Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΣΕΜΠΑΕΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ : ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη 

Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''

Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

Πριν από περίπου 20 χρόνια ο τότε «ανεξάρτητος» βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που του προσέδιδε η στήριξη των κύκλων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, έλεγε συχνά στις ομιλίες και τις δηλώσεις του: «Βρείτε μου έναν, έστω έναν, μουσουλμάνο της Θράκης που να δηλώνει πως είναι κάτι άλλο εκτός από Τούρκος».

Και είχε δίκιο, όχι φυσικά γιατί δεν υπήρχαν, αλλά επειδή ο φόβος και η τρομοκρατία που ασκούσε εναντίον των Ελλήνων μουσουλμάνων το κύκλωμα των πρακτόρων του προξενείου ήταν κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια και αυτός ήταν ο λόγος που δεν εκδηλώνονταν.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και στους κύκλους, κυρίως νέων ανθρώπων, του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης εμφανίστηκαν άνθρωποι που δεν ανέχονταν την καταπίεση αυτή της ταυτότητάς τους. Τόσο στον χώρο των Ρομά της περιοχής όσο κυρίως ανάμεσα στους Πομάκους συμπατριώτες μας, με τη βαθιά ελληνικότητα ριζωμένη στον τρόπο ζωής τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, την παράδοση και την Ιστορία τους, αναπτύχθηκε ένα σφριγηλό κίνημα αντίστασης και ανάδειξης αυτών των πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους, των απόλυτα ταυτισμένων με την ελληνική ιδιοπροσωπία. Βιβλία, δίσκοι, συνέδρια, ιστοσελίδες, εφημερίδες, έντυπα, αλλά και διεθνείς παρουσίες ήταν μόνο λίγες από τις εκφάνσεις της πολιτισμικής αυτής αναγέννησης της πομακικής ταυτότητας, δημιουργήματα νέων γενναίων ανθρώπων που ιεράρχησαν ως σημαντικότερη τη διάσωση του πολιτισμικού τους πλούτου από το προσωπικό ή ακόμη και το οικογενειακό τους συμφέρον.

Ένας από τους πρωτοπόρους αυτής της προσπάθειας είναι αναμφισβήτητα ο Σεμπαεδήν Καραχότζα. Ένας άνθρωπος που, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας του, που τον είχαν από πολύ νέο κατατάξει στα άτομα με αναπηρία, δεν δίστασε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ιστορίας και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής του.

Τον γνώρισα το 2006, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τον Δήμο Μύκης (Πομακοχώρια Ξάνθης), όπου εργαζόταν με σύμβαση ως ΑμεΑ, διαμαρτυρόμενος και καταγγέλλοντας τον τότε δήμαρχο επειδή τον πίεζε να χρησιμοποιεί την τουρκική γλώσσα αντί για τη μητρική του πομακική και την ελληνική, κάτι που δεν μπορούσε να ανεχθεί. Έκτοτε, μία στενή φιλία αναπτύχθηκε ανάμεσά μας.

Ο Σεμπαεδήν Καραχότζα υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης. Υπέστη την ανελέητη τρομοκρατία από τους κύκλους του προξενείου, όπως και τα άλλα μέλη του συλλόγου, ακριβώς λόγω αυτής της ενασχόλησής του, που τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα στερεότυπα της παρουσίας του στην περιοχή. Το όνομά του, μαζί με αυτά των λοιπών συναγωνιστών του, αναρτήθηκε στα τεμένη της περιοχής και καταγγέλθηκαν ως προδότες της πίστης και του «έθνους»! Ο Σεμπαεδήν δεν λύγισε, όπως και οι περισσότεροι συναγωνιστές του. Αντιθέτως, οι διώξεις τον πείσμωσαν ακόμη περισσότερο και, παρά τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία που έφτασε μέχρι και στη σωματική βία εναντίον του, παρά τις απειλές για την οικογένειά του με τα δύο νήπια τότε παιδιά του, παρά την αδιαφορία του επίσημου ελληνικού κράτους στον αγώνα του για ελληνικά σχολεία στα πομακοχώρια, για την ανάδειξη της πομακικής γλώσσας και της Ιστορίας και του πολιτισμού του πανάρχαιου αυτού ελληνικού φύλου, συνέχισε. Η έκδοση τριών βιβλίων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων Πομάκων, η συγγραφή εκατοντάδων άρθρων σε ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο, η έκδοση της εφημερίδας «Natpresh», το τηλεοπτικό καθημερινό δελτίο στην πομακική γλώσσα, η λειτουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας, η συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια ήταν λίγες μόνο από τις δραστηριότητές του, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση και άλλων συμπατριωτών του να πλαισιώσουν τον κοινό αγώνα τους.

Από χθες ο Σεμπαεδήν Καραχότζα δεν είναι πια μαζί μας. Ήδη μας βλέπει από ψηλά και μας κρίνει. Αν στεκόμαστε όλοι μας πιστοί σε όσα του λέγαμε τόσον καιρό. Αν είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε όλοι μας στον κοινό εκείνο δρόμο που περπάτησαν πολλοί άλλοι πριν από εμάς και που θα βαδίσουν πολλοί περισσότεροι στο μέλλον. Αν δεν περιοριζόμαστε στα μεγάλα λόγια και προτιμούμε τα έργα, όσο μικρά κι αν αυτά κάποιες στιγμές φαίνονται. Αν πάνω από το στενό ιδιοτελές συμφέρον μας θέτουμε το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Αν τα χνάρια μας είναι άξια να βρίσκονται δίπλα στα δικά του. Τότε είναι που πια «ο θάνατος δεν θα ᾽χει εξουσία»!
Καλό σου ταξίδι, φίλε μου. Θεωρώ ευλογία που αξιώθηκα να σφίξω το χέρι σου.

https://www.newsbreak.gr/apopseis/276912/sempaedin-karachotza-kalo-taxidi-file-moy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters