Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ POLIS ART CAFE ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ « ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ - ΚΥΠΡΟΣ 1974» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ - ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Εξαιρετική βραδιά χθες στο Polis Art Cafe στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Δημητριάδη με τίτλο « Αυτοί που τίμησαν την στολή τους - Κύπρος 1974», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πελασγός. Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τέλος μιας τριλογίας του συγγραφέα που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των γεγονότων του καλοκαιριού του 1974 στη Κύπρο. Το πρώτο βιβλίο ήταν το : «ΚΥΠΡΟΣ 1974 – Η μεγάλη προδοσία», ακολούθησε η επιμέλεια μιας μεγάλης αφήγηση του τελευταίου στρατοπεδάρχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ταξχου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου με τίτλο: «Το χρονικό της μάχης του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 14-16/8/1974», και τελευταίο το βιβλίο που παρουσιάσαμε σήμερα, όλα από τις εκδόσεις Πελασγός.
Με τον φίλους μου Κώστα Δημητριάδη και Γιάννη Γιαννάκενα, οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν πολλές φορές πάνω σ’ αυτήν την τριλογία έχοντας την τιμή να με επιλέξουν να είμαι ο συντονιστής στις πιο πολλές από τις παρουσιάσεις των δυο προηγουμένων βιβλίων του Κώστα. Έτσι και τώρα είμαι εδώ για να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδρομή, στην Αθήνα, στο όμορφο χώρο του Polis Art Café.
Την κατάμεστη αίθουσα υποδέχθηκε όπως πάντα ο φιλόξενος ιδιοκτήτης της Βασίλης Χατζηιακώβου, καλώντας αμέσως μετά τον εκδότη του βιβλίου Γιάννη Γιαννάκενα, ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα αλλά και για τη διαδρομή αυτής της τριλογίας που ολοκλήρωσαν μαζί για την Κύπρο του 1974.
Την εκδήλωση χαιρέτησε πρώτη η Πρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής αδηλώτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων κ. Μαρία Καλμπουρτζή τονίζοντας τη σημασία του ανθρωπιστικού ζητήματος της διευκρίνησης της τύχης των αγνοουμένων του πολέμου του 1974 και ειδικά για τους εξ Ελλάδος που ήταν όλοι στρατιώτες και αξιωματικοί.
Ακολούθησε η κόρη του αειμνήστου Τχη ΠΖ Αγγ. Αβραμίδη Υ/δκτη της Α' μοίρας καταδρομών που στάλθηκε στο νησί με την γνωστή "Αποστολή Νίκη", κ. Κλαίρη Αβραμίδου, που αναφέρθηκε στην τολμηρή αυτή αεροαποβατική επιχείρηση που ήταν και η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Οι δυο αξιόλογες κυρίες αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την εγκυρότητα των βιβλίων του.
Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο συγγραφέας ο οποίος μίλησε για το τελευταίο αυτό βιβλίο –λεύκωμα της τριλογίας, για τους ΗΡΩΕΣ εκ μητροπολιτικής Ελλάδος στρατιωτικούς που πραγματικά τίμησαν τη στολή τους και τον ελληνισμό εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στη μαρτυρική Κύπρο. Ανέπτυξε, στη διάρκεια της ομιλίας του, συνοπτικά αλλά περιεκτικά, όλα τα δραματικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού, που όντως είχανε «άρωμα προδοσίας».
Ακολούθως ο Κώστας Δημητριάδης συνομίλησε με το κοινό και απάντησε σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συζήτηση. Είχαμε, επίσης, την χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας αρκετούς συγγενείς και απογόνους στρατιωτικών που έπεσαν ηρωικά ή αγνοούνται στην Κύπρο το 1974, τιμώντας πραγματικά την στολή τους, όπως και μερικούς απ’ αυτούς που πολέμησαν με την ελληνική στολή τον τούρκο εισβολέα.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση συντόνισε ο γράφων Σπύρος Δημητρίου αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή
(Την εκδήλωση βιντεοσκόπησε ο πάντα παρών Βασίλης Στυλιανέσης μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων και του ιστολογίου ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ)


ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ : https://www.hellasbooks.gr/
33 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΛΑΣΓΟΣ  : http://ekdoseispelasgos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters