Η ομιλία αυτή είναι η πρώτη που γίνεται φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων-ομιλιών που έχει καθιερώσει να κάνει , ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης «Χ» κάθε χρόνο, με θέματα που αφορούν την περίοδο της κατοχής, της εθνικής αντίστασης, αλλά και ευρύτερα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει και σημαδέψει την πορεία του έθνους μας.
Η ιστορία της οργάνωσης του ΕΔΕΣ και των Εθνικών Ομάδων αποτελεί ένα πολύ βασικό και σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Επίσημες αναφορές και εκθέσεις των Συμμάχων αλλά και των τότε κομμάτων της Ελληνικής Βουλής εκθείασαν την συνεισφορά και την ανιδιοτελή προσφορά του Ναπολέοντα Ζέρβα και της οργάνωσής του. Παρ' όλα αυτά συστηματικά από την δεκαετία του 1980, η μέγιστη αυτή προσφορά άρχισε να αποσιωπάται συστηματικά μέχρι και να διαβάλλεται.
Τι δεν ειπώθηκε κατά του στρατηγού Ζέρβα και του ΕΔΕΣ... Κατηγορήθηκε σαν "μισθοφόρος" των Βρετανών, λες και δεν ήταν από τους πρώτους, χωρίς την βοήθεια ή την στήριξη κανενός άλλου, που στράφηκε προς τη δημιουργία αντάρτικου για το "σωσμό της Πατρίδος μου" όπως έγραφε...
Κατηγορήθηκε σαν συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων, λες και δεν ήταν ο ίδιος που προθυμοποιήθηκε να ρίξει το γεφύρι του Γοργοποτάμου, όταν άλλοι αρνιόντουσαν πεισματικά να συνεισφέρουν, βάζοντας από την αρχή προτεραιότητα όχι τον εθνικό αγώνα αλλά την οδό για την μεταπελευθερωτική εξουσία. Λες και δεν ήταν αυτός που ανάγκασε τον Χίτλερ να καθηλώσει Γερμανικές Μεραρχίες στην Ήπειρο, το καλοκαίρι του 1943, στην επιχείρηση "Animals". Λες και ήταν αυτός που χαρακτήρισε την αντίσταση κατά των Ναζί Γερμανών "απολύτως εσφαλμένη και ασύμφορος", τον Οκτώβριο του 1943! Λες και δεν ήταν αυτός που υπέστη διμέτωπο αγώνα κάτω από διασταυρούμενα πυρά της Edelweiss και επίλεκτων δυνάμεων του Άρη Βελουχιώτη, την ίδια περίοδο. Λες και δεν ήταν ο μοναδικός που σταθερά και πειθαρχημένα δυσκόλεψε την ανεμπόδιστη οπισθοχώριση των Γερμανών το καλοκαίρι του 1944.
Αυτό το σκεπτικό προσπάθησε να περιγράψει και να αναλύσει,ι ο ιστορικός Ιωάννης Αθανασόπουλος στην ομιλία του, φωτίζοντας όλες τις πτυχές του θέματος έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Στόχος, όπως είπε, είναι να πάψουμε να γράφουμε την ιστορία με την μορφή της αγιοποίησης ή του δαιμονισμού αλλά να την επαναφέρουμε στα πλαίσια της επιστήμης και της έρευνας.
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο ιστορικός δέχθηκε ερωτήσεις από το ακροατήριο.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου