Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

''ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ'' : ΠΟΣΗ ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ;

 


Του Σάββα Δ. Βλάσση 

Αποσαφηνίζεται σταδιακώς η κατάσταση ως προς τις προσφορές των υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών των διαφόρων προτάσεων, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του από τις χώρες των ναυπηγικών οίκων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, προκειμένου να κατατεθούν προσφορές για την “ενδιάμεση λύση”. Δηλαδή την προσφορά δύο μεταχειρισμένων κυρίων μονάδων κρούσεως που θα αποδεσμευτούν για την Ελλάδα και θα καλύψουν το κενό που θα προκύψει κατά την εκτέλεση εργασιών αναβαθμίσεως των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

Οι προτάσεις “ενδιάμεσης λύσεως” που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, είναι σε γενικές γραμμές οι παρακάτω:

  • ΗΠΑ: η αρχική προσέγγιση της Lockheed Martin προϊδέαζε για δύο LCS. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται για αντιτορπιλικά κλάσεως ARLEIGH BURKE ενώ σε ζύμωση βρίσκεται από αμερικανικής πλευράς η περίπτωση παραχωρήσεως καταδρομικών TICONDEROGA.
  • Γαλλία: δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών JEAN BART (D615) και LATOUCHE-TREVILLE (D646) για πενταετή περίοδο από το 2022.
  • Μεγάλη Βρετανία: δύο φρεγάτες Type 23.

Οι οίκοι από Ολλανδία και Ισπανία, προσφέρουν “ταχύρρυθμη” παράδοση δύο κορβετών ή φρεγατών αντιστοίχως, νέας ναυπηγήσεως.

  • Damen: δύο κορβέτες Sigma 10514 ενώ έχει γνωστοποιηθεί ότι υφίσταται πρόθεση αποδεσμεύσεως και δύο φρεγατών τύπου Μ από το Ολλανδικό Ναυτικό, που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα.
  • Navantia: δύο φρεγάτες Αlfa 3000 και αναμονή για πιθανή προσφορά μεταχειρισμένων κυρίων μονάδων κρούσεως.

Από πλευράς Γερμανίας, δεν έχει κατατεθεί ακόμη προσφορά “ενδιάμεσης λύσεως”. Μετά την επικοινωνία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του στις 23 Μαρτίου, την επομένη το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή στην γερμανική κυβέρνηση, με την οποία ζητείται επισήμως η κατάθεση προτάσεως “ενδιάμεσης λύσεως”.

Η εξέλιξη των πραγμάτων, οδηγεί σε ορισμένες πρώτες σκέψεις και διαπιστώσεις.

  • Κατά μείζονα λόγο, όποιο πλοίο εξασφαλισθεί ως “ενδιάμεση λύση”, θα απαιτήσει κόστος προσκτήσεως (πλην των γαλλικών) συνοδευόμενο από κόστος για εργασίες τροποποιήσεως.
  • Όσο πιο “ξένο” είναι για το Πολεμικό Ναυτικό το προσφερόμενο πλοίο “ενδιάμεσης λύσεως”, τόσο μεγαλύτερες τροποποιήσεις θα απαιτήσει, συνεπώς αναλόγως υψηλό θα είναι και το κόστος.
  • Το κριτήριο της “ενδιάμεσης λύσεως”, λειτουργεί σαφώς αρνητικά για ένιες εκ των υποψηφιοτήτων, περιορίζοντας το “ειδικό βάρος” μιας προηγμένης σχεδιάσεως νέας φρεγάτας. Επί παραδείγματι, οι γαλλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές επιλογές.

Το συμπέρασμα είναι ότι η “ενδιάμεση λύση” έχει μάλλον συζητήσιμη αξία ενώ, επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί ότι λύσεις υπάρχουν πλέον και εκτός πλαισίου της διαδικασίας του συγκεκριμένου προγράμματος. Δηλαδή, ακόμα και αν δεν επιλεγεί πρόταση νέας φρεγάτας από χώρα που προσφέρει ελκυστική “ενδιάμεση λύση” μεταχειρισμένων φρεγατών, οι τελευταίες παραμένουν επί της ουσίας διαθέσιμες για το Πολεμικό Ναυτικό από άλλη χώρα.

Όπως έχει γνωστεί ήδη, η Λευκή Βίβλος 2021 του βρετανικού Υπουργείου Αμύνης ορίζει ότι το Βασιλικό Ναυτικό θα αποσύρει νωρίτερα τις φρεγάτες MONMOUTH (F235) και MONTROSE (F236) συνεπώς θα είναι διαθέσιμες, εφόσον ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό. Το ίδιο ισχύει και για το Ολλανδικό Ναυτικό, που οι δύο εναπομείνασες φρεγάτες VAN AMSTEL (F831) και VAN SPEIJK (F828) βαίνουν προς απόσυρση. Επί της ουσίας, οι Ολλανδοί έχουν “κλείσει το μάτι” στην Αθήνα, για την πώληση με χαμηλό κόστος των δύο φρεγατών τους ανά πάσα στιγμή και συνθήκη.

Ασφαλώς, οι δύο φρεγάτες του Ολλανδικού Ναυτικού έχουν το πλεονέκτημα της ομοιογένειας σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις φρεγάτες τύπου S που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Βασικώς, οι δύο Μ μπορούν να “κουμπώσουν” σχεδόν άμεσα στην Διοίκηση Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου, λόγω ίδιων συστημάτων και όπλων. Σχετικό μειονέκτημα των πλοίων είναι η ύπαρξη του ξεπερασμένου πλέον βλήματος επιφανείας – αέρος RIM-7 Sea Sparrow βεληνεκούς 14 χλμ., σε 16 κελιά καθέτου εκτοξεύσεως Mk48 Mod1. Με αντικατάσταση των βλημάτων από ESSM Block 2, δύναται να επιτευχθεί αναβάθμιση της ισχύος αντιαεροπορικού πυρός τόσο από πλευράς αριθμού βλημάτων (32 ESSM σε 16 κελιά) όσο και από απόψεως επιδόσεων.

Συνοψίζοντας, η πραγματική αξία του κριτηρίου της “ενδιάμεσης λύσεως” ήταν εξαρχής συζητήσιμη. Ετέθη περισσότερο ως μοχλός πιέσεως σε ΗΠΑ και Γαλλία, ώστε να αποδεσμεύσουν κύριες μονάδες που ενδιέφεραν το Πολεμικό Ναυτικό. Αποδεικνύεται τώρα ότι η Γαλλία δεν “πιέσθηκε” να αποδεσμεύσει FREMM κι αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο θα ισχύσει το ίδιο για τις ΗΠΑ. Η βαρύτητα της “ενδιάμεσης λύσεως” μειώνεται πλέον ακόμη περισσότερο εκ των πραγμάτων και πρέπει να αποφευχθεί μια πιθανή αρνητική της επίδραση στην διαδικασία λήψεως αποφάσεως.

Με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ και δύο φρεγάτες από Μεγάλη Βρετανία ή κατά προτίμηση Ολλανδία, ο Στόλος θα μπορεί να υπολογίζει σε 6 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου επαρκών ικανοτήτων. Η μεγάλη επένδυση σε νέα φρεγάτα, είναι ανορθολογικό να γίνει και πάλι σε φρεγάτες αναλόγων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Τώρα που δίνεται η ευκαιρία στο Πολεμικό Ναυτικό, πρέπει να γίνει το ποιοτικό άλμα σε φρεγάτες αυξημένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων, ώστε να αποκτηθούν νέες επιχειρησιακές ικανότητες.

 

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

https://doureios.com/endiamesi-lysi-posi-ousia-ehei-os-kritirio-sto-programma-neas-fregatas/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters