Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Η ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Οι  οργανωτές της επίθεσης στο Λιτόχωρο με επικεφαλής, (δεξιά), Υψηλάντη  (Αλ. Ρόσιος)
Του Τάσου Κοντογιαννίδη
Δημοσιογράφου – Συγγραφέως
akontogiannidis@yahoo.gr
  
Ο Στάλιν ήταν υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές της 31-3-1946 και κατά τον Δημητρώφ, αποχή  και ένοπλη εξέγερση ήταν «μεγάλη βλακεία!»
Αποχή δήλωσαν ΕΑΜ και ΚΚΕ, από τις πρώτες μεταπελευθερωτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 που όρισε  η κυβέρνηση Σοφούλη σε συνεννόηση με τους Άγγλους στις 7-2-46 και 13 υπουργοί και υφυπουργοί τους παραιτούνται, επειδή η κυβέρνηση επέμενε στη διεξαγωγή τους. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγέτης του ΚΚΕ, στις 20 Μαρτίου, τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, πήρε τον Πορφυρογιάννη και έφυγαν με πλοίο για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πράγα στο Συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, αφήνοντας πίσω Σιάντο και Ιωαννίδη να χειριστούν το θέμα της αποχής.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης συναντά τον Μάρκο Βαφειάδη, υπεύθυνο Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον οποίο δίνει εντολή για προειδοποιητικό χτύπημα στο Σταθμό του Λιτοχώρου Πιερίας κι εκείνος  μεταβιβάζει τον εντολή στους επικεφαλής του ΕΛΑΣ Βερμίου-Πιερίας (Τζαβέλα, Ελευθερίου, Ανδρεάδη). Το χτύπημα πραγματοποιείται λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, μ’ ένα τμήμα 33 ενόπλων του ΕΛΑΣ των Υψηλάντη (Αλέκος Ρόσιος, φιλόλογος καθηγητής στη Σιάτιστα) και Πάνου (καπνεργάτης από το Ροδολίβος Σερρών) με επικεφαλής, τον καπετάν Μπαρούτα. Επιτέθηκαν στον σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου με βλήματα όλμου, σκότωσαν  23 χωροφύλακες και  εθνοφύλακες στην τήρηση της τάξεως στις εκλογές, αιχμαλώτισαν άλλους τέσσερις, πήραν τον οπλισμό  του σταθμού και διέφυγαν. Ήταν η αρχή του καταστρεπτικού Εμφυλίου πολέμου…

Οι εκλογές διεξήχθησαν με την παρουσία 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ, που χωρισμένοι σε ομάδες είχαν διασκορπισθεί σ’ όλη την χώρα, αλλά όλα περιστράφηκαν στην αποχή. Η κυβέρνηση μιλούσε για 40% και το ΚΚΕ για 50%. Αν λάβουμε υπόψη  ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τους εκλογικούς καταλόγους του 1936 χωρίς να αναθεωρηθούν, αφού δεν διεγράφησαν οι νεκροί  μιας δεκαετίας (πολέμου και κατοχής), η αποχή ήταν σχετικά μικρή. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μιλούσε για διπλοψηφίες και νυχτερινές ψηφοφορίες… Το τι έλαβαν τα κόμματα, δεν ενδιαφέρει και τόσο, αλλά το τι επακολούθησε…

Η ψηφοφορία υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών

Την επομένη των εκλογών, για την επίθεση των Ελασιτών στο Λιτόχωρο, ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει: «Οι αρχές και οι συμμορίες σκηνοθετούν δήθεν επιθέσεις  κομμουνιστών στο Λιτόχωρο Πιερίας! Προσοχή στις άτιμες προκλήσεις!» Και σημειώνει: «Η κυβέρνηση φρόντισε να εφοδιάσει τον Τύπο με διάφορα ψεύδη και προκλήσεις, ώστε να εμφανίζεται, η αντίθετη από την πραγματική εικόνα, της δράσης συμμοριών της δεξιάς…» Αποδίδει δηλαδή την επίθεση σε… προβοκάτσια της Δεξιάς… Αντίθετα η εφημερίδα της Δεξιάς «Εμπρός», γράφει όπως ακριβώς έγιναν τα πράγματα και τα αποδίδει σε κομμουνιστικές συμμορίες  (εξ ού και ο… Συμμοριτοπόλεμος!)
 
Ο Στάλιν και ο Γκεόργκι Δημητρώφ, αντίθετοι στην αποχή
Από το ημερολόγιο του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, προκύπτει,  ότι, αν οι ‘Ελληνες κομμουνιστές άκουγαν τον Στάλιν, δεν θα χυνόταν άδικα τόσο αθώο αδελφικό αίμα… Κατά τον Δημητρώφ, «τα μέλη του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγούν από την κυβέρνηση Σοφούλη- Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με μια δουλειά για την οποία δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις τους. Φαίνεται υπολόγιζαν, ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Δεν μπορούσαμε να στείλουμε στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες (ΚΚΕ- αντάρτες) έκαναν μεγάλη βλακεία».
Ο Εμφύλιος ήταν μέγα λάθος!!! Μία δήλωση που είχε κάνει ο Χαρίλαος Φλωράκης στις 14-11-1998, σε συγκέντρωση ομογενών  στη Στοκχόλμη, προξένησε τότε ζωηρές εντυπώσεις: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογές του 1946, τουλάχιστον σ’ ορισμένες περιοχές, αλλά σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ». Υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές ήταν και ο ΕΑΜίτης Ιωάννης Πασαλίδης, αλλά δεν εισακούστηκε.

Ο γραμματοκομιστής Μήτσος Παρτσαλίδης.
 Ο Μήτσος Παρτσαλίδης, κατά τον Φλωράκη, έφερε από την Μόσχα την εντολή  του Μολότωφ (καθ’ υπόδειξη Στάλιν) να πάρει το Κόμμα μέρος στις εκλογές. Ο Ζαχαριάδης αφού τον ρώτησε αν αυτή την εντολή την ανέφερε σε κανένα, απάντησε αρνητικά και τότε του είπε: «Μην το πεις πουθενά, έχει πάρει απόφαση η Ολομέλεια  της Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1946. Αποκλείονται δεύτερες εκλογές. Οι εκλογές έχουν το χαρακτήρα νόμιμου πραξικοπήματος. Ο λαός δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα. Άφησε το, το Κόμμα είμαστε εμείς». Κατά την άποψη του Φλωράκη, ήταν λάθος του ΚΚΕ η αποχή όπως και του ΕΑΜ.  και συνεπώς υπαίτιοι για τις μετέπειτα εξελίξεις… Και ο Μάρκος Βαφειάδης, 30 χρόνια αργότερα θα δηλώσει «μας απέκρυψαν την εντολή του Στάλιν και οδηγηθήκαμε στον εμφύλιο πόλεμο».
 
Ο Ζαχαριάδης όπως εικονίζεται στο αλφαβητάριο για τα παιδιά του Παιδομαζώματος στην… σλαβομακεδονική
Συμπερασματικά, ο Στάλιν ήταν υπέρ της Συμφωνίας της Γιάλτας και έπρεπε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δυτικό δρόμο… Άλλωστε το ίδιο είχαν πράξει όλα τα Κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. 
 
 
Palmografos
ΑΒΕΡΩΦ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters