Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΖΙΜΟΥΛΗΣ : Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΝΗΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΚΕΝΔΥΤΑ ΤΑ ΕΠΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (1930)

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη


Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, η χώρα περνούσε μεγάλη οικονομική κρίση, παρόμοια με τη σημερινή. Η πείνα θέριζε τις φτωχές οικογένειες που δεν είχαν ψωμάκι να θρέψουν τα παιδιά τους.  Η μεγάλη απόγνωση που ένοιωθε ένας πολύτεκνος στην Αθήνα, ο Σταμάτης Τζιμούλης, τον  ανάγκασε να προβεί σε παραστάσεις στις Αρχές για να κάνει γνωστό το πρόβλημα του και να λυπηθούν τα νηστικά και ρακένδυτα επτά παιδιά του. ΄Ηταν μερικούς μήνες μετά την πτώχευση που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος και ο δυστυχής πολύτεκνος, στο σπίτι του δεν είχε ούτε ένα ψίχουλο στο τραπέζι λόγω της ανεργίας.
Κάθε βοήθεια  του κράτους προς τους πολύτεκνους έχει καταργηθεί και τα καθημερινά οικογενειακά δράματα που είχαν ως αιτία την φτώχεια, φέρνουν σε απόγνωση μανάδες να εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, πατεράδες να τα πωλούν(!!!), ενώ μια τραγική μάνα στη  Καλαμάτα, τρελαμένη έπνιξε στο αίμα την ίδια τη ζωή που δημιούργησε…
Ο Τζιμούλης γεμάτος απόγνωση, πήρε τα επτά παιδιά του και τα εγκατέλειψε εξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι για να εκδηλώσει έτσι την διαμαρτυρία του για την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας.
Ο τραγικός ανάπηρος οικογενειάρχης, καταγόταν από το χωριό Κάντζικο Κονίτσης και όταν  εξερράγη ο πόλεμος του 1912-13, γεμάτος ενθουσιασμό  κατετάγη ως ηπειρώτης, εθελοντής στον 1ο Λόχο Πεζικού και τραυματίσθηκε σοβαρά στο πόδι, στα υψώματα της Γιουβέσνας εξω από τη Θεσσαλονίκη.
Το 1920 ο Τζιμούλης  γνώρισε την πτωχή χωριατοπούλα Μαρία Καμπόλη  από τα Καλύβια Αττικής και την παντρεύτηκε χωρίς προίκα, αφού δεν είχε. Δούλευαν σκληρά και οι δύο σε οικοδομές για να ζήσουν και απέκτησαν  επτά παιδιά, τους  Γιώργο, Δημήτρη, Παναγιώτα, Γιάννη, Ανδρέα, Σταυρούλα και Αναστασία. Το μεγαλύτερο 12 ετών και το μικρότερο 9 μηνών. Στην αρχή το κράτος  του έδινε ως ανάπηρο πολέμου 60 δρχ, αλλά μετά διέκοψε, λόγω αδυναμίας καταβολής, όλων των επιδομάτων.
Ο Τζιμούλης και η γυναίκα του, εξ αιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έμειναν άνεργοι κι έτσι άρχισε το μεγάλο δράμα τους. Τα παιδιά έκλαιγαν  από την μεγάλη πείνα και η Μαρία, που δεν είχε  να τους δώσει ψωμί να φάνε, στα κλάματα των παιδιών της,  απαντούσε με τα δικά της δάκρυα…
Μέσα στην απόγνωση του, το ζευγάρι πήρε τα επτά παιδιά και κατέφυγαν στο Υπουργείο Προνοίας να ζητήσει  από το Κράτος προστασία. Έμειναν εκεί από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, χωρίς κανείς να τους δώσει σημασία. Απογοητευμένη η Μαρία εγκατέλειψε την οικογένεια της κι έφυγε, ενώ ο Τζιμούλης πήρε τα παιδιά και τραβηξε  για το σπίτι του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου. Ζήτησε από τον σκοπό να του επιτρέψει να δει τον πρωθυπουργό, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε ο δυστυχής ανάπηρος  πολύτεκνος εγκατέλειψε  εκεί τα επτά παιδιά του κι έφυγε, αφού δεν είχε ούτε μία δεκάρα για να τα μεταφέρει στο σπίτι του.
Καθώς όμως απομακρυνόταν, ένας αστυφύλακας  ο υπ’ αρίθ. 71Γ του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος, τον συνέλαβε και μαζί με τα παιδιά του τον οδήγησε στο Τμήμα, όπου ο διοικητής  προσπάθησε να τον πείσει  να πάρει τα παιδιά του, που έκλαιγαν  λόγω της πείνας και να τα πάει στο σπίtτι του.
«Τι να τα κάνω, δεν έχω να τα ταΐσω, δεν μπορώ να τα δω να πεθαίνουν μπροστά μου από την πείνα…»  Έτσι αρνήθηκε  να τα πάρει τα παράτησε, έφυγε και οι συγκινημένοι αστυνομικοί  φρόντισαν να τα ταΐσουν…

Το τέλος της τραγικής μάνας

Την τραγική κατάσταση των παιδιών επιβάρυνε ακόμα περισσότερο η εξαφάνιση της μητέρας τους. Και τους βύθισε στο πένθος όταν μαθεύτηκε  ότι η δύσμοιρη μάνα κάτω από το βάρος της  αυξανόμενης δυστυχίας και της τραγικής κατάστασης των παιδιών της, έδωσε τέλος στη ζωή της! Την επομένη, συγκλονισμένη  η Οργάνωση Παλαιών Πολεμιστών, με εράνους  οργάνωσε συσσίτια  στα γραφεία της  στην οδό Αιόλου, όπου βρήκαν στοργή τα επτά παιδιά του Τζιμούλη, δεινοπαθούσες οικογένειες  αναπήρων πολεμιστών και πολυτέκνων που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Οι πρώτοι που πρόσφεραν τον οβολό τους ήταν ανώτατοι αξιωματικοί, κυρίες ευκατάστατων οικογενειών και τράπεζες…


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Palmografos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters