Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ : ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο καθηγητής ξεμπροστιάζει τους πρόθυμους της Συμφωνίας των Πρεσπών και των ελληνοτουρκικών και προειδοποιεί για τη «μετάλλαξη» του... Μπαϊντενόπουλου σε Μπαϊντένογλου.

Για τις κατάφωρες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς, συμφωνία την οποία ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης χαρακτηρίζει «κατάπτυστη», αλλά και τον τεράστιο εμπαιγμό στα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο κ. Μάζης στο Metropolis 95,5 FM.

Ο καθηγητής ξεμπρόστιασε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν τη Συμφωνία λέγοντας ότι εξ αρχής είχε τονιστεί η αδυναμία αυτής της βιαστικής συνεννόησης:

«Είχαμε υπογραμμίσει αυτά τα ζητήματα όταν γινόταν η συζήτηση στα υπέρ και τα κατά αυτής της συμφωνίας. Δεν γίνανε σεβαστές οι παρατηρήσεις μας και ήρθε η ώρα να… λουστούμε όλες αυτές τις αδυναμίες της συμφωνίας που έγινε με μια τεράστια ακατανόητη βιασύνη από πλευράς Ελλάδας. Έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις στον διεθνή παράγοντα… ως κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου ώστε να παραμείνουμε στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε έχοντας και εδώ στην περίπτωση των Πρεσπών 130, 140 περιπτώσεις παραβιάσεων αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας. Κάναμε το λάθος, τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Θα πληρώσουμε».

 

Όσο για το αφήγημα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη Συμφωνία; Η απάντησή του ξεκάθαρη και ηχηρή: «Αλλά μήπως κάποιος σκεφτεί πως εξ αρχής ήταν άκυρη; Γιατί αυτή η συμφωνία έχει τεράστια νομικά κενά που κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε υπομνήσει. Θα έπρεπε ως κράτος συμβαλλόμενο να ζητήσουμε την αναστολή της, την ακύρωσή της. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε. Σαν αφορμή μπορείς να βρεις αυτές τις συνεχείς παραβιάσεις των πλέον βασικών στοιχείων της συμφωνίας».

Ο κ. Μάζης εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις… πιρουέτες των νυν κυβερνώντων σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα και λέει ότι πρέπει να πληρώσουν, με τον σωστό τρόπο αντίδρασης να είναι στις κάλπες:

«Δεν ακούγονται πλέον ούτε κουβέντες και αντιδράσεις. Ακούτε ότι ‘το κράτος έχει συνέχεια, ότι εμείς είπαμε καλό είναι να μην υπογραφεί, αλλά αν υπογραφεί εμείς θα την τηρήσουμε’. Και τώρα τα λένε. Λέγαμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να ακυρωθεί. Το κόμμα της παρούσας κυβέρνησης έλεγε πάντα ότι ‘αν υπογραφεί η συνθήκη, θα την τηρήσουμε’. Άλλο τι λέει ο καθένας βουλευτής στον στενό του κύκλο, άλλο ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει ο κόσμος αυτή τη φορά να κινηθεί αναλόγως. Θυμάμαι που με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις για το αν οι διαδηλώσεις μπορούν να χαράξουν εξωτερική πολιτική και απαντούσα ‘σαφώς όταν είναι ογκώδεις και μαζικές μπορούν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση γραμμών της εξωτερικής πολιτικής’. Φτάσαμε εδώ, γιατί εμείς, άδολα, απλά πατριωτικά διαδηλώσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε και αφού μας… καπέλωσαν και έκαναν αυτές τις πιρουέτες οι νυν κυβερνώντες σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα, εμείς ξαναγυρίσαμε στον καναπέ μας λέγοντας ότι ‘κάναμε ότι μπορέσαμε και έτσι είναι τα πράγματα’. Όχι. Εδώ πρέπει να πληρώσουν αυτό που κάνουν. Το αντίτιμο πληρώνεται μόλις μας δοθεί η ευκαιρία, πηγαίνουμε στις κάλπες και δεν τους ψηφίζουμε».

Εμπαιγμός στα ελληνοτουρκικά

Για τα… όνειρα θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις, ο Ιωάννης Μάζης ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος:

«Υπάρχει η διάθεση της Τουρκίας να κρατήσει τις προκλήσεις σε ένα ανεκτό, από πλευράς Αμερικανών, σημείο. Θα κάνει τις παραβιάσεις της, θα βάλει τα ερευνητικά της σκάφη να κάνουν βόλτες ανάμεσα στη Χίο, τη Σύρο και τη Σάμο. Ξέρει ότι η Ελλάδα θα ανεχθεί όλες αυτές τις κινήσεις διότι ουσιαστικά επιθυμεί ένα ήσυχο καλοκαίρι για να μαζέψει χρήματα από τον τουρισμό και θα αδιαφορήσει για τις προκλήσεις. Η Τουρκία λέει ότι «θα τις κάνω τις προκλήσεις για να θυμούνται οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα ποιες είναι οι απαιτήσεις μου».

Και συνεχίζει αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμφωνία για «μορατόριουμ το οποίο συνίσταται στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πάμε στο δικαστήριο και θα βγάλει το δικαστήριο ότι θέλει για να μην θεωρηθούν προκλήσεις για την απέναντι πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Λέει αναλυτικά ο κ. Μάζης για το… που θα πάει η ιστορία:

«Υπάρχει η διάθεση της Τουρκίας να κρατήσει τις προκλήσεις σε ένα ανεκτό, από πλευράς Αμερικανών, σημείο. Θα κάνει τις παραβιάσεις της, θα βάλει τα ερευνητικά της σκάφη να κάνουν βόλτες ανάμεσα στη Χίο, τη Σύρο και τη Σάμο. Ξέρει ότι η Ελλάδα θα ανεχθεί όλες αυτές τις κινήσεις διότι ουσιαστικά επιθυμεί ένα ήσυχο καλοκαίρι για να μαζέψει χρήματα από τον τουρισμό και θα αδιαφορήσει για τις προκλήσεις. Η Τουρκία λέει ότι «θα τις κάνω τις προκλήσεις για να θυμούνται οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα ποιες είναι οι απαιτήσεις μου». Βάζει τον κ. Τσαβούσογλου να έρθει με αγκαλιές, χαμόγελα και φιλιά, αλλά και να δώσει συνέντευξη και να καταθέσει όλη την λίστα των απαιτήσεών της απέναντι στην Ελλάδα. Πως αντιδρά η Ελλάδα; Απαγορεύει στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν για το τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Τσαβούσογλου-Δένδια, δεν γίνεται συνέντευξη Τύπου, αλλά γίνονται δείπνα με αγκαλιές, φιλιά και αγάπες για να δημιουργηθεί το… θεατρικά καλό κλίμα, ώστε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο να συναντηθούν ξανά, να δημιουργηθεί η προϋπόθεση για συμφωνία μορατόριουμ που να εξηγήσω ότι συνίσταται στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πάμε στο δικαστήριο και θα βγάλει το δικαστήριο ότι θέλει για να μην θεωρηθούν προκλήσεις για την απέναντι πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το να περάσεις πχ τον 25ο μεσημβρινό με οπλισμένο αεροσκάφος ή χωρίς να δώσεις ενημέρωση στην Τουρκία θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια ή να κάνεις μια έρευνα στα 6,5 μίλια θα θεωρηθεί προκλητική ενέργεια αν δεν πάρεις άδεια από τους απέναντι. Δηλαδή δικαιώματα που έχεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα μπορείς να τα ασκήσεις κατά το πρότυπο της Βέρνης, γιατί θα θεωρηθούν πρόκληση από την άλλη πλευρά. Βάζεις την άλλη πλευρά διεκδικητή στα ήδη υπάρχοντα δικά σου κυριαρχικά δικαιώματα για να μην την προκαλέσεις».

Σε ότι αφορά τον κυβερνητικό «έρωτα» με την προσφυγή στη Χάγη και το θέμα της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, ο καθηγητής εξηγεί και καταγγέλλει:

«Να καταγγείλω ένα μεγάλο εμπαιγμό από πλευράς όλου εκείνου του συστήματος που στηρίζει μορατόριουμ και ακρίτως προσφυγή στη Χάγη. Μας λέει ο κ. Δένδιας μετά από πολλές δικές μου παρεμβάσεις ότι ένα είναι το θέμα, της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Μίλησε μάλιστα με τη νέα συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτή σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας την UNCLOS 3 αναγνωρίζεις δικαιώματα πλήρως θαλασσίων ζωνών όπως και στην ξηρά, μας το αναγνωρίζουν όλοι. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι οι Τούρκοι. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε να πάμε στη Χάγη αλλά να δικάσουμε με ευθυδικία. Να βάλεις μια γραμμή στη μέση του Αιγαίου σαν να μην υπήρχαν Ελληνικά νησιά στη μέση. Δεν μπορεί η Τουρκία να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας και να πάει στο Αμβούργο να δικάσει θαλάσσια θέματα και θα το δεχθεί στη Χάγη; Δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε στη Χάγη. Το θέλουμε να διευκολύνουμε την Τουρκία να βάλει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Εκεί φαίνεται ο μέγας εμπαιγμός. Δεν μπορείτε να λέτε ότι θέλετε να δικάσετε ένα θέμα και να μην πάτε στο Αμβούργο. Αν πάτε μόνο για θαλάσσια διαφορά, πηγαίνετε στο Αμβούργο».

Για το φινάλε ο κ.Μάζης άφησε το παραμύθι της αποκλιμάκωσης και το ρόλο και τις πιέσεις των ΗΠΑ:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τόσο όσο της επιτρέπει η συζήτηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Να δώσει προσοχή ο κόσμος στο τελευταίο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του κ. Μπάιντεν που λέει ότι άτομα, ενώσεις, οργανώσεις κτλ που θα στραφούν εναντίον της συνθήκης των Πρεσπών και άλλων, αν έχουν περιουσίες στις ΗΠΑ θα «παγώσουν» οι περιουσίες τους κι αν θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ θα τους απαγορευτεί η είσοδος. Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αμερικανοί για να… τσιμεντώσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και να βάλουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσσοβο, κάτι που αν γίνει δεν υπάρχει τίποτα να σ’ εμποδίσει να υποχρεωθείς να αναγνωρίσεις το αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής που λέγεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όπως επίσης μ’ αυτό οι Αμερικανοί προσπαθούν να απειλήσουν τους Βούλγαρους να μη φέρουν αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. Συνδέστε το και με την προσπάθεια που αποδίδεται στη Γερμανία για την κατάργηση του Βέτο στις συνόδους κορυφής. Εμφανίζεται μια επικίνδυνη περίοδος και παρεμβάσεως σε πολίτες για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται το συμφέρον της χώρας τους. Πρέπει όλες οι Μακεδονικές οργανώσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει να οργανώσουν μια νομική αντίσταση, να αντιδράσουμε πάνω σ’ αυτό το νομικό εξάμβλωμα που μας πηγαίνει σ’ άλλες εποχές. Να αντιδράσουμε σε επίπεδο Λευκού Οίκου και να μας ακούσει ο κύριος… Μπάιντενόπουλος γιατί όσο περνάει ο χρόνος εξελίσσεται σε κύριος… Μπαϊντένογλου».

 

https://www.newsbreak.gr/politiki/215997/mazis-anakalesoyme-symfonia-prespon-empaigmos-ellinotoyrkika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters