Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗΔΩΝ, ΜΕΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ

Του Παναγιώτη Λιάκου
 
Oλόκληρον το Πανελλήνιον συνεκινήθη βαθύτατα και συνεμερίσθη το πένθος της Ελληνικότατης και πατριωτικότατης οικογενείας Δραγούμη. Ο σπαραγμός της πατρικής καρδιάς έσχε πανταχού απήχησιν. Διότι οφείλομεν πάντες να ομολογήσωμεν ότι η αρχοντική αυτή οικογένεια, η καθ’ όλα Ελληνοπρεπής, προσέφερε τόσας υπηρεσίας εις την Πατρίδα, ώστε όλοι οι Ελληνες αποκαλύπτονται μετά σεβασμού και εκτιμήσεως. Περιττόν άλλωστε να υπομνήσωμε ότι το πρώτον θύμα του Μακεδονικού Αγώνος, το οποίον έταμε την λεωφόρον της απελευθερώσεως της Μακεδονικής γης, ο θρυλικός ήρως Παύλος Μελάς, απετέλει μέλος της εν λόγω οικογενείας. Διά τούτο επαναλαμβάνομεν, ο σπαραγμός και η οδύνη της οικογένειας Δραγούμη έσχε Πανελλήνιον απήχησιν».
Εφημερίδα «Εσπερινή», 13 Αυγούστου 1920, σελ. β΄, τίτλος άρθρου «Ο σπαρασμός». Από το βιβλίο του Αθανάσιου Λ. Κόρμαλη «Η εκτέλεση του Ιωνος Δραγούμη στον Τύπο της εποχής», σελ. 45, Αθήνα 1994, εκδόσεις Πελασγός.
Τον Μάιο του 1919, ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη. Οι Ελληνες, γεμάτοι αγωνία, είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ανατολή και στον αγώνα των στρατιωτών μας εναντίον των Τούρκων. Ομως, δεν είχαν λησμονήσει ούτε για λίγο την κερδισμένη υπόθεση της Μακεδονίας και εκείνους -τους λίγους αρχικά και πολλές χιλιάδες αργότερα- οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να επιβάλουν ελληνική κυριαρχία στη γη του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Ο Ιων Δραγούμης δολοφονήθηκε από βενιζελικούς παρακρατικούς στις 31/07/1920 στο κέντρο των Αθηνών, στην περιοχή του ξενοδοχείου «Χίλτον». Σύσσωμος ο Ελληνισμός σπάραξε στο άκουσμα της δολοφονίας του Ιωνος Δραγούμη, του εθνικιστή στοχαστή και πολιτικού, που συμμετείχε στο οργανωτικό σκέλος του Μακεδονικού Αγώνα. Οι σκιές που κινούνταν στα δάση, στα βουνά, στα βαλτοτόπια του Βορρά και πάλευαν και μάτωναν έγιναν στρατιές που αφαίρεσαν με τη λόγχη την ημισέληνο από τη Μακεδονία μας και τη γλίτωσαν από τους Βουλγάρους.

Οι Ελληνες, τις εποχές των θριάμβων, των θυσιών, της αισιοδοξίας και της αθωότητας, συντονίζονται με τα πνεύματα που εκπροσωπούν τα ηγετικά αρχέτυπα του έθνους. Με φλογερούς πατριώτες, όχι με ενδοτικά ψοφίμια. Ταυτίζουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις πράξεις και τους πόθους τους με όσες φαινομενικά άφθαστες κορυφές θάρρους και αρετής υποδεικνύουν οι γνήσιοι και άξιοι εμπροσθοφύλακες της φυλής των Ελλήνων. Μόνο έτσι γίνονται εφικτά θαύματα, όπως η Εθνεγερσία του 1821, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913, η συντριβή των Ιταλών στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και τόσες άλλες στιγμές όπου τιμήθηκε το όνομα της πατρίδας μας.

Ο λαός μας, το 1920, αγωνιούσε για την έκβαση της επιχείρησης στη Μικρασία, αλλά ο χρόνος σταμάτησε, η αγωνία έπαψε, όλα πάγωσαν με την ανακοίνωση του θανάτου του Ιωνος Δραγούμη. Θεωρούσαν τον ιδεολογικό καθοδηγητή και πολιτικό οργανωτή του Μακεδονικού Αγώνα ισότιμο του Παύλου Μελά, του παλικαριού που θέρισε ο ανδροφόνος Αρης στη μάχη για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η Μεγάλη Ιδέα ήταν εκείνη που έθρεψε το Γένος μας τα χρόνια των μεγάλων δοκιμασιών. Ο ηρωικός τρόπος ζωής των μπροστάρηδων ήταν το παράδειγμα που ακολούθησαν οι νέοι και γέμιζε η ζωή τους με τον πιο δυσεύρετο θησαυρό του κόσμου: το νόημα. Η παρακμή, το κενό, η ανία, η διάλυση των κοινωνιών, η εξάρτηση από ουσίες και πρόσωπα είναι παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα της έλλειψης πίστης και νοήματος ζωής. Οσοι βρίσκουν νόημα και έχουν πίστη στον Θεό και στην εκπλήρωση των πεπρωμένων της φυλής δεν έχουν ανάγκη από κάτι άλλο για να «γεμίζουν» ή να «σκοτώνουν» τον χρόνο τους. Οι θρησκείες (γιατί περί θρησκειών πρόκειται) του κοσμοπολιτισμού, της παγκοσμιοποίησης, του πολιτισμικού ή πολιτικού μαρξισμού είναι αγωγοί απ’ όπου περνά το δηλητήριο του μηδενισμού στις φλέβες των δυτικών κοινωνιών.

Ανδρείκελα και αρλεκίνοι υποδύονται τους ηγέτες και βομβαρδίζουν τα ώτα των πολιτών με μεγαλαυχίες και κούφιες υποσχέσεις, ενώ το προσωπικό παράδειγμά τους, η πορεία του δικού τους βίου, τα δικά τους πεπραγμένα είναι τόσο αξιοθρήνητα όσο οι πνευματικές ψώρες που υπερασπίζονται.
Η Ελλάδα για να επιβιώσει πρέπει να βαδίσει πάνω στα βήματα Δραγούμηδων, Μελάδων και Κολοκοτρωναίων. Πρέπει να εμπιστευτεί την πολιτική εξουσία και την πνευματική καθοδήγησή της σε εκείνους που θέλουν να τη λευτερώσουν, να τη μεγαλώσουν και να τιμωρήσουν δίχως έλεος όσους την έφεραν επαιτούσα στα σκαλιά των ισχυρών.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters