Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021

ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Του Σάββα Καλεντερίδη


Η «Cumhuriyet» θεωρείται η σοβαρότερη εφημερίδα της Τουρκίας, προπύργιο του κεμαλικού καθεστωτισμού και της πολιτικής της εσωστρέφειας που τήρησαν ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Ισμέτ Ινονού.

Δεν είναι λίγες οι φωνές διπλωματών αλλά και αρθρογράφων που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική επέκτασης της Τουρκίας, αλλά και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, πολιτικές που επιβλήθηκαν στον Ερντογάν κυρίως από τους ναυάρχους της εθνικιστικής γραμμής. Μία από τις φωνές που αμφισβητούν την πολιτική αυτή είναι ο αρθρογράφος της «Cumhuriyet» Mehmet Ali Gόller, ο οποίος εκφράζει τις ενστάσεις του κυρίως για τη Γαλάζια Πατρίδα στο παρακάτω άρθρο: «Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στις τρεις θάλασσες»

«Στο προηγούμενο άρθρο μας εξετάσαμε το γεωπολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Το πιο σημαντικό δίλημμα της γεωπολιτικής αντίληψης σήμερα είναι η απόκλιση που δημιούργησε στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η οποία κατά τα άλλα είναι μια σωστή έννοια. Επειδή η Γαλάζια Πατρίδα, όπως και η Χερσαία Πατρίδα μας, είναι η περιοχή όπου το κράτος μπορεί να ασκεί πλήρη κυριαρχία.

Όταν περνάτε από τα χωρικά ύδατα σε εκείνα της Αποκλειστικής Ζώνης, που έχετε ονομάσει Γαλάζια Πατρίδα, τότε αυτή χάνει το νόημά της. Κι αυτό γιατί η Γαλάζια Πατρίδα μετατρέπεται σε γαλάζια οικονομική περιοχή. Επειδή οι ΑΟΖ δεν είναι οι περιοχές όπου τα κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχία, αλλά οι περιοχές όπου αποκτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα για οικονομικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για περιοχή πλήρους κυριαρχίας, και οι τρίτες χώρες έχουν ορισμένα δικαιώματα στους τομείς που δηλώνονται ως ΑΟΖ.

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι σωστή ως το δόγμα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας. Αυτή η ανάπτυξη καλύπτει πολλούς τομείς, από την ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού και του τουρκικού εμπορικού στόλου μέχρι την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας και την αύξηση του μεριδίου των θαλάσσιων μεταφορών στις συνολικές μεταφορές.

Επίσης, η Γαλάζια Πατρίδα είναι μια πολύτιμη ιδέα για ένα μη ναυτικό έθνος όσον αφορά την υιοθέτηση χωρικών υδάτων ως μέρος της πατρίδας. Είναι μια σημαντική ιδέα για την κατανόηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο. Ωστόσο, η αύξηση της Γαλάζιας Πατρίδας στα 464.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβάνοντας την ΑΟΖ στις τρεις θάλασσες, δεν είναι ρεαλιστική, δεν είναι νόμιμη και δεν είναι εφικτή.

Το γεγονός ότι δεν ισχύει είναι προφανές από την αποτυχία αποστολής ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει με μεταξύ τους συμφωνία. Ωστόσο, αυτή η περιοχή βρίσκεται εντός της δηλωμένης Γαλάζιας Πατρίδας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα να λέμε από τη μια πλευρά ότι “τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας των 464.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι τα σύνορα του Εθνικού Ορκου” και από την άλλη να μην μπορούμε να στείλουμε καν ερευνητικό σκάφος σε αυτή την περιοχή!

Η Τουρκία κατάντησε μια χώρα που δεν μπορεί να στείλει το πλοίο να ερευνήσει αυτό που έχει ανακηρύξει ως Γαλάζια Πατρίδα. Το αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας: Με μια γεωπολιτική προσέγγιση με βάση την οποία η προστασία της ασφάλειας της Αγκυρας ξεκινά από το Αφρίν, που βρίσκεται στη Συρία, η ασφάλεια του Αφρίν ξεκινά από το Ιντλίμπ, η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία εξαρτάται από την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και η παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος και είναι αδιέξοδο.Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, η Τουρκία;

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία στις τρεις γαλάζιες πατρίδες, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο;

1.Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κρατήσει το θέμα του Αιγαίου ως μια τουρκο-ελληνική υπόθεση. Εάν, ακολουθώντας τη λάθος γραμμή, καταστήσουμε το πρόβλημα του Αιγαίου και το Κυπριακό πρόβλημα της Τουρκίας και της Ε.Ε., αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Εν τω μεταξύ, ψευδείς ισχυρισμοί, όπως “τα 12 νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Ισμέτ Ινονού”, που αντικατοπτρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης του ΑΚΡ να αναμετρηθεί και να μειώσει τον Ατατούρκ, τροφοδοτούν τις ελληνικές θέσεις.

2. Το σχέδιο της Βαλτικής που ενέκρινε το ΝΑΤΟ, ο στόχος των ΗΠΑ να εντάξει την Ουκρανία στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και ο στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί στον Εύξεινο Πόντο μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας αυξάνουν την ένταση. Η επιμονή σε ένα προβληματικό έργο, που είναι το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης το οποίο θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση, θα επηρεάσει αρνητικά για την Τουρκία τη σταθερότητα και τις ισορροπίες στον Εύξεινο Πόντο.

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά τον Εύξεινο Πόντο είναι η ανάληψη από την Τουρκία της διοίκησης της Κοινής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε με σκοπό την αποτροπή εναντίον της Ρωσίας.

Εν ολίγοις, ο Εύξεινος Πόντος θα είναι ένας από τους τομείς όπου οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν την τουρκορωσική συνεργασία τη νέα περίοδο. Το εργαλείο των ΗΠΑ σε αυτό το σχέδιο είναι το ΝΑΤΟ και το έδαφος γι’ αυτό το προετοιμάζει η αντιρωσική πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ για την Κριμαία.

3. Η μεγαλύτερη αδυναμία της Τουρκίας στις προσπάθειες και στον αγώνα που κάνει για κυριαρχία και για απόκτηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο είναι οι πολιτικές υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που την έχουν αφήσει χωρίς συμμάχους στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να προχωρήσουν στην κατανομή των ενεργειακών πόρων, αποκλείοντας την Αγκυρα. Επομένως, τελικά θα δημιουργηθεί ένα τραπέζι γι’ αυτό, με το Συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου. Το πρόβλημα είναι ότι θα καθίσουμε σ’ εκείνο το τραπέζι χωρίς συμμάχους. Η Αγκυρα πρέπει να κάνει ειρήνη με τη Δαμασκό και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα της Λιβύης πρέπει να λυθεί προς όφελος της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Από την άλλη πλευρά, εάν στο τραπέζι καθίσουν οι ΗΠΑ, λόγω των εταιριών τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και η Γαλλία, λόγω της Ε.Ε., η Αγκυρα θα πρέπει να απαιτήσει από τη Ρωσία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η Ρωσία βρίσκεται τώρα στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της Συρίας.

Συμπερασματικά, αν συνεχίσουμε τη λανθασμένη πολιτική μας στις τρεις θάλασσες, όσο περνά ο καιρός θα είναι και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν».


https://www.newsbreak.gr/apopseis/159268/ex-idion-ta-veli-ston-erntogan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters