφισμένος από το λαό.

Ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν οι διεθνείς οργανισμοί αποδεχθούν ως καθαρή τη νίκη του. Ότι και να αποφασίσουν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, δεν θα ιδρώσει το αυτί του Ερντογάν. Οπότε, δεν θα εκπλαγώ αν οι ξένοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλο, …στοιχηθούν για να τον συγχαρούν. Είναι βέβαιο πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα εκφράσει τα θερμά συγχαρητήριά του, αν δεν το έχει πράξει ήδη.

Η τουρκική αντιπολίτευση, που παραμένει διχασμένη, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Εάν ήταν ενωμένη, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για την Τουρκία την επομένη ημέρα των εκλογών. Αποδείχθηκε ότι χωρισμένος ο αντι-Ερντογάν πολιτικός κόσμος, δεν έχει να προσφέρει στο λαό μία άλλη εναλλακτική. Οι κραυγές της αντιπολίτευσης για τη νοθεία που διέπραξε ο ισλαμιστής ηγέτης της χώρας, θα «πεθάνουν» όσο περνούν οι μέρες. Εκτός αν αποφασίσουν να «αυτοκτονήσουν» υπό την έννοια ότι ο στρατός, η αστυνομία και το παρακράτος του Ερντογάν δεν χωρατεύουν.

Θα έχουν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις της Αμερικής και της Ευρώπης στη νίκη του Ερντογάν. Θα παραμείνουν «παγωμένες» οι σχέσεις ή θα είναι η νίκη του η αρχή για να γυρίσει σελίδα και να επιχειρήσει μία συνθηκολόγηση, που θα τον επαναφέρει στη Δύση. Ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει στο μυαλό του προέδρου της Τουρκίας και όλες οι αναλύσεις βασίζονται σε υποθέσεις.

Εάν πραγματικά τον ενδιαφέρει η βελτίωση των σχέσεων με τους Δυτικούς, πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. Και η λέξη αυτή δεν εκφράζει τον Ερντογάν που γνωρίζαμε μέχρι πριν τις εκλογές. Υποθέτω ότι απολαμβάνει τη σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος τον αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίσο και από την άλλη, δεν τον ενοχλεί για το σεβασμό των γειτόνων του και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν βλέπω πραγματικά κάποιο λόγο για να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί. Σε αυτή τη φάση δεν τον συμφέρει να τα «σπάσει» με τη Ρωσία, αντίθετα είναι προς το συμφέρον του να ενδυναμώσει τις οικονομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές σχέσεις.

Οι σχέσεις με την Αμερική βρίσκονται σε οριακό σημείο και στο στάδιο αυτό η Ουάσιγκτον αναλύει τα υπέρ και τα κατά μίας μετωπικής σύγκρουσης. Εάν ο κ. Ερντογάν παραμείνει οχυρωμένος στις θέσεις του, τότε σημαίνει ότι επιδιώκει τη σύγκρουση με την Αμερική. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχασαν από τον Πούτιν μία σύμμαχο χώρα, στην οποία επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσουν την προσπάθεια της συνεννόησης, αλλά θα θέσουν χρονοδιάγραμμα. Διότι, όπως έχω γράψει πολλές φορές, τούτη η κυβέρνηση του Τραμπ, απέδειξε ότι δεν φτύνει στα μούτρα της. Γιατί να το πράξει με την Τουρκία, όταν ο πρόεδρος της Αμερικής αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο όλες τις άλλες χώρες. Θα έχει ενδιαφέρον που θα καταλήξει αυτή η υπόγεια σύγκρουσή της Ουάσιγκτον με τον Ερντογάν.

Σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους, και επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον ανύπαρκτοι, εικάζω ότι θα πέσουν στα γόνατα ενώπιον του Σουλτάνου και θα τον προσκυνήσουν. Αυτή η στάση θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας εναντίον του Αιγαίου και της Κύπρου, αυτές θα συνεχιστούν. Μετά τη νίκη του, ο Ερντογάν είναι πλέον ανεξέλεγκτος. Άλλωστε, σε ένα θέμα με το οποίο συμφωνεί απόλυτα με την τουρκική αντιπολίτευση είναι στις διεκδικήσεις νησιών του Αιγαίου και στο Κυπριακό.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι αντίπαλοί του έβγαζαν πολεμικές κραυγές διεκδικώντας δεκάδες νησιά και βραχονησίδες. Αποδείχθηκαν σε αυτό το θέμα πιο εθνικιστές από τον Ερντογάν. Άρα, συμφωνούν και με την επεκτατική πολιτική της χώρας τους στο Αιγαίο και την Κύπρο.

 Όσοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία πιστεύουν ότι η νέα νίκη του Τούρκου προέδρου, θα τον κάνει πιο «μαλακό», να με συγχωρούν αλλά έχουν μαζέψει στα μυαλά τους όλη τη βλακεία της υφηλίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί ούτε ένα πόντο από τις θέσεις του. Θα συνεχίσει να προκαλεί και στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου, όμως -για πρώτη φορά- θα συναντήσει αντίδραση, διότι μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι. Αποκλείω ότι θα φύγουν με την ουρά στα σκέλια, όπως οι Ιταλοί.

Ενώ οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού για την Ελλάδα, στην Αθήνα, το πολιτικό προσωπικό έχει ζωστεί τα άρματα. Όχι εναντίον του …Ερντογάν! Δεν νομίζω να είχαμε πότε τόσες «ανταλλαγές» μίσους μεταξύ των πολιτικών. Σας διαβεβαιώ ούτε την εποχή της μεγάλης κόντρας του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Δεν μπορεί να πορευθεί άλλο μέσα σε αυτό το κλίμα μίσους και φανατισμού. Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για τον τόπο, αλλά ο πολιτικός κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα συμφέροντά του, αντί για την Ελλάδα. Φαντάζομαι θα ξυπνήσουν εάν η χώρα βρεθεί ενώπιον εθνικής κρίσης…
 

hellasjournal.com
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters