Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ''ΦΤΥΝΕΙΣ'' ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΟΥ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;Του Δημήτρη Γ. Απόκη 

Διεθνολόγου – Δημοσιογράφου, Απόφοιτου του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και μέλος του, The International Institute of Strategic Studies.
 

Οι παππούδες μας που είχαν τη σοφία που συμβαδίζει με την ιστορία και την πορεία της Ελλάδας έλεγαν, «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Χθες στο άνευ ουσίας και επιρροής κέντρο ψυχοθεραπείας που αποκαλείται Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιοι είναι οι φίλοι με τους οποίους αποφάσισε να συμπαραταχθεί, και ποιους βάζει απέναντι.
Η χθεσινή κίνηση από την Ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει υπέρ του Ψηφίσματος που καταδίκαζε την απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της από το Τέλ Αβίβ, την κατατάσσει στο στρατόπεδο των φίλων του μεγάλου δημοκράτη Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προώθηση του Ψηφίσματος και στις ύβρεις εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν που ήρθε, λίγες ημέρες πριν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου και πούλησε ωμό τσαμπουκά έναντι της Ελλάδας και του λαού της.
Την ίδια στιγμή με τη χθεσινή κίνηση βάλαμε απέναντι τους μοναδικούς στρατηγικούς εταίρους που έχουν απομείνει σε αυτό τον άμοιρο τόπο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Δυστυχώς το ίδιο έκανε και η Κύπρος, αλλά για όσους καταλαβαίνουν εκεί το πράγμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Η μοναδική σοβαρή στρατηγική κίνηση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια ήταν η σύναψη μιας στενής σχέσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και εδώ η Κύπρος είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα.
Σε μια κομβική στιγμή για το έθνος του Ισραήλ, η Ελλάδα επέλεξε να το φτύσει κατάμουτρα. Όποιες και να είναι οι επίσημες αντιδράσεις, όσοι καταλαβαίνουν, ξέρουν ότι το Ισραήλ ποτέ δεν ξεχνά αυτούς που στις δύσκολες ώρες το φτύνουν.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι στην Αθήνα έχουν πλήρη άγνοια του τι σημαίνει AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee), στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την πιο ισχυρή οργάνωση ξένης χώρας εντός των ΗΠΑ.
Μετά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μας βομβαρδίζουν με το σλόγκαν των Αμερικανικών επενδύσεων. Η θέληση σίγουρα υπήρχε. Άλλωστε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κάνει τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσει ο άνθρωπος και κάποιοι τον ανταμείβουν με την άδεια στο δολοφόνο – τρομοκράτη Κουφοντίνα και στηλιτεύοντας τις ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ανοίξτε τα ταμεία έρχονται οι Αμερικανικές επενδύσεις με τη σέσουλα. Βαθιά νυχτωμένοι το λιγότερο.
Βέβαια το αντεπιχείρημα είναι γνωστό. Μα τι να κάνουμε; Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάποιοι άλλοι είναι, αλλά είχαν κουκούτσι μυαλό και δήλωσαν αποχή. Και μάλιστα είναι και χώρες με πολύ λιγότερα στρατηγικού χαρακτήρα προβλήματα, από ότι η Ελλάδα. Αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι ποτέ δυνατόν να πάμε κόντρα στα αφεντικά του Βερολίνου; Είναι δυνατόν να μην στηρίξουμε τα συμφέροντα του γίγαντα Μακρόν, και να πληγούν τα συμφέροντα του στον αραβικό κόσμο; Άλλωστε όταν ήρθε εδώ με ορδές αγοραστών αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας.
Θα ακουστούν επίσης τα γνωστά περί παραδοσιακής φιλίας με τους ‘Άραβες και του Παλαιστινίους. Είδαμε τι κερδίσαμε τόσα χρόνια από την εποχή που φέρναμε τον Αραφάτ, που η γυναίκα του βρέθηκε με εκατομμύρια το Παρίσι και σηκώναμε μαζί του τα χέρια. Σίγουρα θα μας στηρίξουν στην περίπτωση που ο δικτάτορας της Τουρκίας, αποφασίσει να τα κάνει μπάχαλο.
Κάποιοι αρνούνται συστηματικά να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο που τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλοι θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποια πλάτη θα ακουμπήσουν.
Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, και δεν το έκρυψαν κατέγραψαν από τη μια τους φίλους τους και από την άλλη τους επιδέξιους (αποχές) με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν και να τους στηρίξουν. Το ίδιο και το Ισραήλ. Και μόνο αδαής είναι αυτός που πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει με τον Πρόεδρο Τράμπ και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Έχει να κάνει με το έθνος των ΗΠΑ και το έθνος του Ισραήλ.
Το μήνυμα που ανέβασε η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ευχαριστώντας τις χώρες που στάθηκαν στο πλευρό της Ουάσιγκτον, έχοντας μάλιστα ένα προς ένα τα ονόματά τους τα λέει όλα.
Το παιχνίδι στην περιοχή μας είναι χοντρό και θα έχει απώλειες. Κάποιοι στην Αθήνα μέσα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν στρατηγικά σε πολλαπλά επίπεδα.
Τι θα έλεγαν οι παππούδες; «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.»


mignatiou
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters