Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΑΡΑΛΥΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΕΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Του Πέτρου Ι. Νικολού
Ασκούμενου Δικηγόρου, Νομική ΕΚΠΑ

 

Ολόκληρη η επικράτεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν πόλεις, χωριά και κοινότητες μετατρέποντάς τες σε απύθμενες λίμνες, ενώ κεντρικές λεωφόρους έως και τους πιο δύσβατους χωματοδρόμους σε γιγαντιαίους χειμάρρους. Εντός ολίγων ωρών με ελάχιστα χιλιοστά νερού τα πάντα νέκρωσαν παραδοθέντα αμαχητί στο έλεος του Υψίστου. Παιδιά ανερριχώντο σε θρανία, σχηματίζοντας τεχνητές γέφυρες, για να μην πνιγούν, επιβάτες κολυμπούσαν μέσα σε λεωφορεία, μεταφορείς σε μηχανοκίνητα βυθίστηκαν στην λάσπη εν ώρα εργασίας, και τόνοι ορμητικού ύδατος κάλυψαν ολοσχερώς κατοικίες, περιβόλια και οχήματα με τους ανθρώπους να ανεβαίνουν στις ταράτσες των σπιτιών τους, για να σωθούν. Ο φθινοπωρινός υετός δεν απετέλεσε ποτέ καμμία παράξενη, αιφνίδια και μη αναμενόμενη εξέλιξη για την διανυθείσα περίοδο.  Αυτό, όμως, το οποίο διερωτάται κανείς ευλόγως είναι τί πάει τόσο στραβά με τον εν Ελλάδι κρατικό μηχανισμό, την λειτουργία του δημοσίου και το διοικητικό σύστημα, το οποίο στην παραμικρή αναταραχή ή κρίση περιορισμένων διαστάσεων παρουσιάζει μία σαφή εικόνα διάλυσης, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια και προστασία.  

Το επιτελικό κράτος της κυβερνήσεως των αρίστων και των προκομμένων, το οποίο μας διαφημίστηκε ως η επιτομή του εκσυγχρονισμού, της ευελιξίας και της παραγωγικότητος, που θα συνδράμει ταχέως και αποτελεσματικώς, χωρίς κόπο και ταλαιπωρία, τους υπηκόους του προτεκτοράτου, φαίνεται πως επί κρισίμων και εκτάκτων συνθηκών κατεβάζει ρολά, καταλείποντας τους πολίτες μόνους μπροστά στην αγωνία και τα πραγμάτικά τους προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοικήσεως για καθαρισμό φρεατίων και υπονόμων, αλλά και η κωλυσιεργία της κεντρικής εξουσίας για εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίων καταπολέμησης κρίσεων. Καθώς η χώρα βούλιαζε με τις ολοσχερώς καμένες περιοχές της Βόρειας Αττικής και της Βόρειας Εύβοιας να γίνονται συνέχεια του πελάγους, η διεφθαρμένη ηγεσία της πολιτικής προστασίας το μόνο που σκέφτηκε, για να επιλύσει τα ζητήματα του κόσμου, είναι να του στείλει ξανά μήνυμα προειδοποίησης, να τον κλείσει εκ νέου στα σπίτια του διά πάν ενδεχόμενο και να αναστείλει τη λειτουργία δικαστηρίων, σχολείων, πανεπιστημίων και κάθε δημοσίας υπηρεσίας, τονίζοντας για ακόμα μία φορά την μεγίστη σημασία της ατομικής ευθύνης. Φρόντισε πονηρώ τω τρόπω να πετάξει και πάλι το μπαλάκι στους πολίτες, για να έχει το δικό της κεφάλι ήσυχο και να μπορεί εν συνεχεία να πανηγυρίσει ανέτως επειδή δεν υπήρξαν προς στιγμήν νεκροί επί θητείας της. Αφού φάγανε τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, τα οποία προορίζονταν για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικινδύνων φυσικών φαινομένων, ταΐζουν τώρα τον λαό με φληναφήματα περί κλιματικής αλλαγής, για να δικαιολογήσουν τα σκάνδαλα και την ανικανότητά τους.  

Επί δυόμιση έτη σε κάθε σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και φυσικό κίνδυνο, η κυβέρνηση έχει εφεύρει, ως εικός, την εύκολη λύση της καραντίνας για κάθε πρόβλημα γενικής ή τοπικής κλίμακος, όχι μόνο για να μετακυλίει την ευθύνη όπου εκείνη επιθυμεί, αλλά ταυτοχρόνως για να εξοικειώνει τις μάζες με την υποταγή, την υπακοή και τη δουλοπρέπεια. Ο εθισμός του λαού σε μία νοοτροπία αποφυγής κάθε ρίσκου μέσα από την πρόταξη της εκάστοτε πιο ανώδυνης επιλογής, εκείνης του ερμητικού κλεισίματος κάθε κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητος, για του ψύλλου πήδημα, εξυπηρετεί άριστα την μύχια βούληση κάθε κρατικής εξουσίας να αφαιρεί συναινέσει των φοβισμένων και υπνωτισμένων πολιτών ελευθερίες και δικαιώματά τους, ώστε να υπερσυγκεντρώνει αντιστοίχως στα χέρια της αρμοδιότητες, προκειμένου  πάντα προσχηματικώς να θωρακίζει  ευαλώτους και αδυνάμους ιδιώτες από τάχα ασύμμετρες και πρωτόγνωρες απειλές. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της διελεύσεως οχημάτων και μέσων μεταφοράς σε κομβικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως επεβλήθη προχθές μέχρι να αρθεί εν μέρει, δεν καταδεικνύει απλώς την κρατική αποδιοργάνωση, αλλά δοκιμάζει, ελέγχει και σφυγμομετρεί σε μορφή πιλοτικών προγραμμάτων τις αντοχές, την υπομονή και τον βαθμό πειθαρχίας του κοινωνικού συνόλου ακόμα και στα πιο παράλογα μέτρα περιορισμού.  

Οι όλο χάρη και αισιοδοξία φωτογραφίσεις του υπουργικού προσωπικού της χώρας με τις τσάπες και τα φτυάρια στα χέρια, για να μας δείξει πόσο εργατικό μπορεί να γίνει, δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στις ανυπέρβλητες προκλήσεις ενός πρωτοφανώς βαρέος χειμώνος, ο οποίος αναμένεται να σκεπάσει οσονούπω όλην την χώρα. Η τραγική ανικανότητά του στη διαχείριση κρίσεων αν συνδυαστεί με την θεαματική άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας διαμορφώνει ένα, χωρίς αμφιβολία, δυστοπικό περιβάλλον επιβίωσης για τον λαό μας. Μπροστά στον ενεργειακό πόλεμο, που θα επακολουθήσει, το παραλύον κράτος δεν θα καταφέρει να μας σώσει με τα δίκην ελεημοσύνης επιδόματα θέρμανσης. Έλληνες, ετοιμαστείτε μετά τις βροχές να κρυώσουμε για τα καλά.  

 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters