Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ : ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ (ΕΥΡΩΠΑΙΟ) ΞΕΝΟΔΟΧΟ

Του Νίκου Μελέτη

Αντιμέτωπη με ένα από τα δυσμενή σενάρια βρίσκεται η Αθήνα, καθώς μετά το βέτο των τριών Ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία, που μετατίθενται για το πρώτο εξάμηνο του 2019 και υπό προϋποθέσεις, είναι ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού της Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί με τα Σκόπια και εκείνης που εκκρεμεί η υπογραφή της με την Αλβανία, αφήνοντας πίσω διαπραγματευτικό τετελεσμένο, χωρίς να υπάρχουν όμως Συμφωνίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν απεγνωσμένες εκκλήσεις προς το Παρίσι για αλλαγή στάσης, όμως το μήνυμα από το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι ο Εμάνουελ Μακρόν έχει λάβει τις αποφάσεις του και δεν θα αλλάξουν και έτσι έγινε δεκτή υποχρεωτικά η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο Ιούνιο εφόσον έχουν εκπληρωθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

(Σ.Σ.: Όπως  έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ η απόφαση για την πΓΔΜ προβλέπει  εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, έλεγχο της πορείας συμμόρφωσης από την Κομισιόν, ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια και την υιοθέτηση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδο Κορυφής) πριν συγκληθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο τέλος του 2019 «αναλόγως της προόδου που θα έχει γίνει»). 

Η αναφορά σε Εθνικά Κοινοβούλια αφορά,το Ολλανδικό Κοινοβούλιο το οποίο έχει ταχθεί εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και συνεπώς μέχρι το 2019 θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση προκειμένου  να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ έστω και στο τέλος του 2019. 

Απολύτως προβληματικό είναι  το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε.  δεν προβλέπει ως όρο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το να έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία για το θέμα της ονομασίας και αναφέρει απλώς ότι «προσβλέπει στην επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας»). 

Το γεγονός ότι οι διαθέσεις των τριών χωρών δεν ήταν άγνωστες, δημιουργεί εντύπωση ότι η Αθήνα ήταν η επισπεύδουσα για να κλείσει Συμφωνίες με τα Σκόπια και τα Τίρανα τώρα και να μην αφήσει να σφίξει κι άλλο το «λουρί» στις δυο πρωτεύουσες μέχρις ότου πετύχει καλύτερες συμφωνίες. 

Η κριτική που ασκήθηκε από την Αθήνα και τον Ν. Κοτζιά, στις τρεις χώρες και οι αναφορές σε λαϊκισμό δεν είναι ορθές, γιατί η θέση του Εμάνουελ. Μακρόν ότι προηγείται η αλλαγή και η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. από την νέα διεύρυνση και η θέση των άλλων χωρών για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (που αφορά περισσότερο την Αλβανία) δεν είναι θέματα λαϊκισμού, αλλά υπαρκτά ζητήματα. Και ίσως και η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιμείνει σε ότι αφορά στην Αλβανία και στα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών καθώς η χώρα μας είναι η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης και συχνά κρατικά χορηγούμενης εγκληματικότητας στην Αλβανία.

Έξαλλου με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα θεωρεί μείζον ζήτημα και κριτήριο για την δυνατότητα μιας χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, την επίλυση των διμερών διαφορών, έτσι και κάθε χώρα μέλος έχει δικαίωμα να κρίνει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της πριν αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ και της Αλβανίας. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με την Γερμανία η την Αυστρία, που υπηρετώντας ακριβώς τον ξενοφοβικό λαϊκισμό στις χώρες τους «στηρίζουν» την Αλβανία και την πΓΔΜ αφού τις έχουν μετατρέψει σε χώρες ανάσχεσης των προσφυγικών ροών της Βαλκανικής Διαδρομής, εγκλωβίζοντας τους παράτυπους μετανάστες και προσφυγές στο ελληνικό έδαφος. 

Ο κ. Κοτζιάς πάντως κέρδισε την κοινή γνώμη της Αλβανίας και της πΓΔΜ καθώς ήταν εντονότατη και δημόσια η κινητοποίηση που προκάλεσε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση. 

Ο τρόπος όμως με τον οποίο επί δυο ήμερες αντέδρασε ο Νίκος Κοτζιάς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ,όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ,μαρτυρά την αγωνία της Αθήνας για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς οι δυο σημαντικές επιλογές της κυβέρνησης για Συμφωνίες με την πΓΔΜ και την Αλβανία στηρίζονταν κυρίως στο «καρότο» της Ε.Ε.. 

Γιατί και το ΝΑΤΟ είναι μεν σημαντικό για τα Σκόπια, αλλά μόνον η Ε.Ε. προβλέπει και την χορήγηση κονδυλίων στην προ ενταξιακή φάση, αλλά και είναι απαλλαγμένη και από ιδεολογήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ σχετικά με τον.. «ιμπεριαλιστικό» χαρακτήρα του. 

Η μετάθεση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το τέλος ουσιαστικά του 2019 και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις αποδυναμώνει πλήρως τα επιχειρήματα που θα είχε να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας του ο κ. Ζάεφ προκειμένου να ενισχύσει την πιθανότητα έγκρισης της Συμφωνίας για το όνομα, στο Δημοψήφισμα. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έθεσε το θέμα στις επιστολές που απηύθυνε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. , δηλώνοντας ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του θα «συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία του αναγκαίου θετικού περιβάλλοντος για την επιτυχή ολοκλήρωση των βημάτων που προβλέπονται από την Συμφωνία για την ονομασία..». 

Με δεδομένο ότι το κύριο επιχείρημα του κ. Ζάεφ ήταν ότι η Συμφωνία με την Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και ενώ ήδη ο πρόεδρος Ιβανόφ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, δεν είναι γνωστό εάν θα συνεχίσει κανονικά την διαδικασία με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο η θα καθυστερήσει την κυρωτική διαδικασία. 

Αυτό πιθανόν να βολεύει και την ελληνική κυβέρνηση ,τουλάχιστον τον κ. Καμμένο, καθώς θα καθυστερήσει να έλθει και στην Ελληνική Βουλή η Συμφωνία, αλλά τελικά θα υπάρξει ένα πάγωμα που θα θέσει σε κίνδυνο το μομέντουμ και την δυναμική που είχε διαμορφωθεί. 

Τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση πρακτικά της Συμφωνίας, όπου όμως θα έχει μείνει ως διαπραγματευτικό κεκτημένο για την άλλη πλευρά η αναγνώριση της «Μακεδονικής» ταυτότητας από την Ελλάδα και το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδονικός». Θέματα που αφορούν την καθημερινή πρακτική ,ενώ αντιθέτως το διαπραγματευτικό κεκτημένο για την Αθήνα, της αποδοχής της erga omnes χρήσης της νέας ονομασίας ,θα παραμένει θεωρητικό μέχρι να τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ.. 

Πάντως η κυβέρνηση της πΓΔΜ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, έστω και διακριτικά σχεδόν πανηγύρισε για την απόφαση που μεταθέτει για τον επόμενο Ιούνιο και υπό προϋποθέσεις την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία ανέμενε να λάβει αυτή την Παρασκευή… 

Σε ότι αφορά τα Τίρανα, ο κ. Ράμα με κλειστή προς το παρόν την πόρτα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα έχει κανένα κίνητρο να κλείσει άμεσα την Συμφωνία με την Ελλάδα κυρίως αυτή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αφού ήδη η Ελλάδα εφαρμόζει μονομερώς τις προβλέψεις της συμφωνίας που αφορούν τους Αλβανούς πολίτες στην Ελλάδα, την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης και της «σφραγίδας Apostille» για την κατάργηση της υποχρέωσης επικύρωσης των επίσημων πιστοποιητικών , που απάλλαξε τους Αλβανούς μετανάστες από μια επιβάρυνση σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρω ετησίως ,που κατέβαλλαν στα ελληνικά προξενεία.

hellasjournal.com
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters