Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ : ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΩΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


Του Σπύρου Δημητρίου

Ένα σχόλιο για τις βουλευτικές εκλογές στη Κύπρο. Αφορά τους κατεχόμενους δήμους Κερύνειας και Αμμοχώστου. Εκτός από την πρωτιά της αποχής το σημαντικό είναι να ρίξουμε μια ματιά τι ψήφισαν. Ποια κόμματα είναι κυρίαρχα και ποιες οι θέσεις τους στο Κυπριακό. Άρα τι φωνάζουμε για επιστροφή και διάφορά τέτοια όταν ψηφίζουμε κόμματα που συμφωνούν με τις τουρκιές θέσεις ή απέχουμε; Ποιος αγώνας και πράσινα άλογα όταν εκεί που θα έπρεπε να χτυπά η καρδιά της Κύπρου και των διεκδικήσεων, εκεί δείχνουμε τον απόλυτο συμβιβασμό και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο κατεχόμενα τα εδάφη είναι και τα μυαλά μας. Η ευθύνη δεν είναι μόνο στα κόμματα γενικά και αόριστα αλλά σε μας, στον καθένα από μας και ιδιαίτερα σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που τις πατά ο Τούρκος.
Έχουν περάσει 47 χρόνια από την εισβολή και όσοι ακόμα κρατούν εικόνες από τις κατεχόμενες περιοχές, πριν τον πόλεμο, είναι πάνω από 50 χρονών. Θυμούνται; Ξέχασαν; Μετέφεραν την φλόγα στις επόμενες γενιές ώστε να διατηρηθεί ο αγώνας για επιστροφή; Θα μου πεις για πια επιστροφή μιλάς, αφού ξέρουμε και ξέρουν όλοι και πιο πολλοί αυτοί που κυβερνούν τόσα χρόνια ότι ο Τούρκος αυτά τα εδάφη τα πήρε με πόλεμο και δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να μας τα δώσει στις κουβέντες και στα χαρτιά. Βλέπουμε πως η ΔΔΟ, τα δόγματα «η Κύπρος αποφασίζει κι Ελλάδα ακολουθεί», η υποτέλεια, τα ψέματα, οδήγησαν στα δυο κράτη, στην ισοτιμία κ.λ.π. Και συνεχίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας μη θέλοντας να δούμε την αλήθεια, το λάθος και τα ψέματα που μας έφεραν εδώ.
Φωνάζουμε συνέχεια για την Κυπριακή Δημοκρατία και το όλον κράτος. Δεν βλέπουμε το χάρτη ή είμαστε αόμματοι. Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι θα μας δώσουν πίσω τα εδάφη μας για να ξαναγίνει η Κυπριακή Δημοκρατία ολόκληρη έτσι χωρίς αγώνα, χωρίς να ματώσουμε, κρυμμένοι πίσω από τα λάθη που μας έφεραν στο σημείο μηδέν ώστε να τη χάσουμε; Τα λάθη μας τα βλέπουμε; ή βλέπουμε μόνο τα λάθη των άλλων απλά και μόνο για να ζούμε τις ψευδαισθήσεις μας;( ακόμα μιλούμε για τον Μακάριο, τον Γρίβα, την ΕΟΚΑ Β΄, τα χούντα , τα λάθη της Αθήνας, τα όχι λάθη της Κύπρου κι όλα αυτά ανάκατα μέσα στα ψέματα, με κυρίαρχη την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών μας). Η αυτοκριτική είναι κάτι που έχει παραγραφεί από τη γλώσσα μας ή έχει πάει για ψάρι στο Μπογάζι ή σε κάποιο ταβερνάκι της Κερύνειας. Θα σας πω ένα περιστατικό που έγινε στην Αθήνα, ακριβώς μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Είχε έρθει στην Αθηνα ο φίλος μου ο Γιάννος Χαραλαμπίδης(διεθνολόγος) Yiannos Charalambidesγια μια επαγγελματική υπόθεση. Του τηλεφώνησα για να μάθω πώς πήγε η δουλειά και άκουσα ένα Γιάννο έξαλλο να μου περιγράφει τα εξής: Στο τραπέζι της συνάντησης με ένα ζεύγος Ελλαδιτών(άνδρας και γυναίκα), ο άνδρας ξεκίνησε γεμάτος χαρά και καμάρι να του περιγράφει πως πήγε στην Κερύνεια κι έφαγε ψάρι και διάφορά τέτοια φαιδρά και ακολούθησε η χαριστική βολή από την Ελλαδίτισα η οποία στις διαμαρτυρίες του Γιάννου του είπε αφοριστικά κουνώντας το χέρι της αδιάφορα : «Έλα μωρέ και τι έγινε». Του Γιάννου του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και αφού τους έλουσε με διάφορά περί παράδοσης της Ρόδου, της Χίου ή του Κολωνακίου, αντί της Κερύνειας και το τί έγινε εκεί το 1974, πέταξε οργισμενος τη πετσέτα πάνω στο τραπέζι (γευμάτιζαν) και αποχώρησε από τη συνάντηση. Το θέμα δεν είναι να ανέβει το αίμα στο κεφάλι του Γιάννου ή στο δικό μου ή σε όσους διαβάζεται αυτές τις γραμμές. Προφανώς οι Ελλαδίτες άσχετοι ή αδιάφοροι κατεβαίνοντας στη Κύπρο για δουλειές(γιατί έχουν επαγγελματικές σχέσεις) κάποιος «δικός μας» απ’ αυτούς που πηγαίνουν για βενζίνη, για Καζίνο, για ψάρι στα κατεχόμενα, τους πήγε εκεί χωρίς ντροπή, οπότε γιατί να μη μην λένε με άνεση: «Έλα μωρέ και τι έγινε». Κάποιος από τους πολλούς που ψήφισαν και έφεραν αυτά τα αποτελέσματα στους κατεχόμενους δήμους. Ποιος φταίει πρωτίστως αυτοί ή εμείς;
Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό είναι πολλά τέτοια απλά το ανέφερα για το συνδέσω με τα εκλογικά αποτελέσματα στους κατεχόμενους δήμους.
Και κάτι τελευταίο. Ακούω όλα αυτά τα χρόνια από διάφορους που εκπροσωπούν κατεχόμενους δήμους ή συλλόγους να ζητούν από την Ελλάδα την στήριξη για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοιτάξτε, στα χαρτιά και με τη ΔΔΟ δεν παίζει όση βοήθεια και να υπάρχει από την Ελλάδα. Το είπαμε ο Τούρκος δεν φεύγει έτσι. Για το άλλο, τον αγώνα και το να ματώσουμε ακόμα και κυριολεκτικώς, πρέπει να έχουμε κάτι υπόψη μας. Κανείς Ελλαδίτης δεν πρόκειται να «πέσει» έξω από την Κερύνεια για να ξαναγυρίσουμε στο προπατορικό αμάρτημα της Ζυρίχης, όπως δεν θα πήγαινε και κανείς αγωνιστής της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία γιατί γι αυτούς η Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από ιδέα. Αλλά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters