Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΝΑΤΑΣ (15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1876 - 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1966)

Ο Στυλιανός Γονατάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1876. Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων το 1892 και αποφοίτησε πρώτος μετά από 5ετία που ήταν τότε ο χρόνος εκπαίδευσης. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1907-1909) υπηρέτησε ως υπολοχαγός στη Θράκη. Κατά την επανάσταση του Γουδί (15 Αυγούστου 1909) ορίσθηκε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο υπασπιστής του αρχηγού της επανάστασης συνταγματάρχη Νικολάου Ζορμπά. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στην εκστρατεία της Ρωσίας και στην Μικρασιατική εκστρατεία ως επιτελάρχης Σώματος στρατού στην αρχή και ως διοικητής μεραρχίας αργότερα, φέροντας τον βαθμό του συνταγματάρχη.
Μετά την υποχώρηση από το μικρασιατικό μέτωπο και με την έκρηξη της νέας επανάστασης 10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1922 στη Χίο και Μυτιλήνη στον Γονατά ανατέθηκε η αρχηγία αυτής. Στις 14 Νοεμβρίου 1922 έγινε πρόεδρος της Κυβέρνησης όπου και παρέμεινε μέχρι την 11 Ιανουαρίου 1923 όπου και παρέδωσε την Αρχή στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μετά την αποστρατεία του επιδόθηκε στην πολιτική απ΄ όπου και εκλέχθηκε «πληρεξούσιος Αθηνών» για πρώτη φορά κατά τις εκλογές της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης (1923). Δια του από 31 Μαΐου του 1924 ψηφίσματος προήχθη μαζί με τον Ν. Πλαστήρα σε αντιστράτηγο. Στις Γερουσιαστικές εκλογές του στις 21 Απριλίου του 1929 εξελέγη πρώτος γερουσιαστής στο νομό Αττικής και Βοιωτίας. Επίσης εκλέχθηκε τρεις φορές πρόεδρος της γερουσίας (4 Νοεμβρίου 1932, 1 Απριλίου 1933 και 8 Μαρτίου 1934)) παραμένοντας μέχρι την 1 Απριλίου 1935 όταν καταργήθηκε η Γερουσία.

Στη διάρκεια της κατοχής φυλακίσθηκε επί τετράμηνο στις φυλακές του Χαϊδαρίου. Μετά την απελευθέρωση στις 18 Μαρτίου 1945 διαφώνησε με τον Σοφούλη (αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων) και ίδρυσε δικό του κόμμα με το ονομα «Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων» (Ε.Φ.). Στις εκλογές την 31 Μαρτίου 1946 κατήλθε συμπράττοντας σε όλη την Ελλάδα με το «Λαϊκό Κόμμα» επιτυγχάνοντας και την εκλογή άνω των 30 οπαδών του βουλευτών. Στο γενόμενο την 1 Σεπτεμβρίου 1946 δημοψήφισμα για την επάνοδο του Βασιλέως Γεωργίου Β΄, ο Γονατάς με όλες τις υπ΄ αυτού δυνάμεις τάχθηκε υπέρ της επανόδου.
Τέλος ο Στυλιανός Γονατάς κατά την πολιτική του σταδιοδρομία χρημάτισε Υπουργός των Ναυτικών, Στρατιωτικών, Γεωργίας και Εσωτερικών κατά σύντομες περιόδους, επίσης Συγκοινωνίας (από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο 1939) και Υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας όπου και άφησε τις άριστες των εντυπώσεων (16 Δεκ. 1929 – 4 Νοεμβ. 1932). Μετεκλογικά ανέλαβε επί Κυβερνήσεως Tσαλδάρη το Υπουργείο Δημοσίων Έργων από 18 Απριλίου 1946 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1947 και στη συνέχεια επί Κυβερνήσεως Μαξίμου μέχρι 29 Αυγούστου 1947. Ένα χρόνο μετά πριν τις εκλογές στις 5 Μαρτίου 1950 το κομμα των Ε.Φ. αποτέλεσε συνασπισμό με το «Εθνικό Κόμμα Ελλάδος» του Ν. Ζέρβα. Ο συνασπισμός όμως αυτός διαλύθηκε πριν τις εκλογές και το ίδιο το Ε.Φ. στις 20 Ιανουαρίου 1950. Σ΄ εκείνες τις εκλογές ο Σ. Γονατάς έλαβε μέρος μέσα από τις τάξεις του Κόμματος των Φιλελευθέρων που όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί (1η φορά στο πολιτικό του βίο). Επίσης ως πρώην Πρωθυπουργός μετείχε στο Συμβούλιο του Στέμματος το 1965 όπου και η συμμετοχή του αυτή ήταν η τελευταία προς το Έθνος υπηρεσία του.
Τον επόμενο χρόνο πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Στον Στ. Γονατά είχε απονεμηθεί από τον αντιβασιλέα Κουντουριώτη με πρόταση του Βενιζέλου ως Υπουργού των Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 1924, ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος.

Το 1958 ο Στ. Γονατάς εξέδωσε τα «Απομνημονεύματα Στυλιανού Γονατά 1897-1957», που θεωρείται και πηγή ιδιαίτερης σημασίας της περιόδου εκείνης.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters