Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ


 

Του Σάββα Καλεντερίδη

Κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία ζει το νεοοθωμανικό της όνειρο, άλλοτε δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις και αποικιοποιώντας φιλικές προς αυτήν μουσουλμανικές χώρες, άλλοτε εισβάλλοντας σε ξένες χώρες με τον στρατό της και με τρομοκράτες τζιχαντιστές, άλλοτε υπογράφοντας εντελώς παράλογες και παράνομες συμφωνίες οριοθέτησης και άλλοτε εισβάλλοντας στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ξένων χωρών.

Αυτή η επερέκταση και υπερέκθεση της Τουρκίας ευνοήθηκε κυρίως από τρεις εξωγενείς παράγοντες.

Ο ένας ήταν η μείωση σε μεγάλο βαθμό της ΕΝΕΡΓΟΥ παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την τουλάχιστον… περίεργη σχέση που είχε αναπτύξει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ερντογάν αλλά και με τον Πούτιν. Σχέση που έφτασε ως το σημείο να προδώσει όχι μόνο τους Κούρδους αλλά και τα ίδια τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, προς χάριν της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αμέριστη οικονομική, πολιτική και επικοινωνιακή, κυρίως μέσω του Al Jazeera, υποστήριξη που παρείχε το Κατάρ στο νεοοθωμανικό εγχείρημα του Ερντογάν, σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε στον περίγυρό της η Τουρκία, σε συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο τρίτος παράγοντας, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιθετική πολιτική που εκδήλωσε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, ήταν το πάγωμα των γεωτρήσεων και η προσωρινή αποχώρηση των ενεργειακών γιγάντων -ExxonMobil, Total, Eni- από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της κρίσης στον πετρελαϊκό τομέα, κρίση που επιδεινώθηκε με την εμφάνιση του κορονοϊού και της επακολουθήσασας πανδημίας.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την Τουρκία, η οποία βρήκε το πεδίο ελεύθερο και έπαιζε όπως ήθελε τα νεοοθωμανικά της παιχνίδια.

Όμως, όπως γίνεται με όλα τα όνειρα, φαίνεται ότι το νεοοθωμανικό όνειρο, τουλάχιστον όπως το έζησε ο Ερντογάν τα τελευταία δύο χρόνια, αν δεν τελειώνει, αλλάζει δραματικά, για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, ο Τραμπ αποτελεί πλέον παρελθόν όπως όλα δείχνουν, κυρίως η τοποθέτηση από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του εξαιρετικού διπλωμάτη καριέρας Brett H. McGurk στη θέση του υπεύθυνου για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο Brett H. McGurk, διπλωμάτης καριέρας, δικηγόρος και ακαδημαϊκός που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις εθνικής ασφάλειας υπό τους προέδρους Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Καταπολέμηση του ISIS και παραιτήθηκε όταν ο Τραμπ πρόδωσε τις ΗΠΑ και τους Κούρδους, συνεργαζόμενος με τον συνεργάτη του ISIS και σφαγέα των Κούρδων Ερντογάν. Υπογραμμίζουμε ότι η τοποθέτηση του Brett H. McGurk σήμανε συναγερμό στην Αγκυρα, αφού αυτό δηλώνει και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν στο Κουρδικό, το οποίο, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ, αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα της Τουρκίας.

Δεύτερον, το Κατάρ, το οποίο ήταν απομονωμένο από τον αραβικό κόσμο και κυρίως από τις πέντε χώρες του Κόλπου, οι οποίες του είχαν επιβάλει εμπάργκο, επέστρεψε στην αγκαλιά των… αδελφών Αράβων και ετοιμάζεται να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό γίνεται γιατί είναι σε εξέλιξη ένα mega-σχέδιο του Ισραήλ, το οποίο έχει την αμέριστη υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξωτερική-ενεργειακή πολιτική της Ουάσινγκτον με όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτό το mega-σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Κατάρ, αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων των αραβικών χωρών του Κόλπου με αγωγούς μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο Ισραήλ, το οποίο θα καταστεί τερματικός σταθμός και ενεργειακός κόμβος. Από τις ακτές του Ισραήλ το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στον East Med για να μεταφερθεί, μαζί με το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, στην Ευρώπη, η οποία δεν θα εξαρτάται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άρα, δεδομένων των παραπάνω, θα πρέπει να θεωρείται περίπου αδύνατον το Κατάρ να συνεχίσει να στηρίζει, τουλάχιστον με τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τα παράλογα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία θα χάσει τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ αξιόλογο σύμμαχο που είχε στο νεοοθωμανικό της εγχείρημα.

Τρίτον, η περίοδος που το «αλώνι» της αν. Μεσογείου ήταν ελεύθερο και η Τουρκία… αλώνιζε ανενόχλητη μάλλον τελειώνει. Η ExxonMobil / Qatar Petroleum έχει ανακοινώσει ότι επιστρέφει στην αν. Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να πράξουν το ίδιο και οι Total και Eni, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι «κανένα σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της αν. Μεσογείου, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί». Να δούμε το επόμενο διάστημα αν έχουν τα κότσια να στείλουν τις φρεγάτες τους, που είναι παλιολαμαρίνες μπροστά στις αμερικανικές, γαλλικές – ιταλικές φρεγάτες, ή αν θα κάνουν την… πάπια κάπου εκεί στον κόλπο της Αττάλειας, όπως κάνει το «Oruc Reis» το τελευταίο διάστημα!

Ανακεφαλαιώνοντας, η Τουρκία ξύπνησε απότομα από το νεοοθωμανικό της όνειρο και είδε ξαφνικά τη μεγάλη εικόνα μπροστά της, όπως προσπάθησα να την περιγράψω παραπάνω.

Είδε ότι είναι σε εξέλιξη το mega-σχέδιο, από το οποίο αυτοαποκλείστηκε η Τουρκία του Ερντογάν, για τους ίδιους ηλίθιους λόγους που αυτοχειριάζονται όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, για τους ίδιους λόγους που είχαν καβαλήσει καλάμι ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Καντάφι.

Και τώρα που είδαν ότι αυτοαποκλείστηκαν τρέχουν να «επισκευάσουν» τις σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τον Μπάιντεν.

Η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί οι «αρχιτέκτονες» του mega-σχεδίου θέλουν να συμπεριλάβουν και την Τουρκία, και το όχημα για να το πράξουν θα είναι η Πολυμερής Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

Θα ήταν αυτοκτονία αν δεχτούμε να συμμετέχουν στην πολυμερή ισότιμα Ελληνες και μουσουλμάνοι της Κύπρου, ως κοινότητες, εξαφανίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό δεν θα μας το συγχωρήσει η Ιστορία.

Επίσης, θα ήταν αυτοκτονία αν δεχόμασταν να συμμετέχει η Τουρκία, χωρίς να έχει ακυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι η ταφόπλακα του Ελληνισμού.

Αυτά για σήμερα, θα επανέλθουμε στο θέμα, για την περίπτωση που δεν έγιναν κατανοητές οι ευκαιρίες αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Καλή χρονιά.

 

https://www.newsbreak.gr/apopseis/159832/tora-archizoyn-ta-dyskola/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters