Αντιπροέδρου Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή
Ο πόλεμος του ΄40 βρίσκει το Ταγματάρχη Γρίβα στο 3ο επιτελικό γραφείο του Γ.Ε.Σ να εργάζεται στο τομέα επιχειρήσεων. Ο πόλεμος ήταν αναμενόμενος και το επιτελείο τους προηγούμενους μήνες ασχολούνταν πυρετωδώς με την θωράκιση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Ο Γρίβας ως επιτελικός έχει αυξημένες ευθύνες σ’ αυτή τη διαδικασία αλλά και ως εξ’ απορρήτων σύνδεσμος του Αρχιστρατήγου Παπάγου με την 8η μεραρχία του Υποστράτηγου Κατσιμήτρου που θα δεχόταν τον κύριο όγκο της επίθεσης. Έτσι το πρωινό της 28η Οκτωβρίου 1940 η στρατιωτική ηγεσία δεν κατελήφθη εξ απήνης. Ο Ταγματάρχης Γρίβας ζητά επιμόνως να μετατεθεί στο μέτωπο της Αλβανίας αλλά το επιτελείο τον χρειάζεται στην Αθήνα. Τελικά μετά από τρεις αιτήσεις παραίτησης θα μετατεθεί στις 23 Ιανουαρίου 1941 ως επιτελάρχης, στη «σιδηρά» 2α μεραρχία πεζικού του Υποστρατήγου Γεωργίου Λάβδα..
Προηγουμένως οι νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού οδήγησαν τον Αρχιστράτηγο Παπάγο να δημιουργήσει κλιμάκιο του Γενικού Στρατηγείου στα Ιωάννινα για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Το κλιμάκιο εγκαταστάθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1940 με τον Παπάγο επικεφαλής που μαζί του πήρε και τον Γεώργιο Γρίβα. Δυο μέρες μετά ο Γεώργιος Γρίβας, προάγεται κατ’ εκογήν σε Αντισυνταγματάρχη και μένει για να βοηθήσει στην οργάνωση του κλιμακίου. Στις αρχές Ιανουαρίου 1941 αναχώρησε κάτω από αντίξοες συνθήκες να μεταβεί στην έδρα της 2ας Μεραρχίας.
H 2α Μεραρχία είχε μετακινηθεί από την 1η Νοεμβρίου 1940 για το μέτωπο. Ρίχνεται στον αγώνα και θα ζήσει στιγμές δόξης και εθνικής περηφάνιας μετά από σκληρές μάχες και καιρικές αντιξοότητες να καταλαμβάνει πόλεις και χωριά στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Στο επόμενο δίμηνο η 2α μεραρχία διατήρησε τις θέσεις της στην περιοχή του Αργυροκάστρου παρά τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών πετυχαίνοντας μικρές σχετικά, προελάσεις. Ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας φτάνει στα τέλη Ιανουαρίου 1941 στην έδρα της 2ας Μεραρχίας και θα αντικαταστήσει τον αντισυνταγματάρχη Χριστοδουλίδη Δημήτριο ως Επιτελάρχης. . Όλο αυτό το διάστημα ο Αντισυνταγματάρχης Γρίβας διατρέχει τα φυλάκια, τα υψώματα, καταστρώνει σχέδια και βρίσκεται στις επάλξεις των μάχιμων μονάδων εμψυχώνοντας οπλίτες και αξιωματικούς. Ήταν η «ψυχή» της μεραρχίας.
Αρχές Μαρτίου ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες κοντά στο Τεπελένι και στη συνέχεια έγινε η εαρινή επίθεση των Ιταλών στις 9 Μαρτίου 1941 με την παρουσία του ίδιου του Μπενίτο Μουσσολίνι. Οι επιθέσεις των Ιταλών κράτησαν μια εβδομάδα, ήταν συνεχείς και αιματηρές αλλά η 2α μεραρχία αντιστάθηκε με πυγμή αναγκάζοντας, στο τέλος τους Ιταλούς να παραιτηθούν των προσπαθειών τους γράφοντας ξανά, σελίδες ηρωισμού. Ακολούθησε η γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου 1941 και η συνθηκολόγηση. Η 2α μεραρχία αποφάσισε να απεμπλακεί από το μέτωπο και να υποχωρήσει με τη θλίψη στα μάτια όλων για την τροπή που πήραν τα γεγονότα. Ο Αντισυνταγματάρχης Γρίβας εισηγήθηκε στο Υποστράτηγο Λάβδα να μην παραδώσουν τον οπλισμό στους Γερμανούς θεωρώντας αυτή την πράξη ατιμωτική. Ο Υποστράτηγος Λάβδας συμφώνησε. Όμως η μεραρχία ανεκόπη κοντά στα Ιωάννινα και ο Γρίβας διέφυγε την τελευταία στιγμή έχοντας μαζί του το περίστροφο. Περιπλανώμενος στα γύρω βουνά κατάφερε μετά από πολλές ταλαιπωρίες να φθάσει στην Αθήνα.
Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου