Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΛΙΒΥΗΣ

Του Βασίλη Νέδου

Η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, δίχως να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι παρεμβάλλονται η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, είναι ενδεικτική των μαξιμαλιστικών προθέσεων της Αγκυρας, αλλά και των ταχύτατων εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και εκ των προσώπων που είναι στενά συνδεδεμένα με το προεδρικό παλάτι, έχει αναλάβει να περιγράψει τις τελευταίες εβδομάδες για ποιο λόγο, πρακτικά, η Ανατολική Μεσόγειος θα έπρεπε –σε αδρές γραμμές– να είναι χωρισμένη ανάμεσα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Λιβύη, με τα υπόλοιπα παράκτια κράτη να καταλαμβάνουν ό,τι περισσεύει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που αποτελεί όργανο του παλατιού στην Αγκυρα, ο κ. Ακάρ, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη, παρουσίασε χάρτες με τους οποίους αποτύπωνε τον τουρκικό ισχυρισμό «υποκλοπής» περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ΑΟΖ της βορειοαφρικανικής χώρας από την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι παρουσιάστηκε η άποψη ότι η Τουρκία και η Λιβύη μοιράζονται θαλάσσια σύνορα, δηλαδή η ΑΟΖ τους συναντιέται σε ένα σημείο το οποίο οριοθετείται νοητά από τη γραμμή Μαρμαρίδα-Φετιγέ-Κας στην Ανατολία και Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπαρντία στην ανατολική λιβυκή ακτή. Το σημείο που θεωρητικά, και πάντα κατά τη μαξιμαλιστική τουρκική ρητορική, «συναντώνται» οι ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης, βρίσκεται περίπου στον 26ο Μεσημβρινό, νότια της Ανατολικής Κρήτης, περίπου στο ύψος της Ιεράπετρας. Οι Τούρκοι δηλαδή δημιουργούν εκ του μηδενός ένα «τριεθνές» σημείο συνάντησης της ΑΟΖ της Ελλάδας (με βάση την Πελοπόννησο), της Τουρκίας και της Λιβύης. Τα επιχειρήματα των Τούρκων δεν είναι νέα και είχαν προσπαθήσει να τα παρουσιάσουν στους Λίβυους και την εποχή που η χώρα ήταν ενιαία υπό τον Μουαμάρ Καντάφι.

Κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.


Η αποτύπωση της συγκεκριμένης θέσης, όπως έχει καταγραφεί και από την «Κ» στο παρελθόν, πρακτικά μεταθέτει τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις ανάμεσα στον 32ο (ανοικτά Πάφου) και 28ο Μεσημβρινό (νότια Ρόδου) ακόμη δυτικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα σημεία βάσης προβολής των τουρκικών θέσεων είναι η πόλη Κας, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, το οποίο δεν λαμβάνεται καν υπ’ όψιν. Ωστόσο το πλέον προβληματικό σημείο της τουρκικής θεωρίας είναι ότι αφαιρεί από όλα τα νησιά της Μεσογείου το δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα. Κατά την τουρκική θεωρία, υφαλοκρηπίδα δεν έχουν τα νησιά του Αιγαίου, η Κύπρος, η Κρήτη και, κατ’ επέκταση, η Σικελία, η Σαρδηνία και η Κορσική. Εν ολίγοις, από πλευράς θαλασσίου δικαίου, οι απόψεις της Τουρκίας θεωρούνται καινοφανείς ως προς τη συνολικότερη λογική και σύνθεσή τους.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, η κίνηση των Τούρκων συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάδειξη όσο περισσότερων θεμάτων είναι δυνατόν, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια διαδικασία εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ήδη αρχίσει. Ακόμη μία παράμετρος του λιβυκού ζητήματος είναι ότι η συγκεκριμένη μαξιμαλιστική θέση αποτελεί αποτύπωση θέσεων που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς εντός του τουρκικού διπλωματικού σώματος, αλλά εντός των ενόπλων δυνάμεων και, συγκεκριμένα, του ναυτικού της γείτονος. Εν ολίγοις, δημιουργεί ανησυχίες η έντονη «στρατιωτικοποίηση» ορισμένων παραμέτρων των τουρκικών απόψεων.

O υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στην Λιβυκή κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή»
ΠΡΟΕΛΑΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters