Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ : Ο ERDOGAN ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΕΒΡΑ

Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής.
 
Η επίσημη επίσκεψις του Tayyip Erdogan στην Ελλάδα θα ήταν φρόνιμο να είχε μετατεθεί για κάποια άλλη ευνοϊκή συγκυρία αντί να πραγματοποιηθεί κατά την παρούσα περίοδο. Χωρίς περιστροφές εκτιμάται ότι ο ευρισκόμενος σε κατάσταση εντόνου γεωστρατηγικής πιέσεως Τούρκος πρόεδρος, επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες υπαγορεύονται από το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συμφώνως με αυτό επιδιώκεται η σύναψις διμερών σχέσεων με γνώμονα ποια χώρα πρέπει να θεωρείται εχθρική, φιλική ή εταίρος, υπό του πρίσματος της νέο-οθωμανικής τουρκικής γεωστρατηγικής αντιλήψεως.

Την ίδια περίοδο όμως η Τουρκία θεωρεί ότι ΗΠΑ, μαζί με το Ισραήλ και τις κουρδικές οργανώσεις ΡΚΚ και YPG/PYD έχουν συμπήξει μια στρατηγική σχέση, σε βάρος των συμφερόντων της στην ευρυτέρα περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συνεπώς η Αθήνα εμφανίζεται να υποδέχεται τον ευρισκόμενο υπό στενή πολιορκία Erdogan σε μια συγκυρία, κατά την οποίαν πολύ πιθανό να κληθεί ή να βολιδοσκοπηθεί να δώσει απαντήσεις σε επίπεδο κορυφής από τις οποίες θα καταγραφεί σε ποια κατηγορία εκ των τριών υπάγεται. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των σχέσεων που με πολύ κόπο έχουν οικοδομηθεί ιδιαιτέρως στο στρατιωτικό επίπεδο με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ, τίθεται ευλόγως το ερώτημα της χρησιμότητος αλλά και της σκοπιμότητος της επισκέψεως του ανωτάτου πολιτειακού άρχοντος της γείτονος στην χώρα μας.
Ας μην λησμονούμε ότι ο Erdogan συνεχίζει να προωθεί την αναθεωρητική νέο-οθωμανική γεωστρατηγική κατά της Ελλάδος και της Κύπρου προς δυσμάς εργαλειοποιώντας για τον σκοπό αυτό τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τις ροές κυρίως λαθρομεταναστών και δευτερευόντως προσφύγων. Η συνεχής άσκησις γεωστρατηγικού bullying κατά των Αθηνών με υπερπτήσεις, με παραβιάσεις, με εμπλοκές μαχητικών, με εκδόσεις παράνομων ΝΟΤΑΜ και σειρά άλλων προκλητικών ενεργειών αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας δεν έχει μειωθεί ή ανασταλεί. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι καταγραφές των αρμοδίων υπηρεσιών. Όμως υπάρχει και μια άλλη διάστασις στην επίσκεψη του παραϊσλαμιστού προέδρου – δεδηλωμένου οπαδού των θέσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων – που δεν πρέπει με τίποτα να υποτιμηθεί ή να παραγνωρισθεί. Τα τελευταία έτη και εξ αφορμής της αντιϊσραηλινής ρητορικής του Τούρκου προέδρου, έχει προστεθεί στην επικοινωνιακή (τουλάχιστον) φαρέτρα του και η ανάληψις καθηκόντων προστασίας των απανταχού μουσουλμάνων. Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και την Ασία, ακόμη και την Αμερική (βλ. Βενεζουέλα), οι νεοχαλιφατικές τάσεις του Erdogan έχουν αρχίσει να προβληματίζουν αναφορικώς με του μεσομακροπροθέσμους επιδιωκομένους σκοπούς. Στην χώρα μας διαβιεί ένας σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων νομίμων και μη, ο οποίος εκτιμάται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της νέας «επιθέσεως φιλίας» απόρροια της παραϊσλαμιστικής τακτικής του. Άρα κάθε επίσκεψις στην Ελλάδα – η οποία καταλήγει συνήθως στην Θράκη και σε προσευχή σε τζαμί – λαμβάνει πλέον και τα προαναφερόμενα ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλουν να γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες.
Μεταξύ των στόχων του Erdogan περιλαμβάνεται και η προώθησις του Turkish Stream, ως πολιορκητικού κριού στον τομέα της ενεργείας, απότοκος της ρωσοτουρκικής στρατηγικής συνεργασίας. Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να υπάρξει αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως, όπως επίσης – και θα πρέπει να τονιστεί μετ’ επιτάσεως – κάθε πιθανή εξαγγελία-ιδέα προς διερεύνηση για μείωση της εκατέρωθεν στρατιωτικής παρουσίας στην Θράκη.    
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ως θερμός υπέρμαχος του δικαιωματισμού, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια προσφάτου συζητήσεως στην Βουλή εμφατικώς ότι: «… εμείς είμαστε με τις ζέβρες και όχι με τα λιοντάρια». Ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε μορφής υποστηρίξεως και βήματος προβολής στον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποτελεί την εκπεφρασμένη επιτομή του αναθεωρητικού νέο-οθωμανισμού, δεν συνάδει με την υποστήριξη προς τις ζέβρες. Κάθε επαφή με τον Erdogan που οικοδομεί την πρώτη παραϊσλαμιστική «δημοκρατία» δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων με την αιτιολογία της ανάγκης για διαρκή συζήτηση που οδηγεί στον κατευνασμό. Τα εθνικά συμφέροντα προηγούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – τα οποία επικαλείται ανερυθριάστως ο Erdogan– διότι τα τελευταία εργαλειοποιούνται σε βάρος των πρώτων. Αυτό το γνωρίζει κάθε ηγέτης που συνειδητώς επιλέγει να ταχθεί με τη δύναμη του λέοντος απορρίπτοντας την λογική της αυτοφινλανδοποιημένης ζέβρας.              
Σε επίπεδο στρατηγικής η αντιμετώπιση της πολυεπιπέδου τουρκικής απειλής οφείλει να λάβει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά εκτιμάται ότι πρέπει να είναι η επικαιροποιημένη προσαρμογή της εθνικής γεωστρατηγικής στο πλαίσιο μιας περιφερειακής πολιτικής ανασχέσεως σε συνεννόηση με το Τελ Αβίβ, την Λευκωσία και πιθανώς με το Κάιρο, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η νέα «εγκάρδια συνεννόηση» μεταξύ Μόσχας, Αγκύρας και Τεχεράνης συγκροτεί έναν πολιορκητικό κριό με στόχο την θραύση του κρηπιδώματος (σ.σ. Rimland) γεγονός που μπορεί να απειλήσει ζωτικά γεωπολιτικά αγγλοσαξονικά συμφέροντα. Ο «λέων» Erdogan προσδοκά να απολαύσει λεία, την οποίαν ελπίζει να του προσφέρει ως έπαθλο η διαπραγμάτευσις την οποία ασκεί ως νέος «επιτήδειος ουδέτερος» στην οποίαν επιδίδεται ταυτοχρόνως με την Μόσχα και την Ουάσιγκτον, στηριζόμενος επί της αναμφισβητήτου γεωστρατηγικής αξίας της Ανατολίας. Έλεγχος εδαφών εκτός συνόρων, καταπάτηση συνθηκών, κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων κρατών, προνομιακή και αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και κυρίως οι ενεργειακοί πόροι στην Μεσόγειο συγκροτούν το κυρίως μενού της νέο-οθωμανικής λείας. Συνεπώς η Ελλάς δεν μπορεί να καταγραφεί ως μελλοντικός εταίρος, εάν αυτός είναι ο στόχος της καθόλα «υπόπτου» επισκέψεως του Τούρκου προέδρου σε αυτήν την γεωπολιτική συγκυρία…   
Θα ήταν μέγιστο σφάλμα εάν λόγω της φθινούσης τάσεως που εμφανίζει το γεωπολιτικό δυναμικό της χώρας μας (σ.σ. Την οποίαν μπορούμε και πρέπει να αντιστρέψουμε), αποδεχθούμε για ιδεοληπτικούς ή άλλους λόγους την υιοθέτηση του δόγματος «είμαστε με τις ζέβρες». Σε μια τέτοια μη αποδεκτή περίπτωση εκτιμάται ότι η επιχειρούμενη αυτοφινλανδοποίησις της πατρίδος θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ατραπό της σταδιακής μετατροπής μας σε λεία, γεγονός που δεν διαλάθει της προσοχής ιστορικών εχθρών αλλά και όψιμων φίλων.
Συμπερασματικώς η επίσκεψις Erdogan θα πραγματοποιηθεί υπό το κράτος της ανάγκης εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να ασκηθεί νέα πίεση προς την ελληνική ηγεσία, εν όψει εκτιμάται μιας νέας παρελκυστικής τακτικής, γεγονός που θα έπρεπε εκ προοιμίου να έχει αποτραπεί και η επίσκεψις να μετατεθεί σε άλλον χρόνο. Διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος επιλέγοντας το που, το γιατί όπως και το πότε.

LIBERAL
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters