Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ : ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

Του Παναγιώτη Λιάκου
 
Το άρθρο της 27ης Οκτωβρίου για την πάγια εναντίωση της Ρώμης στα ελληνικά συμφέροντα προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών και αποτέλεσε αφορμή για έναν σημαντικό διάλογο για μια πτυχή της Ιστορίας που παραμένει άγνωστη και συσκοτίζεται από αφελή παραμυθάκια για τους φιλέλληνες Ιταλούς «Κορέλι» με τα μαντολίνα τους. 
Η σημαντικότερη μέχρι τώρα επ' αυτού παρέμβαση έγινε από τον κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, εκπαιδευτικό, αναγνώστη της εφημερίδας μας, που ένιωσε στο πετσί του, ως μικρό παιδί, τα -μεταφορικά και κυριολεκτικά- τραύματα της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων.

Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου παρατίθεται ως έχει:
«Νέα Σμύρνη 31η Οκτωβρίου 2018. Κύριε Λιάκο, καλή σας ημέρα. Τακτικός αναγνώστης της εφημερίδος “δημοκρατία”, διάβασα, όπως πάντα, με πολύ ενδιαφέρον, το επίκαιρο άρθρο σας: “Ρώμη: θανάσιμος εχθρός του Ελληνισμού” (αριθ. φ. 361/27-28/10/2018, σ. 39).

Ως Δωδεκανήσιος εκπαιδευτικός, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ, αλλά και να προσθέσω σε όσα αληθινά και τεκμηριωμένα αναφέρετε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την ιταλική πολιτική, που εφηρμόσθη στην ιδιαιτέρα πατρίδα μου, Λέρο, και σ' όλα τα Δωδεκάνησα, κατά τη μακροχρόνια δουλεία μας (1912-1943). Εσωκλείω και επιστολή μου προς την εφημερίδα των Αθηνών “Το Βήμα” προ 12ετίας (2006), με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Ενδεικτικά, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τα πρώτα ελληνικά μου (πρώτη ανάγνωση και γραφή) τα διδάχθηκα στο “κρυφό σχολειό” (μέσα στον 20ό αιώνα!) και ας το ακούσουν μερικοί “ιστορικοί ερευνητές”, που ισχυρίζονται ότι ουδέποτε στον ελληνικό χώρο λειτούργησε κρυφό σχολειό. Ευτυχώς υπάρχουμε εμείς που το ζήσαμε, υπάρχουν επίσης οι εκθέσεις των τότε αρμοδίων και τα διάφορα αληθινά και τεκμηριωμένα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία σχετικά με το θέμα.

Γεγονότα από την ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα, ανεξίτηλα βιώματά μου και οδυνηρές αναμνήσεις έχω δημοσιεύσει στην εφημερίδα του νησιού μας “Λεριακά Νέα” και στον ανά διετία εκδιδόμενο συλλογικό - ιστορικό τόμο “Καλυμνιακά Χρονικά”, έκδοση του ιστορικού Αναγνωστηρίου Καλύμνου “Αι Μούσαι”.

Η βιβλιογραφία γύρω από την ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα (1912-1943) είναι πλουσιότατη, οι βιαιότητες και τα καταπιεστικά μέτρα των Ιταλών εναντίον μας αναμφισβήτητα και η αλύγιστη αντίσταση των Δωδεκανησίων αξιοθαύμαστη.

Εάν επανέλθετε στο θέμα “ελληνοϊταλικές σχέσεις”, πολύς κόσμος θα διαφωτισθεί και θα εντυπωσιασθεί, διότι εκ πείρας γνωρίζω ότι πολλοί αγνοούν τα πολλά και απίστευτα δεινοπαθήματα των Δωδεκανησίων κάτω από τον ιταλικό ζυγό (1912-1943).

Σας συγχαίρω, σας ευχαριστώ και πάλιν διατελώ, με βαθειά εκτίμηση, Χρίστος Παπαδόπουλος».

Στις 8 Αυγούστου 2006 ο κ. Παπαδόπουλος είχε αποστείλει επιστολή προς την εφημερίδα «Το Βήμα» με αφορμή μια αναφορά σε άρθρο σχετικά με Δωδεκανήσιους που «θυμούνται τα χρόνια της ιταλικής κατοχής με κάποια νοσταλγία».

Σ' αυτή την επιστολή, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος έγραφε: «Μα ξέχασαν οι των 77 και 80 ετών συμπατριώτες μου τι μας έκαναν οι Ιταλοί κατακτητές; Λησμόνησαν το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων και την υποχρεωτική φοίτησή μας στα ιταλικά σχολεία με Ιταλούς δασκάλους; Ξέχασαν τον παλιό δάσκαλο Vitto Masttonardi, που ήθελε να μας “εκπολιτίσει” (γρ. εξιταλίσει) με μια χονδρή βέργα από λυγαριά στο χέρι (που δεν έμεινε αχρησιμοποίητη) και επιστρέφαμε από το σχολείο στα σπίτια μας με τα πόδια μαυρισμένα από τα χτυπήματα, δέκα ετών παιδιά, πεινασμένα και ρακένδυτα; Και αυτό όχι από αμέλεια στα μαθήματα ή κάποια αταξία, αλλά γιατί στα διαλείμματα τα Ελληνόπουλα μιλούσαμε μεταξύ μας ελληνικά. Ξέχασαν τους χλευασμούς και τις λοιδορίες των Ιταλών προς τους ιερείς μας; Τότε γιατί στήσαμε την προτομή του ηρωικού παπά Αναστάση στην Αγία Μαρίνα; Γιατί στο απόγειο της Ιταλοκρατίας (1935), περιφρονώντας διαταγές, απειλές και βιαιότητες των Ιταλών, ύψωσε ο ηρωικός αυτός παπάς στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής την ελληνική σημαία, καλώντας τον λαό της Λέρου σε αντίσταση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αμέσως και να οδηγηθεί σιδηροδέσμιος στην εξορία και να δοκιμάσει ταπεινώσεις, φυλακίσεις και παντοίους άλλους διωγμούς;»



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters