Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΥΠΡΟΣ 1974 Ο ΑΝΘΥΠΙΛΑΡΧΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΖΑΜΠΑΣ

Ο Μιχαλάκης Ζαμπάς γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1954 στην Ευρύχου και μεγάλωσε εδώ,, στη Δασούπολη. Γονείς του ο Σταύρος και η Ειρήνη Ζαμπά. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και απεφοίτησε με άριστα από το Πρακτικό Τμήμα.
Από τα παιδικά του χρόνια, πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο. Πέραν από άριστος μαθητής,, λάτρης και του αθλητισμού. Προικισμένος και σοβαρός, ασχολήθηκε με την επιτραπέζια αντισφαίριση και διέπρεψε τόσο με τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας, του ΑΠΟΕΛ, όσο και με την εθνική Κύπρου.  Όντας μέλος της Εθνικής Κύπρου, πρόλαβε να ταξιδέψει μέχρι την μακρινή Ιαπωνία τον Απρίλιο του 74 και να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος.
Οταν το 1972 έφτασε η ώρα για να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά ο νεαρός Μιχαλάκης Ζαμπάς ήξερε εκ προοιμίου ποιος ήταν ο δρόμος της αρετής. Επέλεξε το ένδοξο μαύρο μπερέ των τεθωρακισμένων υπηρετώντας με το βαθμό του Ανθυπίλαρχου στην 23η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων που έδρευε στην Κοκκινοτριμιθιά.
Το μαύρο μπερέ ήταν για τον ήρωα Μιχαλάκη Ζαμπά όπως και για όλους τους μαυροσκούφηδες, σύμβολο τιμής, ένα σύμβολο ποτισμένο με αίμα. Ήταν η υπογραφή ενός άγραφου συμβολαίου με το οποίο έδινε την ιερή υπόσχεση να ακολουθήσει το δύσκολο μονοπάτι της αρετής και της τιμής. Να σηκώσει το βάρος μιας ένδοξης ιστορίας γεμάτης αγώνες, θυσίες και δόξα. Και ο Μιχαλάκης ήταν αποφασισμένος να γίνει ο συνεχιστής αυτής της ιστορίας.
Και η ιστορία,,, άκουσε το κάλεσμα του. Το πλήρωμα του χρόνου που ο όρκος του θα μετουσιωνόταν σε θυσία,, έμελλε να έλθει σύντομα. Το καλοκαίρι του 74 βρήκε την Κύπρο μας να φλέγεται απ΄άκρο σ’ άκρο από την βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα.
Ο νεαρός Ανθυπίλαρχος δεν είχε καμία αμφιβολία ή δισταγμό για το ποιος ήταν ο δρόμος της αρετής. Ενώ η υπεροπλία του εισβολέα,, αλλά και η ασυντόνιστη λειτουργία των πάντων, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ανοργανωσιά που επικρατούσε λόγω της προδοσίας, έδιναν την αιτιολογημένη ευκαιρία για αναδίπλωση, αυτή η επιλογή ήταν ξένη για τον ήρωα Μιχαλάκη Ζαμπά.
Με το πρώτο φως της 20ης Ιουλίου, επικεφαλής ουλαμού αρμάτων μετακινείται στην περιοχή του στρατοπεδου της ΕΛΔΥΚ συμμετέχοντας στις επιθέσεις εναντίον των Τουρκικών θέσεων στην περιοχή Κιόνελι. Την επομένη,, το πρώτο κακό μαντάτο ήρθε με την βλάβη του άρματος στο οποίο ήταν αρχηγός οπότε αναγκάστηκε να το οδηγήσει μαζι με το πλήρωμα του, πίσω στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ για επιδιόρθωση.
Το στρατόπεδο δεχόταν ανελέητο βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία και άπαντες συνέχισαν καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας να μάχονται ενάντια στην από αερός και ξηρά επίθεση των εισβολέων.
Την 22α Ιουλίου οι βομδαρδισμοί επαναλήφθηκαν με ακόμα μεγάλυτερη σφοδρότητα και σε μια μαζική επίθεση των τουρκικών πολεμικών ο Μιχαλάκης Ζαμπάς κτυπήθηκε θανάσιμα.
Την μέρα τούτη ο Μιχαλάκης, ολοκλήρωσε την φυσική του παρουσία στον κόσμο,, με τραγικό,,, αλλά ταυτόχρονα με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο. Κράτησε τόσα λίγα για τον εαυτό του και έδωσε τόσα πολλά στην πατρίδα.
Η ψυχική ανάταση που ένοιωθε αφού ενσυνείδητα θυσιαστηκε για την πατρίδα, είναι η αέναη εκείνη ενέργεια που αφομοιώνουν οι λαοί από τους ήρωες τους για να συνεχιζουν την ιστορική τους πορεία στο χρόνο.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπάς έπεσε παραμένοντας πιστός στον όρκο του Ελληνα στρατιώτη. Ο σύντομος βίος του ήταν μια ατέλειωτη και ενάρετη διαδρομή ήθους και παλικαριάς προς το καθήκον. Υλοποίησε τις προγονικές προσταγές και εντολές που με γλαφυρότητα υποβάλλουν :
«Ου καταισχύνω τα όπλα τα ιερά, ουδέ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω» και ο νεαρός Ανθυπίλαρχος όχι μόνο δεν ντρόπιασε,,, αλλά τίμησε με το αίμα του τα όπλα τα ιερά. Σαν ένδοξος και περήφανος Ελληνας, σαν ανδρειωμένος μαυροσκούφης.
Η οικογένεια του ήρωα,, αλλά και η πατρίδα ολόκληρη πρέπει νάναι περήφανοι που ο Αλεξανδρινός ποιητής, μέσα από διαχρονικούς στίχους που φανερώνουν το μεγαλείο της φυλής μας, απευθύνεται προφητικά και στο δικό μας παλληκάρι λέγοντας :
«Ανδρείοι σεις που πολεμήσατε και πέσατε ευκλεώς τους πανταχού νικήσαντας, μη φοβηθέντες. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters