Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη 

Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''

Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

 

Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την άλλη, υπάρχουν σκεπτικιστές επιστήμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή ακόμη και την ωφελιμότητα του εμβολιασμού.

Γενικώς οι επιστήμονες πορεύονται αποκομίζοντας και οι ίδιοι γνώσεις και εμπειρίες από τη χρήση των εμβολιαστικών σκευασμάτων στον πληθυσμό. Πέραν αυτού, όμως, νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση έχει αποκτηθεί μία σημαντική εμπειρία από τη μέχρι σήμερα πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης, τόσο παγκόσμια όσο και στην πατρίδα μας.

Δυστυχώς, παρά την εμπειρία αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει η ικανότητα, ή και η θέληση, αν προτιμάτε, να αξιοποιηθεί αυτή προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Στη χώρα μας, λ.χ., η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία εδώ και δύο χρόνια ικανού αριθμού ΜΕΘ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μετά βεβαιότητας αναμενόμενων χιλιάδων ασθενών Covid που θα τις χρειάζονταν και θα τις χρειαστούν στο μέλλον, προτίμησε να κατασπαταλήσει εκατομμύρια για μία επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ, με ιδιαίτερα έντονα τρομοκρατικά και εκφοβιστικά χαρακτηριστικά.

Η πολιτική αυτή δημιούργησε έναν διχασμό μέσα στην ελληνική κοινωνία, έφερε σύγχυση, δικαιολογημένες αμφιβολίες και αντιδράσεις στους πολίτες και, το χειρότερο, επέτρεψε σε γραφικούς έως και επικίνδυνους ανθρώπους να παραπληροφορούν και να τερατολογούν στο διαδίκτυο και στα κανάλια. Και, για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά των λεγομένων αρνητών του εμβολιασμού… Καλλιέργησε, δηλαδή, ένα κλίμα αμφισβήτησης φιμώνοντας ακόμη και σοβαρούς σκεπτικιστές επιστήμονες, προσπαθώντας να τους ταυτίσει με γελοίες καταστάσεις, παρέχοντας όμως με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα επίκλησης των σοβαρών και αξιοπρόσεκτων επιστημονικών τους απόψεων από φαιδρά πρόσωπα και συλλογικότητες.

Κακά τα ψέματα. Επειτα από την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο κατασταλτικά όσο και επικοινωνιακά, ένας μόνο τρόπος πλέον υπάρχει για να γίνει ό,τι καλύτερο πια μπορεί στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Κάτι για το οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά από αυτή εδώ τη θέση:

Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων rapid tests σε όλους τους πολίτες και περιορισμοί πρόσβασης σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν δεν επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι βρεθούν ότι νοσούν θα κάνουν την καραντίνα τους και δεν θα μεταδίδουν τον ιό και όλοι οι άλλοι θα συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να παραμείνει πραγματικά οικειοθελής, δηλαδή απόλυτα προαιρετικός, και η όποια επικοινωνιακή πολιτική θα αφορά την προσπάθεια να καταλάβει ο πολίτης ότι το να εμβολιαστεί δεν είναι κάτι που θα τον βοηθήσει να ανακτήσει απλώς την καθημερινότητα της ζωής του, αλλά κάτι που θα του σώσει την ίδια του τη ζωή. Ούτε εξαναγκασμός και πρόστιμα ούτε εκφοβισμός και απειλές ούτε αναστολές εργασίας και απολύσεις, πρακτικές δηλαδή που οδηγούν στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Το να εκπαιδεύσεις έναν πολίτη να συμπεριφέρεται με κοινωνική υπευθυνότητα και να προστατεύει τον εαυτό του απαιτεί από την όποιας μορφής εξουσία να δίνει η ίδια το παράδειγμα σεβασμού της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Αυτός είναι ο δύσκολος αλλά πολιτικά υπεύθυνος δρόμος. Ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι η εύκολη πεπατημένη, που νομοτελειακά όμως οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις τους εξουσιαστές λόγω της απολύτως δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης που δημιουργεί.

 

https://www.newsbreak.gr/apopseis/278912/o-dyskolos-dromos-tis-ypeythynotitas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters