Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΝΑΣ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΣ (18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1953)

(Ἀπόσπασμα ἀπό τό ἄρθρο Η Προδοσία και η Εκτέλεση Ενός Αγνού Πατριώτη,τοῦ Νικολάου Σταύρου)

…Η στάση του κατηγορουμένου ενόχλησε επίσης και τον προεδρεύοντα δικαστή που επέβαλε την εσχάτη των ποινών:

«Το ότι ο κατηγορούμενος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Οργάνωσε τη διαφυγή της οικογένειάς του (στην Ελλάδα) όπου πρόδωσε στρατιωτικά, οικονομικά, και πολιτικά μυστικά. Ενήργησε ως πράκτορας αντιπερισπασμού, και αντιστάθηκε ένοπλα στις Αρχές όταν τον περικύκλωσαν. Αλλά πάνω απ’ όλα, η ενοχή του αποδείχθηκε ολοφάνερα από την στάση του κατα την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Ακόμη και από το εδώλιο του κατηγορουμένου, αποκαλεί την χώρα μας μη ελεύθερη, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη δημοκρατία, και όχι ένα κράτος μοναρχοφασιστών. Ούτε αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εκεί Αμερικανοί και Βρετανοί ιμπεριαλιστές. Πράγματι, χρησιμοποίησε αυτό το δικαστήριο ως βήμα για να προκαλέσει αναταραχή και παραβίασε τον όρκο που έδωσε για να πει την αλήθεια.»

Η δίκη κράτησε σχεδόν όλη την ημέρα της 12ης Αυγούστου. Το απόγευμα, το δικαστήριο απήγγειλε την ομόφωνη απόφαση: Ο Gligor Nasho Harito (Γρηγόριος) καταδικάστηκε σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα σύμφωνα με το Αρθρο 64. Σύμφωνα με το άρθρο 27 στερήθηκε των εκλογικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια και σύμφωνα με το άρθρο 25 δημεύθηκε η περιουσία του – μ’ αυτήν την σειρά.

Μετά απο την δίκη, όλα έγιναν βιαστικά. Στις 14 Αυγούστου ο Zούπας υπέβαλε έφεση στο Kolegji Ushtarake i Gjykates se Larte (Ανώτατο Στρατιωτικό Δικαστήριο) με προφανώς πλαστογραφημένη υπογραφή του αδελφού μου. Σύμφωνα με τον Παπαθανάση, ο Γρηγόριος είχε πει στο δικαστήριο ότι γνώριζε τί τον περίμενε και αρνήθηκε να συμμετέχει σε παρωδία δίκης. Όμως ο Ζούπας στην εναρκτήρια ομιλία του είπε ότι έπρεπε «να βοηθήσει το δικαστήριο» να προβάλλει την «σοσιαλιστική νομιμότητα της Αλβανίας». Την επομένη, ο αδελφός μου μεταφέρθηκε πάλι στο Ειδικό Τμήμα της Sigurimi, το οποίο αμέσως ενημέρωσε τους Shehu και Carcani ότι η απόφαση που είχε εγκριθεί απο πρίν, ήταν πιά γεγονός.


Πολλά πράγματα δεν είχαν γίνει όπως τα ήθελαν στην δίκη. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να ζητήσει την επιείκεια του δικαστηρίου, αποδέχθηκε την πρόθεσή του να υπονομεύσει το καθεστώς, αποκάλεσε την Αλβανία χώρα με κοινωνική καταπίεση και διακύρηξε ότι η Ελλάδα ήταν ελεύθερη χώρα. Μιά προσπάθεια να συνδέσουν την αποστολή του Γρηγόριου με «παρόμοια γεγονότα» αλλού στην χώρα ώστε να στηριχθεί η παράνοια του Xότζα για «ιμπεριαλιστικό κλοιό» απέτυχε. Καί ο εισαγγελέας καί ο διορισμένος από την Sigurimi συνήγορος υπεράσπισης, επέμεναν ότι ο κατηγορούμενος δεν τα είπε όλα, και ότι «η συμπεριφορά του στο δικαστήριο», είπε ο Kullai, «αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος είναι».

Μετά από την καταδίκη του, ο Γρηγόριος παραδόθηκε για άλλη μια φορά στον Τάλιο, τον βασανιστή του, για μια τελευταία προσπάθεια μήπως και του αποσπάσουν περισσότερα μυστικά. Ο Τάλιος, όπως και στην προκαταρκτική ανάκριση, ήταν απίστευτα βάναυσος. Ένα Ελληνικό έγγραφο μυστικών υπηρεσιών λέει ότι ο Γρηγόριος μεταφέρθηκε στο πεδίο εκτελέσεων Qafe Gjashte) αιμόφυρτος. Φαίνεται ότι οι βασανιστές του το παράκαναν στην προσπάθειά τους ν’ αποσπάσουν μυστικά. Κι όμως, σύμφωνα με την επίσημη σύσταση για μεταθανάτια παρασημοφώρηση, ο Γρηγόριος προσπάθησε να ψάλλει τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Η εντολή του δικαστηρίου ήταν «vdekje pushkatimi» (θάνατος απο εκτελεστικό απόσπασμα), κι έτσι στις 12:01 τα μεσάνυχτα, 18 Αυγούστου του 1953, ο Γρηγόριος μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση στο Μετόχι (Qafe Gjashte) και εκτελέσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ίδιο τον βασανιστή του, τον N/Toger Τάλιο. Παρών στην εκτέλεση ήταν καί ο Mevlan Shero, ένας αξιωματικός της Sigurimi εντεταλμένος να φρουρεί τον τόπο της εκτέλεσης. Ο Shero, που ζει ακόμα στο Αγιους Σαράντα, είναι γνωστός σε πολλά θύματα ως άτομο «με συνείδηση» που έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει όσους είχαν συλληφθεί απο το καθεστώς. Επιβεβαίωσε σε μιά δήλωσή του τον Ιούνιο του 2007 ότι ο Γρηγόριος σύρθηκε στον θάνατό του απο τον διοικητή της Sigurimi στους Αγιους Σαράντα και εκτελέστηκε στις 18 Αυγούστου. Αλλά αντί για εκτελεστικό απόσπασμα, ένας έκανε την δουλειά. Οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το άτομο αυτό ήταν ο Τάλιος.

Μετά απο προσπάθειες πενήντα ενός ετών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας εξέδωσε επίσημο έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι με την Απόφαση αρθ. 73, το Στρατοδικείο του Αργυροκάστρου καταδίκασε σε θάνατο τον Gligor Harito στις 12 Αυγούστου 1953 και η ποινή εκτελέστηκε στις 18 Αυγούστου 1953, έξη μέρες μετά την καταδίκη…


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.